• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 25 Octombrie , 2016

Preşedintele PNL Baia Mare, Ionel Bogdan susţine un parteneriat între şcoală şi mediul de afaceri pentru dezvoltarea economică a zonei

Sărăcia este strâns legată de lipsa unui învăţământ modern, competitiv, adaptat la vremurile pe care le trăim. Ultimii ani demonstrează din plin acest lucru, având în vedere faptul că în prezent peste  700.000 de copii sunt în afara şcolii, 32% dintre tineri nu-şi pot găsi un loc de muncă, analfabetismul funcţional a ajuns la  37% în rândul populaţiei, iar cuplarea  sistemului de învăţământ la  piaţa muncii este aproape inexistentă. Consecinţele sunt dezastruoase pe termen mediu şi lung, dacă ne gândim că avem o populaţiei din ce în ce mai îmbătrânită şi tineri care părăsesc în număr mare ţară, căutând locuri de muncă mai bine plătite.

 

Locurile de muncă mai bine plătite vin la pachet cu investitorii, iar aceştia caută forţă de muncă bine pregătită, calificată, fie că vorbim de vârfuri, precum industria IT, sau de construcţii, servicii etc.

Judeţul Maramureş nu face excepţie de la regula naţională, numărul tinerilor care părăsesc zona, în căutarea unui trai mai bun, fiind din ce în ce mai mare. Motive au din plin, deoarece salariul mediu net în Maramureş este mai mic decât media naţională, iar venitul pe cap de locuitor este printre cele mai mici din ţară.

 

Oprirea exodului tinerilor poate fi făcută doar prin atragerea unor investiţii importante, care să ofere locuri de muncă bine plătite şi prin dezvoltarea unor domenii strategice pentru judeţ. Pe lângă facilităţi fiscale şi infrastructură, investitorii au nevoie, în primul rând, de o forţă de muncă bine instruită, care să le aducă plus valoare.

 

 

Măsuri liberale

 

În programul de guvernare al PNL se găsesc câteva măsuri importante, care odată aplicate pot reduce rata abandonului şcolar, analfabetismul şi numărul mare de şomeri în rândul tinerilor.

O primă măsură vizează generalizarea învăţământului obligatoriu de la 4 ani şi asigurarea de locuri în grădiniţe şi şcoli, astfel încât să ajungem la învăţământ într-un singur schimb, în toate şcolile. Programul prevede că examenele de admitere la licee trebuie să fie diferenţiate, în funcţie de liceul pe care-l urmează, la fel şi examenul de bacalaureat, cu acces diferit spre universităţi. O mare atenţie este acordată, în programul liberal,  învăţământului profesional. Licee profesionale la standarde europene, în parteneriat cu mediul economic şi facilităţi fiscale investitorilor care doresc să încheie acest gen de parteneriate - sunt doar câteva din punctele atinse de liberali.

 

 

,,Educaţie de calitate pentru toţi elevii”

 

Preşedintele PNL Baia Mare, Ionel Bogdan, susţine că aplicarea măsurilor din programul liberal ar contribui la dezvoltarea Maramureşului. ,,Sistemul de învăţământ trebuie să anticipeze nevoile de calificare şi să adapteze oferta educaţională la nevoile pieţei muncii. Dacă vin investitori în zona noastră, care vor să facă piese de schimb pentru autoturisme, trebuie să pregătim, pe plan local, oameni calificaţi. Parteneriatele active cu agenţii economici, cu autorităţile locale, sunt soluţiile cele mai bune pentru integrarea socio-profesională a absolvenţilor”, afirmă liderul liberal.

În opinia sa, pachetul de măsuri propus de PNL în domeniul educaţiei va reduce decalajele existente în mediul rural faţă de cel urban şi va asigura accesul egal la un învăţământ de calitate pentru toţi elevii. ,,Trebuie să asigurăm o educaţie de calitate pentru toţi elevii, iar pentru a realiza acest obiectiv trebuie să luăm acum  măsurile care se impun. Nu ne mai permitem să amânăm modernizarea sistemului de învăţământ, deoarece costurile pentru economie sunt din ce în ce mai mari. Măsurile propuse în programul PNL asigură o dezvoltarea sănătoasă a educaţiei şi adaptarea ei la nevoile pieţei muncii. Şi în Maramureş avem nevoie de investiţii, de dezvoltarea unor sectoare strategice, de locuri de muncă bine plătite, dar şi de tineri calificaţi pentru aceste locuri de muncă. Parteneriatul între şcoală şi mediul de afaceri este cartea câştigătoare pentru judeţul nostrum”, a subliniat Ionel Bogdan.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.