• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 9 Mai , 2014

Primarul Cherecheş vrea ordine şi civilizaţie, dar şi integrare prin educaţie şi muncă

Clară Vodă

Ample acţiuni de verificare a persoanelor care locuiesc în locuinţe improvizate, ridicate ilegal pe domeniul public, au fost organizate de administraţia publică locală băimăreană. Este vorba de celebrele deja pungi de sărăcie şi mizerie, unde majoritatea persoanelor sunt de etnie romă şi îşi cresc copiii în condiţii greu de imaginat. Echipe formate din poliţişti locali, reprezentanţi ai Serviciului Public Asistenţă Socială, Serviciul Disciplină în Construcţii şi Serviciul de Ecarisaj au început în 6 mai prima acţiune de verificare şi identificare a persoanelor care locuiesc în zona Craica. Apoi a urmat colonia din cartierul Ferneziu, Pirită şi zona Gării, dar se va ajunge şi la blocurile sociale ale municipalităţii de pe străzile Horea, Luminişului şi la Cuprom.

 

Craica, din ce în ce mai mică

 

Încă de la primele controale s-au descoperit mai multe persoane care nu au domiciliul pe raza municipiului Baia Mare, minori lăsaţi singuri în case sau persoane care nu dispun de niciun act de identitate. Cei care au domiciliul în alte localităţi urmează să fie trimişi în zonele de provenienţă.

Datele centralizate de către Serviciul Public de Asistenţă Socială din subordinea Administraţiei Publice Locale a municipiului Baia Mare arată ca cele 13 echipe care au fost prezente la acţiunea de pe Craica au identificat un număr de 131 de colibe în care locuiesc în total 535 de persoane. Dintre aceştia, 235 sunt adulţi cu domiciliul în Baia Mare, iar 15 provin din alte localităţi. Au fost identificaţi 283 de copii cu domiciliul în Baia Mare şi doi minori cu domiciliul în altă localitate.

 

În urma acţiunii au fost date 12 citaţii, şase persoane din Baia Mare au fost ridicate pentru identificare, respectiv patru din alte localităţi (Rona, Lăpuşel, Someş şi Odorhei). În 2011, pe Craica erau 237 locuinţe improvizate şi 1125 de persoane. În 2012, au fost identificate 233 de locuinţe improvizate şi 989 de persoane. Numărul acestora a scăzut în 2013 la 137 de locuinţe improvizate şi 532 de persoane. Faptul că în 2011 aproape 1.200 de oameni locuiau pe Craica, iar astăzi, numărul celor care îşi duc traiul acolo trece cu puţin de 500, este un semn bun, care demonstrează că în timp aceste pungi de sărăcie pot fi eliminate.

 
 

În Ferneziu sunt 54 de locuinţe improvizate

 

În data de 7 mai, echipele au ajuns în cartierul Ferneziu, unde au desfăşurat acţiunea de verificare a locuinţelor ridicate nelegal pe domeniul public, dar şi identificarea locatarilor pe străzile Podinii, Hornului şi Zefirului. Unii dintre cei găsiţi la domiciliu la prima oră a dimineţii aveau actele expirate, în vreme ce alţii sunt plecaţi la muncă în străinătate şi le-au permis altora să locuiască în construcţiile improvizate. Din datele statistice ale Serviciului Public de Asistenţă Socială din subordinea Administraţiei Publice Locale a municipiului Baia Mare reiese că în anul 2011, în cartierul Ferneziu, existau 53 de locuinţe improvizate, locuite de 275 de persoane. Atât în anul 2012, cât şi în 2013, numărul persoanelor era de 250, iar al construcţiilor improvizate de 48. La acţiunea organizată astăzi au fost înregistrate în evidenţe 286 de persoane şi 54 de construcţii improvizate. Aceste acţiuni vor continua zilele următoare pe Pirită, în zona Gării, dar şi la blocurile sociale ale municipalităţii de pe străzile Horea, Luminişului şi la Cuprom.

 
 

Pe Pirită se înregistrează o scădere a numărului de colibe şi a celor care le populează

 

În 8 mai, zona verificată a fost cea de pe Pirită. Toate persoanele care locuiesc acolo au fost identificate, iar locuinţele improvizate au fost recenzate pentru ca municipalitatea să aibă o imagine clară asupra numărului lor. De acolo, echipele au ajuns şi în zona Gării. Conform datelor centralizate de către SPAS, în acest moment, în zona Pirită sunt 39 de locuinţe improvizate, în care locuiesc 169 de persoane.

Numărul oamenilor din zonă este în continuă scădere, comparând situaţia actuală cu datele din anii trecuţi. În 2011 erau 51 de locuinţe şi 256 de persoane, iar în 2012 erau 232 de oameni şi 52 de locuinţe.

 
 

Băimărenii duc în spate de 20 de ani povara pungilor de sărăcie, problemă pe care primarul Cherecheş şi-a propus să o rezolve

 

Acţiunea va continua zilele următoare la blocurile sociale ale municipalităţii de pe străzile Horea, Luminişului şi la Cuprom. Administraţia Publică Locală a Municipiului Baia Mare pregăteşte un proiect social destinat persoanelor cu probleme locative, în care vor fi incluşi şi cei care astăzi locuiesc în construcţii improvizate, ridicate fără autorizaţie pe domeniul public.

Primarul municipiului Baia Mare doreşte prin această modalitate să asigure ordinea şi civilizaţia în toate cartierele oraşului, unde cetăţenii locuiesc de peste 20 de ani sub povara acestor pungi de sărăcie şi mizerie.

Mizând pe accesul la educaţie al copiilor care cresc în aceste zone defavorizate, dar şi accesul la muncă al adulţilor, edilul băimărean este decis să rezolve o problemă apăsătoare a comunităţii băimărene, dar şi asigurarea integrării sociale a acestor oameni care trăiesc în condiţii greu de imaginat.

 
 

„Este o dorinţă clară de a identifica fiecare persoană, fiecare familie, cu toate vulnerabilităţile, să protejăm minorii, să îi îndreptăm spre şcoală. Să vedem modalitatea prin care putem să-i implicăm în muncă pe adulţi şi să generăm proiectul prin care să rezolvăm situaţia acestor oameni şi eliminarea pungilor de sărăcie, iar odată cu aceasta, mizeria, starea de infracţionalitate şi condiţiile inumane la care sunt supuşi copiii prin traiul pe care îl duc acolo. Vom fi prezenţi, alături de asistenţii sociali şi Poliţia Locală, în fiecare săptămână, pe Craica, pe Pirită, în Ferneziu şi la blocurile sociale de pe Horea, Luminişului şi Cuprom şi vom ţine sub control ceea ce se întâmplă acolo”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

 
 

„Trebuie să găsim un sistem de a duce copiii la şcoală, de a elimina infracţionalitatea şi de a genera ordine şi curăţenie. Este important să înţeleagă aceşti oameni că nu se mai poate sta în aceste condiţii. Sunt foarte mulţi care au venit din alte localităţi şi care se ocupa de activităţi de cerşetorie şi generează dezordine, infracţiuni şi cred că e cazul să punem piciorul în prag, în sprijinul comunităţii. Aceste acţiuni vor fi organizate cu caracter săptămânal, urmând să demarăm proiectul de relocare a lor, după ce vom regândi locuirea socială în oraşul nostru”

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.