• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 17 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 25 Mai , 2018

Primăria Borșa sub asediul composesorilor. Legea sub preș!

Salariaţii Primăriei oraşului Borşa au anunţat zilele trecute că se află în grevă pe o pe­rioadă nedeterminată după ce, cu o zi înainte, un executor judecă­toresc, însoţit de avocatul membrilor Composeso­ratului Borşa, au intrat în clădire, soli­citând actele originale descoperite recent de administraţia lo­cală care ar atesta proprietarii terenu­rilor forestiere din perioada anilor 1940.

Într-o postare pe pagina de socializare a Primăriei Borşa se menţionează că personalul instituţiei rămâne în grevă pe durată nedeterminată din cauza situaţiei create de executorul judecătoresc.

„Personalul Primăriei Borşa rămâne în grevă pe perioadă nedeterminată, fiind imposibil să lucreze în aceste condiţii. Angajaţii au intrat de ieri, 21 mai 2018, în grevă, fiind nemulţumiţi de faptul că nu îşi pot îndeplini atribuţiile de serviciu din cauză că, încă de vineri, mai mulţi membri ai Composesoratului Borşa, însoţiţi de jandarmi şi de un executor judecătoresc au pătruns în clădire, au spart rând pe rând birourile în căutarea unor anumite documente vechi, au fotografiat şi filmat diverse documente, în acestea găsindu-se, pro­babil, şi date personale ale cetăţenilor, care, prin lege, sunt confidenţiale”, se arată în postarea Primăriei Borşa.
„Miza acestor căutări este reprezentată de o serie de documente vechi, originale, găsite în urmă cu puţin timp de către un cetăţean la demolarea unei case în care cândva a funcţionat sediul composesoratului din oraş. Din aceste acte reiese că vechiul Composesorat Nobil Borşa ar fi deţinut doar 6.036 hectare de pădure şi nicidecum peste 17.000 ha, aşa cum au solicitat din partea statului de-a lungul anilor de procese. Sub protecţia unei încuviinţări judecătoreşti, aceştia au intrat forţat în birouri, au spart cu bormaşina încuietorile, folosind generatoare de curent puse în funcţiune de combustibili inflamabili, pe care i-au adus în clădire în recipiente simple, punând în pericol siguranţa personalului care era în incintă. Nu au scăpat nepercheziţionate nici biroul primarului, al secretarului oraşului şi chiar Biblioteca Orăşenească”, se mai precizează în postarea Primăriei Borşa.
Prima reacție oficială a venit din partea prefectului judeţului Maramureş, Va­sile Moldovan. Acesta a precizat că membrii Composesoratului Borşa erau în posesia unei hotărâri judecătoreşti care le permitea să vadă şi să copieze documentele descoperite de curând, însă hârtiile respective nu au putut fi consultate deoarece primarul era plecat din localitate.
„Situaţia e un pic mai complicată. Într-a­de­văr, membrii Composesoratului deţin o decizie judecătorească prin care le e permis accesul la documente, inclusiv să aibă copii după documente. De fapt, Primăria oraşului Borşa a intrat de curând în posesia unor saci plini cu do­cumente găsiţi la demolarea unei case vechi, documente care, la o primă citire, ar duce la identificarea persoanelor care au deţinut suprafeţe de pădure. După găsirea documentelor, Primăria a deschis o altă acţiune în instanţă pentru a fi luate în calcul noile documente găsite, documente care au fost predate la Arhivele Naţionale pentru a fi expertizate”, a spus Vasile Moldovan.
Primarul oraşului Borşa, Sorin Timiş, a precizat că în momentul acţiunii executorului judecătoresc, atât el, cât şi viceprimarul nu se aflau în instituţie şi a condamnat modul în care au procedat membrii composesoratului.
„Pe timpul acţiunii, nu mă găseam în primărie. Membrii Composesoratului au încercat să intre în posesia unui act care atestă că aceştia n-au deţinut niciodată cele 17.000 ha de teren revendicate. Actul respectiv este depus spre expertiză la Arhivele Naţionale şi urmează a fi evaluat. Aceşti oameni au săvârşit un abuz, iar împotriva lor s-a făcut o plângere penală. Atunci când mi-a fost încredințat mandatul de primar al orașului Borșa am jurat să respect Constituția și legile țării, niciodată nu o să mă dau bătut orice ar fi și oricine ar încerca să mă împiedice să fac acest lucru”, a spus Sorin Timiş.
Primăria Borşa a postat pe pagina sa de socializare mai multe imagini filmate în timpul acţiunii, secvenţe în care se poate observa o persoană care foloseşte un aparat pentru a deschide o uşă şi un generator care funcţionează scoţând un fum gros pe holul primăriei şi un flacon cu benzină purtat în mână de unul dintre membrii composesoratului.

Preşedintele Composesoratului Borşa, Matei Mihali, nu a putut fi contactat pentru a exprima un punct de vedere.
Membrii care formează Compose­so­ratul Borşa încearcă de peste 25 de ani să intre în posesia unei suprafeţe de peste 17.000 ha de teren forestier despre care pretind că le aparţine, însă autorităţile locale sunt sceptice în privinţa originalităţii documentelor pe care aceştia le deţin. Mai mult, în urmă cu câțiva ani, unul dintre membrii de bază, de vază ai Composesoratului, Gheorghe Albu, a declarat celor care cercetează acest dosar că actele depuse la instanța care a dat câștig de cauză Composesoratului Borșa au fost „lucrate”.

„Ce caută de fapt Mihali Matei, Mihali George Dan, Mihali Maria, avocatul Bogdan Tudor Todoran și executorul judecătoresc Amisculesei Radu Călin?
Aceasta este întrebarea pe care și-o pun toți borșenii și majoritatea oamenilor care au aflat de situația hilară de la Primăria din Borșa, Maramureș.
De fapt, în martie 2018, la demolarea unei case vechi din Borșa, fosta casă a ultimului secretar al Composesoratului Nobil Borșa de dinainte de 1947, au fost găsite mai multe documente originale care datează din perioada 1887 – 1948, prin care se prezintă situația proprietății și a activității Compose­soratului din Borșa. Din acestea rezulta că, în fapt, Composesoratul Nobil Borșa, că așa se numea înainte de 1947, ar fi deținut maxim 11.354 ha din care au fost expropriați pentru neplata impozitelor față de stat și au rămas cu 6.056,88 ha, suprafață pe care au administrat-o până la naționalizarea din perioada comunistă”, a spus Timiș. El face şi o scurtă prezentare tehnică a înscrisurilor ce sunt căutate cu dispe­rare de unii borșeni.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.