• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Primul Spital din sistemul public maramureşean, acreditat

În urmă cu doi ani, autorităţile guvernamentale au introdus sistemul de acreditare al Spitalelor din România. Au urmat doi în care unităţile medicale maramureşene au început, mai mult sau mai puţin să lucreze la acest important proiect ce va fi o oglindă a sistemului medical din România. Procedura este destul de complicată, iar Spitalele trebuie să îndeplinească de la 1600 de criterii până la 2000, în funcţie de mărimea şi specificul unităţii medicale. Primul Spital maramureşean care a terminat procedura cu un procent de peste 99% este Spitalul de Boli Infecţioase şi Psihiatrie.

 

Comisia de verificare a fost formată din economişti, jurişti, cadre medicale, reprezentaţi ai CAS. Este greu de explicat ce înseamnă o astfel de verificare. Practic se urmăreşte totul. De la actul medical, până la actele medicale, foi de observaţie, partea de arhivă, bucătărie, spălătorie, medicamente, cadre medicale medii şi medici.

S-a vorbit cu personalul, cu pacienţii prezenţă în Spital. Procedura este o premieră în România, iar la finalul ei toate Spitalele vor avea un certificat de acreditare care va consfinţi condiţiile în care se desfăşoară actul medical, calitatea serviciilor şi tot ce ţine de problematica unui Spital.

În momentul de faţă se estimează că jumătate dintre Spitale nu vor reuşi să primească acest certificat. Cu atât mai mult este meritoriu procentul de peste 99% obţinut de Spitalul băimărean.

În cazul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie, fiind un Spital specializat, de categoria patru-cinci, evaluarea trebuia să fie conformă în 1600 de criterii. Spitalul de pe strada Baia Sprie nu a îndeplinit criteriile la nouă indicatori, din care doi se dublează şi majoritatea sunt legate de partea de arhivă.

Trebuie spus că şi comisia de evaluare a fost la prima astfel de verificare, de aceea lucrurile au mers conform ghidului de evaluare, au fost exigenţi şi corecţi.

Dosarul foarte gros cu temele evaluării este prea tehnic pentru a fi prezentat în paginile unui ziar. Dar este bine de ştiut că au fost verificate şi cele mai mici amănunte legate de actul medical realizat în Spital, dar şi partea birocratică şi de servicii.

Rezultatul este foarte bun şi va putea fi atins destul de greu de alte unităţi medicale. De altfel, managementul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie a fost la cote ridicate în ultimii zece ani. Cine îşi aminteşte cum arăta Spitalul şi cum arată acum poate face diferenţa. Ce este îmbucurător e faptul că membri comisiei au fost foarte încântaţi de ce au văzut şi mai ales de detaliile care fac diferenţa faţă de alte unităţi medicale.

De la intrarea în Spital este o hartă a unităţii medicale, pe toate culoarele Spitalului sunt indicatoare, sunt becuri de avertizate, se găsesc bare pentru pacienţii care se deplasează greu. Există butoane de avertizare a unor probleme peste tot, de la saloane la toaletă. Curăţenia, mobilierul, pardoseala lenjeriile, bucătăria cu utilaje de înaltă calitate, mâncarea foarte bună şi mai ales calitatea personalului medical şi auxiliar. În Spital există o armonie cromatică sănătoasă, dar şi prietenie şi profesionalism. Spitalul de pe Baia Sprie este de departe cea mai aranjată unitate medicală maramureşeană. De asemenea, aici serviciile medicale specifice Spitalului au fost evaluate la un nivel foarte ridicat. Cele şapte puncte din 1600, care au prezentat deficienţe vor fi corectate. Pe partea de arhivă de acum în acolo, iar restul de două în cel mai scurt timp. În principal este vorba de modalitatea ca bolnavii de la psihiatrie să poată avertiza dacă au probleme, acele butoane de avertizare, care nu pot fi puse peste tot deoarece această secţie are un specific aparte.

 

Performanţă şi stil

 

„Acreditarea Spitalului are ca scop îmbunătăţirea performanţelor Spitalului, siguranţa pacientului şi reducerea riscului, răspunderea Spitalului în faţa finanţatorului şi a publicului. Acestea sunt cele trei lucruri pe care un Spital trebuie să îndeplinească. Bineînţeles fiecare punct are foarte mulţi indicatori ce trebuie îndepliniţi.

Este pentru prima dată că se face această evaluare pentru acreditarea Spitalului. Ea va fi valabil timp de cinci ani, după care se va face din nou. Până în 2015 vor trebui acreditate toate Spitalele din România. Noi am început de la începutul acestui an şi ne-am programat pentru al treilea trimestru. Au venit şi au evaluat totul. Nimic nu a rămas neverificat. A fost o procedură grea, dar necesară. Şi noi am dorit să vedem unde ne situăm. Suntem mulţumiţi cu rezultatul obţinut, pot spune că echipa de aici, de la medici până la cei de la servicii este una performantă. Nu am fi avut acest rezultat dacă nu ar fi depus toţi eforturi în aceşti ani. Practic, noi am început în urmă cu zece ani. Atunci nu se discuta despre acreditare, dar am dorit să avem un Spital care este performant şi care vine în sprijinul pacienţilor. Aceste două deziderate ne-au mobilizat în permanenţă. Aproape sută la sută este o ştachetă pe care am ridicat-o în primul rând pentru noi. Avem raportul care arată rezultatul, iar în perioada următoare va veni şi certificatul de acreditare. În Maramureş mai sunt două unităţi medicale acreditate, dacă nu mă înşel, dar sunt private. În sistemul public, suntem primul Spital din Maramureş.

Dincolo de confirmarea unor servicii de calitate, acreditarea ar trebui să aduc un grad mai ridicat de finanţare. Teoretic nu poţi acorda aceleaşi fonduri unor Spitale care nu se află la acelaşi nivel de performanţă”, a spus Viorica Cherecheş, managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Psihiatrie.

 

Managerul Spitalului este modest în exprimare. Realitatea este mult mai expresivă. De zece ani, Viorica Cherecheş a schimbat Spitalul într-un mod spectaculos. De la personal, de la aparatură medicală, de la tratamente şi de la mediul ambiant, Spitalul de pe Baia Sprie este o oază de sănătate, echilibru şi mai bine pentru cei din jur. Cu o mână nevăzută totul este pus la punct, cine nu cred să meargă în vizită. Veţi vedea saloane incredibil de aranjate, băi ca în revistă, mâncare bună, dar mai ales personal medical care te tratează ca pe un om care are nevoie de ajutor. Dincolo de un management performant, o constatare ce poate spune totul. Toate acestea au fost făcute cu bani puţini, statistica rece arată că Spitalul de pe Baia Sprie a avut fonduri puţine în comparaţie cu alte unităţi medicale. Până la urmă asta este important, oamenii cu probleme de sănătate să aibă unde merge cu încredere!

Comentariile celorlalți

Marius pe 25.12.2012 la 19:20
Felicitari!
Se poate si trebuie facut la fel peste tot.
Sarbatori Fericite!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.