• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 27 August , 2013

Priorităţile şi nemulţumirile primarului de Baia Mare!

Reporter: Este lună de concedii. Ce face primarul de Baia Mare în luna august?

Cătălin Cherecheş: Dacă toată lumea este plecată în concediu din zona politică, zona administrativă şi cea guvernamentală, unii prin ţară, alţii prin străinătate, unii mai aproape, alţii mai departe, unii în concedii mai scumpe, iar alţii în concedii mai ieftine, primarul stă şi munceşte!
Noi, primarii, cel puţin eu, suntem ca şi constructorii. Sezonul de muncă este, în primul rând vara, când ai şantiere de făcut, când sunt în derulare proiecte importante. Pe de altă parte, constructorii pe timpul iernii se odihnesc, în general, noi avem alte probleme specifice anotimpului, de la deszăpezire, la asigurarea condiţiilor de trafic. În concluzie, munca de primar nu este normată. Ştii când te trezeşti, dar nu ştii când te culci. Concediu! Singura variantă este pensia!
 
Rep.: În acest context, care ar fi noutăţile, care ar fi priorităţile momentului în Primăria Baia Mare?
C.C.: Priorităţile sunt simple, clare şi enunţate de mine de când am devenit primar al municipiului Baia Mare. Cea mai importantă este cea generată de necesitatea dezvoltării economice a oraşului, de crearea de locuri de muncă, de atragerea de investitori, promovarea, din acest punct de vedere, a municipiului în faţa celor care au potenţial investiţional. Discutăm cu ataşaţi comerciali, cu ambasadori, cu reprezentanţă ai Camerelor de Comerţ mixte pentru a face Baia Mare un oraş cunoscut, pentru a le arăta posibilităţile şi oportunităţile pe care noi le deschidem pentru investitori.
Suntem dispuşi să acordăm, în parteneriat cu vecinii noştri din comunele adiacente, teren la preţuri de concesiune modice. La investiţii de peste un milion de euro nu mai percepem taxe şi impozite locale pe o perioadă de trei ani de zile.
Noi gândim acum şi proiectăm cele patru zone cu caracter de dezvoltare economică: Parcul ecoindustrial, al cărui studiu de fezabilitate este terminat, Parcul industrial din zona Italsofa (se va începe proiectarea), aici dorim o asociere cu Recea şi Dumbrăviţa, Centrul expoziţional din zona Real-Metrou şi Centrul Logistic în zona dinspre Aeroport, în perspectiva dezvoltării acestuia, într-un parteneriat cu Consiliul Judeţean sau prin preluarea Aeroportului aşa cum visez eu!
 
Rep.: Alte priorităţi!
C.C.: Continuarea, finalizarea proiectelor cu finanţare europeană, cele din PIDU, respectiv cele pe POS Mediu – Apă şi Canalizare. Sunt proiecte importante cu finanţări consistente, sunt proiecte care generează şi un anumit impact, iniţial negativ, asupra cetăţenilor în zonele în care se lucrează, este un anumit deranj atunci când faci drumuri, când introduci apă şi canalizare, când construieşti, dar la final, este un impact pozitiv atunci când aceste investiţii intră în exploatare. Astfel de situaţii avem pe strada Grănicerilor, Centrul Social din cartierul Vasile Alecsandri, demarăm licitaţia pentru Parcul Public Central, finalizăm licitaţia la Piaţa Cetăţii, avem extinderea liniei de troleibuz, ce va fi finalizată în acest an, mai avem eco-reţelele din cartierul Vasile Alecsandri, dar şi lucrările de apă şi canalizare în mai multe cartiere ale oraşului. Am început cu Ferneziu, Valea Borcutului, Firiza, continuăm cu zona străzilor din Livadă, respectiv cartierul Săsar, cartierul Bilaşco şi zona de case ale cartierului Vasile Alecsandri, cartierul Griviţei.
Este un alt proiect pentru care ne cerem scuze cetăţenilor pentru deranj. A treia prioritate este modul în care asigurăm, într-un fel, tot conceptul de ordine publică, siguranţa cetăţenilor şi curăţenia. Am pus toate acestea în acelaşi concept, inclusiv povestea cu cerşetoria, deoarece aici avem în vedere eliminarea pungilor de sărăcie din zona Craica, Horea 46, Melodiei 4, Ferneziu, zone care generează disfuncţionalităţi, inclusiv în ceea ce înseamnă ordine publică, siguranţa cetăţenilor, dar şi disfuncţionalităţi în ceea ce înseamnă curăţenie, respect faţă de cetăţeni..
Între chestiunile, tot prioritare, dar de o mai mică anvergură, ne gândim la modul în care aşteptăm copii la creşe, grădiniţe şi şcoli în această toamnă. Avem pe acest sector tot ceea ce înseamnă reabilitări, igienizări, funcţionalizări la instituţiile de învăţământ din Baia Mare. Şi nu în ultimul rând, avem în vedere tot ceea ce înseamnă pregătirea pentru iarnă, săptămâna viitoare avem o întâlnire cu cei care încă mai au contractul de deszăpezire, pentru a pregăti perioada de iarnă.
Priorităţi, gânduri, proiecte sunt multe, bineînţeles, deasupra tuturor este proiectul strategic pentru 2014-2020, respectiv dezvoltarea municipiului pe fonduri europene. Va trebui până la începutul anului 2014 să avem deja multe din proiecte gândite, calculate, proiectate pentru a fi depuse spre finanţare. Nu mai vreau să repetăm greşeala anului 2007, când s-a întâmplat ceea ce vedem acum. În cazul acelor proiecte a trecut ceva timp până la depunere, la evaluare şi ceea ce a început în 2007 ca proiect intră în execuţie de-abia acum. Lucrul acesta trebui evitat!
 
Rep.: Prioritatea lui Cătălin Cherecheş este crearea de locuri de muncă, după cum aţi declarat de multe ori. Spuneţi-ne ceva concret!
C.C.: Sunt trei-patru societăţi importante cu care discutăm pentru dezvoltarea de unităţi de producţie mari, pentru componente auto, este zona industrială care se dezvoltă cel mai dinamic, aşa cum am făcut cu fabrica de volane, vom continua cu alte obiective industriale tot în acelaşi domeniu. Mai avem o solicitare pentru o fabrică de mase plastice cu forţă de muncă multă şi pe o suprafaţă mare, aproximativ 10.000 metri pătraţi de hală şi circa 1000 de angajaţi.
Sunt convins că obiectivul meu de a genera până la 5000 de locuri de muncă în următorii ani va fi atins. Deocamdată, în primul an am depăşit media, suntem la peste 1500 de locuri de muncă realizate. Şi cred că lucrurile vor evolua dacă vom şti să promovăm oraşul.
Cea mai mare problemă a municipiului a fost faptul că, de 20 de ani, Baia Mare a fost un oraş închis. Faptul că oraşul a relaţionat cu diverse entităţi administrative, politice, de la nivel guvernamental sau de la nivel european, nu înseamnă că oraşul a devenit prietenos cu mediul de afaceri la nivel european. Sunt chestiuni, într-un fel, diferite. Una este să atragi investitori şi alta e să atragi oameni cu influenţă în zona politică, administrativă a UE. Cred că trebuie să facem mai puţin lobby politic şi mai mult lobby în zona economică.
 
Rep.: În ultima perioadă a reapărut problema romilor, pe la unii, pe la alţii. E o chestiune…?
C.C.: Au fost demolate doar 30 de case, a fost acelaşi tip de scandal ca şi atunci când am demolat 130 de case. Dar pas cu pas vom face curăţenie spre binele general al municipiului, dar şi spre bine celor din comunitatea romă, care trebuie să înţeleagă că nimic nu se poate face ilegal în Baia Mare şi trebuie şi ei să aibă condiţii de trai, ei şi copiii lor, apă, canalizare, curent electric. Nu poţi să îţi pui cocioaba în Piaţa Revoluţiei, aşa cum nu poţi să faci în Hyde Park în Londra sau lângă Tour Eiffel în Paris.
 
Rep.: Care sunt nemulţumirile primarului de Baia Mare?
C.C.: Nemulţumirea mea, cu tot respectul faţă de oamenii harnici din Primăria Baia Mare, nemulţumirea mea clară şi constantă, de doi ani de zile de când sunt primar, este ineficienţa sau insuficienta eficienţă a administraţiei locale, a celor care lucrează în executivul Primăriei, a unora care nu înţeleg ritmul de lucru, a unora care nu înţeleg ce înseamnă respectul faţă de cetăţean, a unora dintre funcţionari care nu înţeleg că suntem în subordinea directă a fiecărui cetăţean, fie că este muncitor, pensionar sau director. Încet, încet va trebui să schimbăm mentalităţi, dar să schimbăm şi oameni.
Eu cred că nu este dificil acest demers atunci când ne raportăm la iubirea pe care o ai faţă de acest oraş. Eu iubesc acest oraş pentru că aici m-am născut, este oraşul de care m-am legat. Mulţi din cei care lucrează în Primărie simt acelaşi lucru, dar sunt unii care nu au acest sentiment, îi interesează doar să se trezească dimineaţă, să vină la muncă, să se uite la ceas să vadă când vine momentul să plece acasă. Se uită cu dispreţ la cei care vin din comunitate cu solicitări spre Primărie şi lucrul acesta mă supără ca şi primar, mă deranjează şi mă jigneşte ca cetăţean.
 
Rep.: Nu s-a mai auzit nimic de primar, din punct de vedere politic!
C.C.: Eu cred că se face o mare confuzie. Politică nu înseamnă implicarea într-o structură de partid. Politică înseamnă să faci ceva pentru cetăţeni, să faci ceva pentru comunitate. Faptul că eu fac pentru Baia Mare, că încerc să mişc lucrurile, înseamnă că fac politică. Asta înseamnă adevărata politică. Politică în interesul cetăţeanului. Aş dori ca şi cei implicaţi în zona structurilor de partid să gândească la fel.
Politică nu înseamnă să faci un lucru pentru partidul tău.
Mie mi-e suficient să fac parte dintr-un mare partid al băimărenilor şi al oamenilor de bună credinţă din toate partidele politice care înţeleg că nu doctrinele ne definesc, ci dorinţa de a face ceva pentru comunitate.
Eu i-am invitat şi îi am la masa CL pe toţi factorii implicaţi în zona partidelor politice. În Baia Mare nu există putere şi opoziţie, există doar oameni care doresc să mişte lucrurile în comunitate. Am parteneriate şi prietenii şi afinităţi. Provin dintr-o zonă a PSD, am un anumit respect faţă de cei care au construit şi consolidat PNL, dar asta nu înseamnă că trebuie să intru într-o zonă sau alta pentru a reprezenta comunitatea.
Dar vor veni alegeri, europarlamentare, prezidenţiale şi, bineînţeles, voi fi un primar jucător!
Voi fi un primar şi un reprezentant al comunităţii care îşi va spune punctul de vedere public. Voi susţine liste de oameni capabili care să ne reprezinte în Parlamentul european şi voi susţine, bineînţeles, un om de care să fiu mândru că este preşedintele României.
 
 
„Mie mi-e suficient să fac parte dintr-un mare partid al băimărenilor şi al oamenilor de bună credinţă din toate partidele politice care înţeleg că nu doctrinele ne definesc, ci dorinţa de a face ceva pentru comunitate”.
 
Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Monica pe 05.09.2013 la 07:52
Catalin Chereches este un model de primar!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.