• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 21 Mai , 2021

Problema deșeurilor secătuiește bugetele locale

De la începutul acestui an, Maramureșul nu mai are nicio platformă pentru depozitarea deșeurilor. În ciuda eforturilor adminis­trației județene, nu a fost găsită încă o locație pentru construcția unei platforme temporare, care să fie folosită până la finalizarea Centrului de la Sârbi. Astfel că deșeurile au fost duse la Oradea, însă operatorul bihorean a refuzat să prelungească contractul. Soluțiile de rezervă găsite sunt tot mai costisitoare și mai complicate. Și, tot mai des,  firmele de salubrizare anunță că nu vor mai colecta deșeurile dacă nu se găsesc soluții de depozitare. 

 

Problema depozitării de­șeu­rilor din județul nostru devine tot gravă, mai cos­tisitoare și stringentă. După ce, la începutul acestui an, au fost închise cele două platforme din Sighetu Marmației și Satu Nou de Jos – comuna Groși, Maramu­reșul a rămas „în aer” cu depo­zitarea de­șeu­rilor, la propriu. „Capitala” Maramureșului istoric a rămas atunci, vreme de câteva săptămâni, cu gunoaiele neridicate. Norocul, dacă poate fi numit așa, a fost faptul că era totuși iarnă. Un astfel de scenariu repetat pe timpul verii ar fi dezastruos. Și, din păcate, nu imposibil.

Soluția găsită atunci de autorități a fost depozitarea deșeurilor la Oradea. Autoritățile bihorene au impus prețuri foarte mari pentru firmele de salubritate din afara ju­dețului, pe care însă mara­mureșenii le-au plătit. Primăriile au căutat soluții legale pentru a reduce povara financiară de pe umerii ce­tățenilor, care nu au nicio vină pentru această situație. Astfel, buge­tele locale au ajuns să fie „su­grumate” de aceste costuri, care devin tot mai mari și „rup” din banii pentru investiții.
Cu toate acestea, operatorul care gestio­nează platforma de depo­zitare din Biho a refuzat prelungirea contractului cu Herodot, firmă care se ocupă de salubrizarea Maramu­reșului istoric. Recent, societatea a înștiințat primăriile că, dacă nu se va găsi o soluție pentru depozitarea deșeurilor, acestea nu vor mai fi ridicate din 15 mai. Drept urmare, mai mulți primari din Maramureșul istoric au anunțat cetățenii pe rețele de socializare. Între timp, s-a găsit o altă soluție temporară: depozi­tarea la Odorheiu Secuiesc și Arad. Evident, cu costuri și mai mari decât la Ora­dea, din cauza distan­ței, dar și a condițiilor impuse.
Grigore Tomoiagă, primarul comunei Moisei, explică: „Există o adresă din partea Herodot că, din 15 mai, nu se mai ridică gunoiul. Între timp, s-a găsit o soluție să fie dus la Odorheiu Secuiesc și la Arad. Să spun cum stă situația din punct de vedere financiar. Am intuit că se va ajunge aici, să se solicite modificări de prețuri. În ianuarie, când am aprobat un act adițional pentru modificarea pre­țului pentru a fi dus gunoiul la Oradea, am discutat cu directorul Herodot și am stabilit că, până în iulie, când expiră contractul, noi nu vom mai accepta niciun act adițional de modificare a prețului. Le-am spus că, dacă nu le convine, reziliem contractul. Ieri, am făcut public un anunț și le-am transmis oamenilor să nu scoată gunoiul la poartă, pentru că ne-au anunțat că nu pot să trimită nicio mașină. Asta pentru că, la Odorheiu Secuiesc, trebuie să meargă cu ceva mașini speciale ca să poată urca pe rampă. Azi am vorbit la Herodot că nu se poate așa și au promis că trimit o mașină să colecteze de pe raza drumului național. Directorul Herodot mi-a spus că e în drum spre Arad să semneze contractul și cu Aradul și că acum trimite o mașină să colecteze de-a lungul drumului național, iar săptămâna viitoare, joi, va trimite trei mașini să colecteze de pe toată raza localității. Chiar dacă vor duce gunoiul la Odorheiul Secuiesc și la Arad, nu s-a modificat prețul, în cazul nostru, pentru că am avut clauza aceea în ianuarie, când am spus că nu acceptăm alte modificări de tarife. Pentru că nu știm ce va fi pe viitor, noi ne-am achiziționat deja o mașină de colectat gunoiul, iar din iulie, de când expiră contractul cu Herodot, este posibil să colectăm noi deșeurile și să facem contract cu o altă firmă doar pentru depozitare. De când
s-a închis rampa de la noi și trebuie duse deșeurile în alte județe, s-a dublat prețul. Nu știu ce fac alte primării, dar pe viitor o să încerc să ne gospodărim singuri. Oricum, și acum este o situație provizorie să ducem deșeurile la Arad și la Odorheiul Secuiesc, cum s-au dus și la Oradea. Vom decide ce vom face pe viitor, după ce expiră contractul cu Herodot, în 17 iulie, că până atunci nu putem face nicio modificare. Trebuie neapărat să găsim o soluție, că așa nu se poate. Acum suntem în situația că toată lumea își ține gunoiul în curte pentru o săptămână”.
Pe această temă, și senatorul Sorin Vlașin a luat atitudine: „Problema colectării și depozitării deșeurilor din Maramureșul istoric a ajuns din nou într-un punct critic. După cum știți, după ce, la finele anului trecut, platforma de la Teplița a fost închisă, deșeurile au fost transportate la Oradea, cu costuri foarte mari. De altfel, recent Consiliul Local Oradea a majorat din nou taxa pentru operatorii de salubrizare din alte județe. Acum, se pare că depozitul orădean nu va mai primi deloc deșeurile din Maramu­reșul istoric. Firma de salubritate Herodot a notificat primăriile, printre care și Primăria Sighetu Mar­mației că, din 15 mai, contractul de depozitare expiră și socie­tatea din Oradea nu mai dorește prelungirea lui. Așa că, în lipsa unei soluții de depozitare, implicit, se va suspenda și colectarea deșeurilor. Ajungem din nou în situația de acum câteva luni, cu gunoiul neri­dicat, mizerie și mirosuri pesti­len­țiale. Fac un apel, pe această cale, la autoritățile județene, să se implice în găsirea unei soluții pe termen scurt. De asemenea, este nevoie să reducem cantitatea de deșeuri depozitate, prin reciclare. Este nevoie de responsabilitate și implicare, Maramureșul istoric nu poate fi îngropat în gunoaie, la propriu. Cetă­țenii plătesc taxe de salubrizare mari și nu au nicio vină pentru această situație gravă!”
În aceeași situație se află și locali­tățile din jurul municipiului Baia Mare, care au primit o înștiințare de la operatorul de salubritate Drusal, prin care sunt anunțate că, din 16 mai, contractul cu firma bihoreană nu mai este valabil și, drept urmare, li se cere să identifice, în cel mai scurt timp, o modalitate alternativă pentru eliminarea finală a deșeu­rilor biodegradabile. În caz contrar, activitatea de colectare și transport a deșeurilor de pe raza UAT/urilor din Zona 1 SMID Maramureș va fi sistată.


Evident, singura soluție ar fi construirea unei platforme temporare, proiect pe care CJ Maramureș încearcă de anul trecut să îl implementeze, însă, deocamdată nu a găsit o locație în acest sens. Altfel, până la finalizarea depozitului de la Sârbi, Maramureșul va ajunge constant în această situație gravă­ de a rămâne cu gunoiul neridicat.
 

„Nu știu ce fac alte primării, dar pe viitor o să încerc să ne gospodărim singuri. Oricum, și acum este o situație provizorie să ducem deșeurile la Arad și la Odorheiul Secuiesc, cum s-au dus și la Oradea. Vom decide ce vom face pe viitor, după ce expiră contractul cu Herodot, în 17 iulie, că până atunci nu putem face nicio modificare. Trebuie neapărat să găsim o soluție, că așa nu se poate. Acum suntem în situația că toată lumea își ține gunoiul în curte pentru o săptămână”.
Grigore Tomoiagă, primarul comunei Moisei

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.