• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 19 Noiembrie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Noiembrie , 2017

Programul „Laptele şi Cornul” trimite copiii la dentist

Prima zi în care cornurile și laptele au fost distribuite pre­școlarilor și elevilor de ciclu primar și gimnazial din Maramureș a adus un val de recla­mații la Consiliul Județean Mara­mu­reș.

Săptămâna trecută, elevii de la mai multe şcoli din judeţ au primit cornuri expirate, unele atât de tari încât o fetiţă de 6 ani din Cavnic şi-a pierdut un dinte după ce a muşcat dintr-un corn. Când elevii au primit produsele, au observat pe ambalaj, scris indes­cifrabil, data de 6 noiembrie. În plus, multe cornuri erau scoase din ambalaje, iar data expirării nu era vizibilă. Profesorii au chemat primarul la şcoală din Cavnic, iar edilul supărat a sesizat toate instituţiile abilitate care au început controale la firma pro­ducătoare.
Astfel, o comisie formată din repre­zen­tanți ai Consiliului Judeţean Mara­mureș, Inspectoratului Şcolar Jude­ţean Maramureş și ai Oficiului pentru Protecţia Consumatorului au verificat sesizările privind cornurile distribuite în școlile din județ. Primul proces verbal a fost încheiat la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” din Baia Mare, fiind semnat de către directorul instituției, Traian Covaciu, de administratorul Ma­riana Martin, de medicul unității școlare, dar și de reprezentații Con­siliului Județean Maramureș, Ionela Florea și Mihaela Muntean.

În procesul verbal încheiat se arată că „produsul distribuit de SC Rosario Pan SRL nu corespunde din punct de vedere calitativ și cantitativ, respectiv unele produse nu sunt coapte, altele sunt tari, nu au toate termenul de va­labilitate ștanțat, sunt urme pe un corn de culoare verde, posibil mucegai, conțin unele urme de impurități și unele, la indicațiile doamnei doctor Mu­șuroia, par făcute din aluat re­malaxat. Școala a încercat să ia legă­tura cu SC Rosario Pan SRL, dar la numărul de telefon indicat a intrat doar ton de fax. Unitatea școlară a întocmit și sesizare scrisă cu adresa­bi­litate la Consiliul Județean Mara­mureș, Autoritatea Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Au­to­ritatea pentru Protecția Consuma­torilor și SC Rosario Pan SRL.
La fața locului, reprezentanții Cons­i­liului Județean, respectiv inspector Mihaela Muntean și consilier Ionela Flo­rea au luat legătura cu reprezen­tanții Autorității Sanitar Veterinare, iar la solicitarea unității școlare s-au deplasat atât la școală, cât și la socie­tatea care produce și distribuie produsele pentru a constatata neregulile sesizate și alte eventuale probleme”.

Într-un alt proces verbal, încheiat de Școala Gimnazială „George Coșbuc” din Baia Mare, semnat de directorul instituției, de administrator și de reprezentantele Consiliului Județean Ma­ramureș se menționează aceleași nereguli identificate și la Colegiul Național „Vasile Lucaciu” Baia Mare, iar școala a reușit să ia legătura telefonic, prin mobil, cu un reprezentant al firmei distribuitoare, care a promis remedierea situației, deși acesta a arătat că se îndoiește de faptul că acele cornuri ar fi tari, afirmând că ar fi fost coapte în noaptea dinaintea livrării. „Unitatea școlară a întocmit o sesizare scrisă cu adresabilitate la Consiliul Județean Maramureș, ANSVSA, ANPC Maramureș și SC Rosa­rio Pan SRL, deoarece o problemă similară a fost înregistrată și în urmă cu doi ani de zile, însă atunci situația s-a remediat parțial”.

Următoarea informare a venit din partea lui Florin Vava, director al Școlii Gimnaziale „Vasile Lucaciu” din Șișești, care a informat conduce­rea Consiliului Județean Maramureș că nu a recepționat cornurile la școala din centru, întrucât a fost anunțat telefonic de coordonatoarele structurilor Șișești și Dănești, că unele dintre cornuri nu au inscripționate datele de expirare, sunt tari și au considerat că nu pot fi consumate de către elevi.

După ce s-au primit reclamații și de la Colegiul Economic „Pintea Viteazul” din Cavnic, vicepreședintele Consi­liului Județean, George Moldovan s-a deplasat, alături de reprezentantele Consiliului Județean și de reprezentantul ISJ Maramureș, inspectorul Elisabeta Kramarik, la cele două unități din Șișești și Cavnic.
Procesul verbal întocmit în Cavnic, arată că, în urma sesizării primite s-a efectuat un control la fața locului, iar „cornurile nu sunt proaspete, ambalajul este deteriorat, termenul de valabilitate nu este inscripționat corect, unele cornuri par a fi făcute din aluat remalaxat și produsele sunt tari. La fața locului s-au deplasat și repre­zentanții ANPC MM și ai Primăriei Cavnic”.
Iar procesul verbal încheiat la Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Şişeşti, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean, George Moldo­van și a reprezentantului ISJ Mara­mureș, Elisabeta Kramarik arată că di­rectorul școlii, Florin Vava va depune sesizare în scris și verbal. „SC Ro­sario Pan SRL a adus cornurile în jurului orei 8.30, însă directorul școlii a refuzat preluarea produselor deoa­rece acestea erau tari, necoapte și prezentau diferențe de gramaj. Au fost luate doar câteva mostre pentru a fi prezentate autorităților implicate în program”, se arată în procesul verbal întocmit la școala din Șișești.
George Moldovan, vicepreședinte al Consiliului Județean a precizat faptul că, va fi convocată o ședință cu toți cei implicați în acest control, pentru a afla dacă au fost depuse și alte sesizări și pentru a vedea care sunt pașii ce trebuie urmați. În același timp, Serviciul Juridic al Consiliului Județean veri­fică în amănunt obiectul contractului încheiat cu SC Rosario Pan SRL, urmând să fie luate măsurile legale care se impun. Totodată, vicepre­șe­dintele George Moldovan a arătat faptul că, instituția Consiliului Județean a solicitat Inspectoratului Școlar Jude­țean Maramureș să ia legătura cu toate școlile din județ, iar managerii și administratorii unităților de învăță­mânt să refuze recepționarea oricăror produse care urmează să fie distribuite copiilor și acestea nu prezintă toate elementele de siguranță.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.