• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 5 Februarie , 2013

PROIECT EDUCATIV 15 ianuarie – Ziua naşterii lui Mihai Eminescu – „Noi l-am cunoscut pe Eminescu!”

În perioada 15-29 ianuarie 2013, la Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza” din Baia Mare (director Grigore Mureşan, director adjunct Monika Bandi), s-a derulat proiectul educativ transdisciplinar „În amintirea lui Eminescu”.

 

Proiectul a fost coordonat de către Lõrincz Loredana Nela – profesor diriginte, Bedean Doina – profesor documentarist, Augustin Carmen Melania – profesor educaţie muzicală şi Paşca Valer – profesor limba şi literatura română.

Elevii care au adus la viaţă un crâmpei din vremurile de altă dată fac parte din clasa a V-a B.

Prin activităţile programate am dorit să oferim elevilor ipostaze inedite de cunoaştere a marelui poet: prin poezie, cântec, imagini, stimularea creativităţi şi multă, multă distracţie...

Totodată, am urmărit dezvoltarea a diferite categorii de competenţe: artistice, de utilizare TIC, dar şi consolidarea abilităţilor de comunicare a impresiilor, sentimentelor, trăirilor…Pentru a înţelege cât mai bine tiparul vremurilor în care a trăit marele poet, am încercat o reconstituire a vremurilor de altă dată, atât prin piese vestimentare, cât şi prin obiecte de recuzită.

Rezultatul: o abordare interdisciplinară a unei teme importante a literaturii române!

 

Programul a demarat cu o prezentare power-point, realizată de elevii Giulia Ilieş, Selim Bobolog şi Andreea Szokacs, care au adunat informaţii despre viaţa şi opera lui Mihai Eminescu.

A urmat un recital de poezie prezentat de elevii Cyndia Smuczer, Paul Rogojan şi Sergiu Sâncelean.

Daniel Ulici, Andrei Pop şi Cătălin Danciu au realizat creaţii plastice inspirate din poezia „Fiind băiat păduri cutreieram”.

 

Elevii au învăţat şi să „simtă biologic” opera şi prin descoperirea imaginilor vizuale, auditive, olfactive şi dinamice din aceeaşi poezie. Această secvenţă a activităţii a fost realizată de către elevii Gabriel Costinaş, Sergiu Sâncelean şi Cristian Mărginean.

Tot această poezie a fost sursa de inspiraţie pentru creaţiile proprii ale elevilor care au scris compuneri şi poezii în care au folosit expresii şi imagini din versurile eminesciene.Pentru a recrea atmosfera vremurilor trăite de poet, elevii au îmbrăcat costume de epocă şi au organizat un mini-carnaval. Pentru a întregi atmosfera, s-a dansat pe muzică veche, fiind şi aceasta o provocare pentru copii, trebuind să înveţe paşi de dans de societate.

 

Activitatea a fost popularizată în şcoală printr-un banner realizat de Ionuţ Moldovan, care a făcut o prezentare a principalelor momente din program. Banner-ul a fost afişat în spaţiul expoziţional al Centrului de Documentare şi Informare, unde, de altfel, s-a desfăşurat activitatea.

La final s-a realizat feed-back-ul activităţii, în care elevii şi-au exprimat impresiile. Fiecare a precizat ce i-a plăcut în realizarea sarcinii pe care a avut-o (s-a lucrat pe echipe), ce a învăţat nou din documentarea făcută pentru sarcina sau tema pe care a avut-o, ce a învăţat din produsele realizate de celelalte echipe.

Faptul că programul a vizat mai multe aspecte – muzică, dans, creaţii literare şi plastice, utilizarea calculatorului – şi nu doar pe cel strict literar, i-a făcut pe copii să considere această activitate relaxantă, incitantă, atractivă.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.