• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 18 Martie , 2016

Primul săptămânal apărut în Baia Mare

Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” în colaborare cu Asociaţia SAVO - Scrieri vechi ale oraşului (Sătmar) a organizat manifestarea „17 martie – Ziua presei libere din Nord-Vestul ţării”, întrucât la 17 martie 1889 a apărut la Baia Mare „numărul de probă” al săptămânalului social, literar şi economic „Gutinul”, editat de Michail Molnar şi avându-l ca „redactor răspunzător“ pe Gavril Szabo.

 

 

Cu ocazia acestui eveniment a fost vernisată o expoziţie a 30 de exponate, reproduceri după fotografii vechi şi cărţi poştale ilustrând oraşul Baia Mare, precum şi pagini din ziarul „Gutinul”.

Ovidiu Mica, preşedintele Asociaţiei SAVO este un împătimit al lucrărilor, ziare, reviste, cărţi, pe care timpul şi-a pus amprenta. În Satu Mare organizează multe expoziţii, prezentând publicului comorile descoperite în arhive sau în colecţii private.

A adus în Baia Mare această mică expoziţie cu numărul de probă al primului săptămânal băimărean, o publicaţie socială, economică, dar şi literară.

 

La manifestare au fost prezenţi oameni de cultură băimăreni, profesori şi ziariştii.

„La 17 martie 1889 a apărut numărul de probă al publicaţiei Gutinul, în Baia Mare. Săptămânalul urmând să apară în fiecare miercuri. A reuşit să facă acest lucru timp de un an de zile. Au apărut 52 de numere. Ultimele 13 numere au apărut în 1890 şi poate că a fost un pic de fatalitate, ultimul număr apărut fiind numărul 13 din acel an.

Ziarul costa 10 creiţari. Această monedă era o subdiviziune a florinului austriac. Unora li se pare mult, altora nu. Dacă ar fi să facem o echivalare, rapid a banilor de atunci şi de acum, rezultă că un exemplar din Gutinul se cumpăra cu o sumă echivalentul a 10 lei de azi”, a explicat Ovidiu Mica.

Alte lucruri interesante au fost expuse. De exemplu, era o noutate faptul că la tipărire se foloseau litere (fontul) româneşti.

Nu se ştie câte exemplare se scoteau la tipografie, dar în acea perioadă se mergea pe un fel de precomandă. Adică, cine dorea un ziar, anunţa tipograful şi aşa se ştia câte exemplare trebuiau. Se puteau face abonamente.

Această publicaţie este importantă şi pentru faptul că se publica şi literatură. În perioada de apariţie au fost condeie importante care au semnat în Gutinul.

 

Mai notăm că a fost prezent şi Cristian Niculescu Ţâgârlaş.

Liderul liberal a vorbit despre nevoia de o presă liberă şi i-a făcut cadou lui Ovidiu Mica un exemplar din Graiul Maramureşului din 24 decembrie 1989.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.