• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Martie , 2013

Proiectele Maramureşului, ultima şansă de implementare

După numeroase modificări, tergiversări şi amânări, în sfârşit, autorităţile judeţene reuşesc încet să dreagă pocinogul implementării sau, mai bine zis, neimplementării proiectelor vitale ale judeţului. „Cuţitul” sistării finanţării mai rămâne numai deasupra proiectului de reabilitare a Spitalului Judeţean, dacă lucrările nu vor fi finalizate până în toamnă.

 
 
„Drumul Baia Sprie Bârsana”, Proiectul de gestiune integrată a deşeurilor, Circuitul Bisericilor de lemn, reabilitarea Spitalului Judeţean. Toate păreau la fel de fantasmagorice ca şi legendele cu „fata pădurii” pentru maramureşeni. După numeroase poticniri, cu securea finanţatorului asupra fondurilor, lucrurile par să se dreagă încet. Gabriel Zetea, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, spune că în prezent mai sunt semne de întrebare doar asupra proiectului care vizează reabilitarea spitalului, unde ulterior datei de începere a executării lucrărilor valoarea contractului s-a majorat şi s-a prelungit termenul pentru finalizarea lucrărilor pentru iunie 2013.
Tot din cauza problemelor apărute, contractantul a solicitat extensia duratei până la finele anului 2013. E însă ultimul termen care putea fi prelungit. Dacă până la această dată lucrările nu sunt finalizate, se pierde finanţarea: „Nu cred că suntem în pericol de a pierde finanţările. Probleme avem în continuare şi la Spital, unde nu avem încă rezolvată situaţia, dar suntem în curs de a o rezolva, în sensul că am aprobat în cadrul CJ un credit pe care să-l folosim pentru finanţarea cheltuielilor suplimentare de la Spital.
 
Acelaşi lucru este şi în ceea ce priveşte reabilitarea drumului Baia Sprie – Bârsana, unde avem ca termen 15 martie pentru reevaluarea proiectului tehnic, urmând apoi să facem un nou caiet de sarcini şi o nouă licitaţie. Termenele sunt cele legale şi probabil în toamnă ar trebui să avem un nou executant care, într-un termen de un an, să finalizeze probabil drumul.
Pentru Aeroport nu avem nicio noutate în acest moment de la Ministerul Transporturilor. Am redepus cererea de finanţare cu problemele pe care le-am avut şi acum un an”. Cel mai avansat pare a fi etern-amânatul proiect de Gestiune Integrată a Deşeurilor, unde se aşteaptă semnarea cererii de finanţare şi apoi demararea procedurilor de achiziţie.
 
Cel mai problematic pare să rămână totuşi drumul Baia Sprie Bârsana. Directorul Direcţiei tehnice din cadrul CJ,
Cristian Chendea, a declarat că: „noi încă nu putem scoate la licitaţie execuţia pentru că nu avem Proiectul Tehnic revizuit. Dar execuţia va include şi lucrările necesare de stabilizare a tronsoanelor de drum cu cedări de platformă. O să fie toate, că altfel ar fi dificil să împărţim. În proiectul care se face acum vor fi prinse şi acele aspecte care nu erau prevăzute înainte. Acesta este unul dintre rolurile revizuirii proiectului. Stadiul încă nu este gata, dar s-a elaborat documentaţia pe unele dintre cedările de platformă sau alunecările de taluz, dar ar mai fi nevoie de nişte informaţii din partea geologului ca să se termine toate problemele ce ţin de stabilizare. În rest, zilele trecute era elaborată peste 50% din revizie.
 
Dacă se acoperă tot drumul cu banii care vor fi accesaţi de către CJ prin creditul aprobat recent? Nu s-a făcut încă evaluarea, dar pentru ceea ce avem deocamdată, partea de stabilizare şi celelalte probleme gen Şişeşti, Dăneşti, pentru astea este mai puţin de jumătate din valoarea creditului în acest sens, deci banii ar ajunge”. Valoarea totală a proiectului se ridică la suma de 68.136.709,08 lei fără TVA şi dacă totul va merge bine se estimează că realizarea lucrărilor va dura 12 luni, adică până în vara-toamna anului viitor.
 
 
DN 18, drumul blocadelor
 
Un at proiect al suspinelor este modernizarea Drumului Naţional DN18: Baia Mare-Sighetu Maramaţiei-Borşa-Prislop-Iacobeni. Lucrările executate pe cele trei tronsoane nu sunt identice, deoarece firma condusă de magnatul Umbrărescu a renegociat contractul la un peţ mai mic, scoţând din proiect o serie de lucrări de consolidare. Acum, reprezentanţii CJ Maramureş trebuie să facă lobby şi diligenţe la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Ministrul Transporturilor, în vederea finalizării lor în conformitate cu contractul existent. De asemenea, reprezentanţii CJ vor solicita sprijin pentru finanţarea modernizării Drumului Naţional DN18 B Baia Mare–Târgu Lăpuş-Boiereni-Limita judeţului Cluj.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.