• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 20 Mai , 2013

Primarii, arieratele şi blocajul

Guvernul a dat, Guvernul a luat… Problema arieratelor e departe de a fi rezolvată pentru 9 primării din judeţ. Cu proiecte uriaşe în implementare, fără posibilitatea de a se împrumuta şi cu sume importante de decontat, multe administraţii maramureşene sunt încă în blocaj.

 
 

Înspăimântat de nivelul mare al datoriilor restante, şi mai ales de FMI, la începutul acestui an, Guvernul a ordonat: plătiţi-vă arieratele! Până la 31 martie, fiecare primărie a fost obligată să-şi reducă arieratele cu 85% faţă de nivelul anului trecut. Soluţia salvatoare au fost creditele de la Trezorerie, numai că, şi aici plafonul a fost limitat şi nu a ajuns la toată lumea. Apoi, unii au crezut că vor mai primi o păsuire. Chit că, 11 primării s-au trezit că nu mai primesc cotele defalcate din impozitul pe venit şi din TVA. Mai exact, activitatea lor s-a blocat din lipsă de fonduri. Practic, o primărie de comună de exemplu, din venituri proprii, nu poate să-şi plătească nici salariile. Primarii, supăraţi, au arătat că Guvernul nu are bază legală ca să blocheze alocarea acestor fonduri şi fără această perfuzie de capital nu au cum să-şi plătească restanţele. Mai mult, cele mai multe primării au în derulare proiecte integrate cu valori de până la 2,5 milioane de Euro, iar Guvernul care ar trebui să grăbească decontarea lucrărilor deja efectuate şi plătite de primării nu se grăbeşte să-şi respecte obligaţiile. Aşa că, blocajul e cauzat de “sus în jos”. Numai că nici acest argument nu a înmuiat guvernanţii care au decis să “disciplineze” cu forţa primăriile.

Nici în prezent situaţia nu e mai roz. 9 primării maramureşene n-au reuşit nici acum să se conformeze ordinului guvernamental: Săliştea de Sus, Vişeu de Sus, Băseşti, Coroieni, Leordina, Petrova, Rozavlea, Botiza şi Strâmtura. Termenul de accesare a creditelor prin Trezorerie pentru primării a fost prelungit până în 15 mai. De asemenea, a fost suplimentat fondul aprobat pentru această acţiune, de la 500 de milioane la 680 milioane lei, la nivel naţional. Practic în noua evaluare vor intra şi primăriile pentru care banii de credite nu au ajuns în prima etapă: Săliştea de Sus, Vişeu de Sus, Băseşti, Coroieni, Leordina şi Petrova. Există însă şi primării care nu şi-au depus dosar la Trezorerie, cum este cazul comunelor Strâmtura, Rozavlea şi Botiza. Pentru unii, situaţia se rezolvă din banii alocaţi de la Consiliul Judeţean. Vă reamintim că recent, consilierii judeţeni au aprobat suma de 19.121 mii lei, repartizată unităţilor administrativ-teritoriale din Maramureş pentru achitarea arieratelor, pentru susţinerea programelor de dezvoltare locală, dar şi pentru susţinerea programelor de infrastructură, ce necesită cofinanţare locale pe anul 2013. Ioan Pasere, primarul comunei Strâmtura, spune că: „cred că le-au deblocat sau trebuie să le deblocheze. Am avut arierate vechi şi, cum a venit legea să achităm arieratele în procent de 85%, n-am reuşit să ne încadrăm. Noi n-am avut arierate. Am avut acel proiect european. Acum am primit din cele 20% de la Consiliul Judeţean, am repartizat acolo, am făcut plăţile şi sper să ne deblocheze. De luna viitoare intrăm în normal”.  

 

Pe de altă parte, alocarea fondurilor cu prioritate pentru plata arieratelor poate pune în pericol alte proiecte. Ori, în lipsa banilor de la Consiliul Judeţean, primăriile care implementează proiecte integrate, cu sume uriaşe de circa 100 de milioane de lei se vor trezi că nu au de unde să susţină cofinanţarea şi să suporte cheltuielile, aşteptând ulterior decontarea lor. Aşa că, „avalanşa” blocărilor abia acum pare că s-a declanşat. În acest ritm, până la finele anului, ne-am putea trezi că toate primăriile vor fi blocate.

 
 

Vă ordon, luaţi credit!

 

Primăriile se împrumută de la Trezorerie cu o dobândă de 5,25% pentru plata arieratelor (datoriile mai vechi de 90 de zile) şi vor rambursa împrumutul în cinci ani. Împrumutul va fi la dobânda de politică monetară a Băncii Naţionale a României /BNR/, pentru plata arieratelor autorităţilor publice locale la 31 decembrie 2012. Administraţia publică locală avea ca ţintă (fixată de FMI) reducerea datoriilor la 300 de milioane de lei în decembrie 2012, în condiţiile în care, în septembrie 2012, arieratele se ridicau la peste 1,3 miliarde de lei. Printr-o minune, acestea au scăzut, totuşi, la 840 de milioane de lei la sfârşitul anului trecut. Delegaţia FMI a avertizat că una dintre precondiţiile de continuare a acordului cu FMI este reducerea arieratelor la cel mult 300 de milioane de lei până în mai 2013 şi scăderea lor la zero până la sfârşitul acestui an.

 
 

„Cred că le-au deblocat sau trebuie să le deblocheze. Am avut arierate vechi şi cum a venit legea să achităm arieratele în procent de 85%, n-am reuşit să ne încadrăm. Noi n-am avut arierate. Am avut acel proiect european. Acum am primit din cele 20% de la Consiliul Judeţean, am repartizat acolo, am făcut plăţile şi sper să ne deblocheze. De luna viitoare intrăm în normal”.  

Ioan Pasere, primarul comunei Strâmtura

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.