• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 17 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 14 Februarie , 2014

Prin sticla nedreptăţii

Foştii angajaţi Faimar sunt singuri foşti lucrări ai unei fabrici de sticlă din ţară care nu beneficiază de încadrarea în condiţii speciale de muncă şi implicit de beneficii la pensie.

 
 

Una din fabricile de frunte ale epocii de aur, Faimar SA, a devenit o ruină şi o pacoste pentru foştii angajaţi, în vremurile bune chiar şi 1400 de persoane. Toţi ar fi trebuit să beneficieze, ca şi alţi angajaţi ai fabricilor de sticlă din ţară, de încadrarea în condiţii speciale de muncă şi, implicit, de o serie de drepturi la pensie. Toate celelalte sticlării din ţară sunt cuprinse la grupa I de muncă din Legea 263/2010. Ori asta înseamnă pentru foştii angajaţi o creştere a punctajelor anuale cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă. 

 

Senatorul Sorin Bota a făcut o interpelare prin care cere lămuriri pentru această nedreptate şi modul în care ar putea fi îndreptată. Răspunsul Ministerului e însă dezolant: pe scurt, nu se mai poate face nimic.

 

Povestea grupelor speciale e lungă şi întortocheată. Prin adoptarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, reglementările care făceau referire la încadrarea în grupele I şi II de muncă au fost abrogate.

În conformitate cu prevederile art. 19 şi art. 20 din legea menţionată, grupele I şi II de muncă au fost înlocuite cu locuri de muncă încadrate în condiţii speciale şi condiţii deosebite. În vederea încadrării locurilor de muncă în condiţii speciale a fost adoptată ulterior o Hotărâre de Guvern, care prevedea criteriile pentru încadrarea în grupe speciale şi metodologia.

În acest scop, în cadrul Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale a fost înfiinţată şi o comisie: Comisia pentru acordarea avizelor de încadrare în grupe speciale. Angajatorul trebuia să depună un dosar la această comisie, urmând să primească aviz favorabil sau respingerea.  

Termenul până la care angajatorii sau sindicatele puteau solicita reevaluarea locurilor de muncă a fost 31 decembrie 2004, prelungit ulterior până la 30.06.2005.

Pe baza acestor acuze a fost emisă ulterior Legea sistemului unitar de pensii care, la una dintre anexe, cuprinde şi lipsa societăţilor ai căror angajaţi beneficiază de condiţii speciale. Acum, Ministerul Muncii spune că nu se mai poate face nimic pentru foştii angajaţi Faimar, pentru că o lege poate fi modificată doar de o altă lege.

 
 
Ce spune legea?
 

„Pensionarii sistemului public de pensii ale căror drepturi de pensie au fost stabilite potrivit legislaţiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I şi/sau grupa a II-a de muncă, beneficiază de o creştere a punctajelor anuale realizate în aceste perioade, după cum urmează:

a) cu 50% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa I de muncă;

b) cu 25% pentru perioadele în care au desfăşurat activităţi în locuri încadrate în grupa a II-a de muncă.

 

(2) Prevederile alin. (1) nu se aplică în situaţia în care, la recalcularea pensiilor în conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurărilor sociale de stat, aprobată cu completări prin Legea nr. 78/2005, cu modificările şi completările ulterioare, pentru determinarea punctajului mediu anual s-a utilizat vechimea în muncă necesară deschiderii dreptului la pensie prevăzută de acte normative cu caracter special.

 

(3) De creşterea punctajelor anuale prevăzută la alin. (1) beneficiază şi persoanele ale căror drepturi de pensie s-au deschis în perioada 1 aprilie 2001—2 noiembrie 2008 inclusiv, numai în situaţiile în care, potrivit legii, la determinarea punctajului mediu anual s-au utilizat stagiile complete de cotizare prevăzute de legislaţia în vigoare în perioada respectivă.

 

(4) Prevederile alin. (1) se aplică prin acordarea diferenţei dintre creşterea punctajului mediu anual rezultată şi cea acordată conform Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 100/2008 pentru completarea Legii nr. 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, aprobată prin Legea nr. 154/2009.

 

(5) În situaţia în care cuantumul pensiei aferent punctajului mediu anual rezultat în urma aplicării prevederilor alin. (1)—(4) este mai mic decât cel cuvenit sau aflat în plată, se menţine acest cuantum până la data la care, prin aplicarea formulei de calcul prevăzute de lege, se obţine un cuantum al pensiei mai mare.

 

(6) Prevederile art. 100 lit. a), referitoare la majorarea punctajului pentru perioadele realizate în condiţii deosebite de muncă după data de 1 aprilie 2001, se aplică şi persoanelor înscrise la pensie anterior intrării în vigoare a prezentei legi”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.