• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 21 Iulie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Octombrie , 2017

Preşedintele Ucrainei a promulgat legea care închide şcolile româneşti din Ucraina

Preşedintele Ucrainei, Petro Poro­şenko a promulgat con­tro­versata Lege a Educaţiei, care a fost adoptată de Rada Supremă de la Kiev în 5 septembrie şi care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale. Potrivit servi­ciului de presă al şefului statului ucrai­nean, Petro Poroşenko a comunicat că reforma învăţământului „este una dintre cele mai importante reforme, care va îmbunătăţi calitatea educaţiei”, asi­gurând paşii necesari pentru includerea Ucrainei în spaţiul educaţional european. Numai că, pentru şcolile româ­neşti, reforma înseamnă, de fapt, des­fiinţare.


Noua lege a educaţiei din Ucraina prevede introducerea treptată a noului sistem şi, prin aceasta, înlocuirea ma­teriilor care se predau în limbă română cu discipline care vor fi predate în limbă ucraineană. Prima fază a refor­mei va avea loc începând cu 1 septembrie 2018 (reforma claselor primare şi a grădiniţelor). Predarea materiilor în limbă română se va păstra doar în clasele primare (1 - 4). De la 1 septembrie 2022, reforma va fi implementată în cazul claselor medii, iar din 2027 - în clasele superioare (9 - 12).
Reforma sistemului de învăţământ din Ucraina a stârnit un val de critici, co­munitatea de români din Ucraina vorbind despre un proces de lichidare a şcolilor româneşti şi de ucrainizare a minorităţilor etnice. În acest sens, a fost semnat un apel către preşedintele Ucrainei, Petro Poro­şenko, prin care se solicită respingerea prin veto a acestei legi, considerată a fi una care ar putea genera noi conflicte şi instabilitate în ţară. Dar şi acest apel şi multe altele nu au avut niciun rezultat.

Într-un comunicat, Ministerul Aface­rilor Externe din România arată că regretă faptul că, în pofida tuturor demersurilor, autorităţilor române pe lângă partea ucraineană, care au semnalat că „Legea educației în forma actuală diminuează semnificativ drepturile persoanelor aparținând mino­rității românești, președintele Ucrainei a promulgat, la 25 septembrie, actul normativ. În context, reamintim angajamentul Ucrainei, transmis constant părții române în cadrul tuturor contactelor oficiale, de respectare a nor­melor şi standardelor internaționale rele­vante în domeniul protecției drepturilor persoanelor aparținând minori­tăților naționale, precum și de asigurare a faptului că nivelul şi calitatea învățământului în limba română nu vor fi afectate de noile norme.
MAE va continua demersurile, inclusiv pe lângă organizațiile internaționale cu atribuții în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale și Comisia de la Veneția), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educației din Ucraina. MAE solicită ferm autorităţilor ucrainene să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române de a învăţa în limba lor maternă”.

Reprezentanţii statului ungar au fost însă şi mai fermi. După decizia pre­şedintelui ucrainian de a ignora semnalele internaţionale, aceştia au anunţat că vor bloca orice acţiune internaţională a Kievului.
Culmea, reprezentanţii Ucrainei con­tinuă să susţină că legea nu în­seamnă desfiinţarea şcolilor cu predare în limba maternă. Ambasadorul Ucrainei la București, Oleksandr Bankov, a dat asigurări la Parlament că nu se va închide nicio școală din Ucraina unde predarea este acum în limba minori­tăților și că nici profesorii nu vor fi dați afară: „Nu este vorba aici despre închiderea școlilor. Nu se închide nicio școală în Ucraina unde predarea este acum în limba minorității respective, nu doar a minorității române, ci și a altor minorități prezente pe teritoriul Ucrainei. Nu vorbim de profesori care vor fi dați afară pentru că acum ei pre­dau limba română și nu pot preda limba ucraineană. Se prevede și prin legea respectivă, și prin finanțarea Minis­terului Învățământului ca acei profesori care predau acum în limba minorităților să aibă - finanțat de stat - programe de pregătire profesională pentru a preda și în limba ucraineană”, a declarat diplomatul ucrainean.
El a anunțat că există o perioadă de tranziție după promulgarea legii, timp în care vor trebui elaborate curricula și alte acte normative.

Oleksandr Bankov a adăugat că legea introduce învățământul în limba ucrai­neană începând cu școala secundară - clasa a V-a. „Elevii care beneficiază de învățământul în limba maternă, adică a unei minorități naționale, în școlile din Ucraina care au acea predare în limba maternă nu pot trece brusc la predarea la limba ucraineană și din acest motiv introducerea este graduală, astfel încât vom avea clase cu predare în ambele limbi - una oficială și alta a minorității respective”, a mai susținut el. 
Între timp, ministrul educaţiei, Liviu Marian Pop a anunţat că va face o vizită în Ucraina. Greu de crezut însă că se va mai putea schimba ceva.

 

 

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat, săptămâna trecută, că, în urma adoptării noii legi a educaţiei din Ucraina, care restricţionează predarea în limba minorităţilor naţionale, şi-a anulat vizita pe care o avea programată în luna octombrie în această ţară, ceea ce i-a şi comunicat direct preşedintelui Poroşenko, pe care l-a întâlnit la Adunarea Generală a ONU. Iohannis a subliniat că amânarea unei vizite prezidenţiale este un semnal diplomatic „extrem, extrem de dur”.
„Am fost foarte, foarte neplăcut surprins de evoluţia din Parlamentul Ucrainei, care, fără să anunţe partene­rii, şi noi suntem parteneri ai Ucrainei, a promovat o lege care, după părerea noastră, contravine bunelor intenţii reciproce şi, practic, această lege, dacă va intra în vigoare, va limita drastic accesul minorităţilor la educaţia în limba maternă. Şi pe noi ne doare acest lucru, avem foarte mulţi români în Ucraina”, a spus şeful statului.

 


„MAE va continua demersurile, inclusiv pe lângă organizațiile internaționale cu atribuții în domeniu (Secretariatul General al Consiliului Europei, Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale și Comisia de la Veneția), pentru a semnala impactul negativ al acestor modificări legislative în domeniul educației din Ucraina. MAE solicită ferm autorităţilor ucrainene să adopte toate măsurile necesare pentru a asigura dreptul persoanelor aparţinând minorităţii naţionale române de a învăţa în limba lor maternă”.

- comunicat al Ministerului Aface­rilor Externe din România

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.