• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 30 Ianuarie , 2013

Proiecte tehnice proaste + lipsa de bani = blocaj

Cauzele: proiecte tehnice proaste, gestionare incompetentă şi lipsă de fonduri. Efecte: blocaj. Pe scurt, „diagnosticul” pus de reprezentanţii ADR Nord-Vest celor două proiecte „celebre” ale Maramureşului: modernizarea drumului Baia Sprie-Bârsana şi reabilitarea Spitalului Judeţean. Altfel spus, inventarea mersului pe jos.

 
 

Agenţia de Dezvoltare Nord-Vest crede că a inventat „mersul pe jos”! În al 13-lea ceas, când proiectele majore ale judeţului au ajuns în moarte clinică din cauza acutizării unor „probleme istorice”, reprezentanţii ADR Nord-Vest au descoperit şi ei blocadele şi cauzele: proiectele tehnice proaste şi lipsa de experienţă. Noi am adăuga şi incompetenţa unora şi lipsa de fonduri. Prezenţi în Baia Mare, reprezentanţii ADR au constat blocada şi apoi s-au spălat elegant pe mâini: „După ce lucrurile sunt făcute, nu mai poţi să sprijini, decât să constaţi dacă este bine făcut sau nu este”. Numai că, nu au răspuns dacă puteau împiedica lucrurile să ajungă aici. Şi nici ce ar fi de făcut pentru a debloca drumul Baia Sprie-Bârsana şi a găsi surse suplimentare de finanţare pentru reabilitarea Spitalului Judeţean. Practic, lucrurile au intrat pentru CJ în faza de ultimatum: cuţitul a ajuns la os şi trebuie rezolvate urgent aceste probleme. Preşedintele Zamfir Ciceu a propus, încă din decembrie 2012, o soluţie viabilă: accesarea unui credit. Numai că stupid şi politic, lucrurile s-au blocat.

 

Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş, spune însă că întreaga conducere a CJ conştientizează gravitatea situaţiei şi speră că lucrurile se vor remedia în şedinţa din 30 ianuarie. Cât despre ADR, Zetea declară că: „Nu ştiu ce s-a vorbit la întâlnirea ADR Nord-Vest, cert e că până la urmă beneficiar al proiectelor este Consiliul Judeţean Maramureş. Acuma ce pot ei? Ei ar fi putut în momentul în care s-au făcut negocierile iniţiale acum mulţi ani, vizavi de sumele care erau la ADR Nord-Vest pentru fiecare judeţ, să fie mai mult. Pentru că, de exemplu, s-a tăiat de la Spital o sumă pe care acum trebuie s-o refinanţăm de undeva. Pentru că proiectul iniţial pe Spitalul Judeţean era de 21 milioane de euro şi până la urmă am primit doar 17. Diferenţa de 4 milioane este exact ce se regăseşte în lipsa de finanţare pe care o avem noi astăzi pentru a finaliza proiectul acolo. Nu spun că nu este important interesul lor acum, e important interesul oricui. Dar cert este că la Spital avem un proiect care e spre final. Având în vedere felul în care a fost făcut proiectul iniţial au apărut lucrări suplimentare şi neprevăzute, care s-au descoperit când a început constructorul să dea cu lopata prin Spital. Dar având în vedere că pentru aceste lucrări s-a adunat o sumă importantă, aproximativ 4 milioane de euro, trebuie să găsim o sursă de finanţare. Iar asta nu poate fi decât din sumele pentru investiţii de la nivelul Ministerului Sănătăţii, sau de la nivelul Guvernului din rezerva bugetară aflată la dispoziţia primului ministru, ceea ce va fi extrem de dificil, sau din surse proprii, care nu poate însemna decât un credit.

 

Care e varianta viabilă? Nu avem ce face decât să discutăm la acest moment. Acum se discută de transformarea Spitalului în spital regional şi apoi în spital de importanţă strategică pentru România. Evaluarea Spitalului vine în 2014, şi, într-adevăr, anul acesta noi trebuie să-l aducem la standardul corespunzător pentru a putea fi evaluat în categoria de importanţă dorită. Sunt optimist în măsura în care vom găsi sursa de finanţare, vom cădea de acord cu toţii asupra importanţei Spitalului. Eu înţeleg importanţa Spitalului Judeţean, Zamfir Ciceu (preşedintele CJ n.red) zice că înţelege, Emil Marinescu (vicepreşedinte CJ n.red), la fel. Dacă noi, conducerea executivă a CJ, am înţeles chestia asta, nu ne rămâne decât datoria de a convinge toţi consilierii judeţeni de importanţa luării unui credit de investiţii pentru finalizarea lucrărilor. Eu spun că reuşim în 30 ianuarie, când e şedinţa”.

 

Zetea spune însă că ADR nu mai poate face acum mare lucru, pentru că soluţiile se reduc la bani: „Responsabilitatea în ceea ce priveşte proiectul aparţine CJ ca beneficiar al proiectului. Ne poate ajuta oricine, şi vrem ajutor de la ADR, de la Minister, de la Guvern, nu contează. Dar totul se reduce la bani şi în măsura în care nu obţinem bani, până la urmă tot pe CJ cade responsabilitatea”.

 
Drumul suspinelor
 

„Cu drumul Baia Sprie – Bârsana, având în vedere că este reziliat contractul cu fostul executant, se desfăşoară o procedură de evaluare a lucrărilor efectuate pe vechiul proiect şi a lucrărilor rămase astfel încât să putem genera un caiet de sarcini pentru o nouă licitaţie. În cel mai scurt timp, Direcţia Tehnică din CJ trebuie să finalizeze acest raport într-un mod profesionist, într-un mod pe care să-l înţeleagă toată lumea şi cu date exacte, pentru ca şi acolo să ajungem la o variantă pe care să o înţelegem. Adică, sunt lucrările rămase de o anumită valoare, sunt lucrările suplimentare în afara proiectului, pentru că există ziduri de susţinere, apărări de mal, poduri, podeţe, care nu au fost cuprinse în proiectul iniţial. Şi vedem importanţa lor punctuală: avem bani să facem aia sau aia. Acum aşteptăm evaluarea şi cred că va fi gata în două săptămâni, după care ne punem la masă şi spunem de câţi bani avem nevoie. Varianta şi acolo până la urmă este tot a CJ, pentru că vrem să avem drumul finalizat. Banii pe proiect, câţi îi mai avem la dispoziţie pentru UE, nu ajung pentru totalul lucrărilor” - Gabriel Zetea, vicepreşedintele CJ Maramureş.

 

„S-a tăiat de la Spital o sumă pe care acum trebuie s-o refinanţăm de undeva. Pentru că proiectul iniţial pe Spitalul Judeţean era de 21 milioane de euro şi până la urmă am primit doar 17. Diferenţa de 4 milioane este exact ce se regăseşte în lipsa de finanţare pe care o avem noi astăzi pentru a finaliza proiectul acolo. Nu spun că nu este important interesul lor acum, e important interesul oricui. Dar cert este că la Spital avem un proiect care e spre final. Având în vedere felul în care a fost făcut proiectul iniţial au apărut lucrări suplimentare şi neprevăzute, care s-au descoperit când a început constructorul să dea cu lopata prin Spital” - Gabriel Zetea.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.