• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2020

PREMIILE DE EXCELENŢĂ ale GAZETEI DE MARAMUREȘ

GAZETA de Maramureș împlinește 18 ani. Vârsta maturității, înțelepciunii, discernământului deplin. Dacă săptămânal prezentăm realitățile vremurilor în care trăim, așa cum sunt, uneori hâde, alteori frumoase, uneori triste, revoltătoare, șocante, alteori, dimpotrivă, cu accente de eroism, entuziaste, înălțătoare, de ziua noastră ne-am obișnuit să-i premiem pe cei care se remarcă în domeniile lor de activitate. „Premiile de excelență” ale GAZETEI sunt un alt fel de „Mulțumesc” pentru oamenii deosebiți care au reflexul de a învinge, de a schimba lucrurile și de a se dărui celorlalți.

 

Pentru unii, presa este doar un mod de reflectare a realității. Pentru noi, de 18 ani, este modul în care încercăm să corectăm realitatea strâmbă în care trăim, privind, vorba lui Paul Valery, dincolo de valurile vremurilor, spre profunzimea lor și a oamenilor care scriu istoria clipei. De aceea, de ziua noastră ne-am obișnuit să-i sărbătorim pe cei care, asemeni nouă, l-au scos pe „nu-mi pasă, nu e treaba mea” din vocabular.
Pe cei care încercă să demonstreze, zi de zi, că se poate și altfel. Pe cei care cred în valori, mai mult decât în succes, și în oameni mai mult decât în proiecte, resurse și fonduri. Ei sunt, într-un cuvânt, cei care schimbă lumea din jurul lor. Sunt „excelenții” GAZETEI,
Oamenii care s-au remarcat în 7 domenii de activitate: Politică, Administrație, Respon­­sabil­itate socială, Sănătate, Cultură, Eco­nomie, plus două premii speciale.

 


 

Premiul de excelență pentru POLITICĂ
Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș


Anul 2020 a fost unul atipic, un an al bătăliilor de tot felul, inclusiv electo­rale. Un an care ne-a forțat să ne depășim limitele, să ieşim din tipare, să ne reinventăm. Au câștigat cei care au reușit să genereze, înainte de toate, speranță, încredere și entuziasm. În politica maramu­reșeană, câștigătorul deta­șat al acestui an a fost PNL și, mai ales, președintele Ionel Bogdan, care a devenit nu doar cel mai tânăr președinte de filială de partid ci și cel mai tânăr președinte de Consiliu Județean din țară, în urma alegerilor din 27 septembrie. Programul său politic extrem de ambițios, „Planul lui Bogdan” a câștigat încrederea maramureșenilor și a generat o adevărată revoluţie administrativă. O schimbare structurală, de ritm, de perspec­tivă, de viziune și, mai ales, de mentalitate. Energia și entuziasmul noului șef al administrației județene sunt, în primul rând, o oază de speranță pentru maramureșeni, în aceste vremuri grele. De aceea, premiul de excelență pentru politică îi este atribuit lui Ionel Bogdan.

 

Premiul de excelență pentru ADMINISTRAȚIE
Ioan Stegeran, primarul comunei Fărcașa


În educație, două decenii înseamnă perioada în care se naște, crește și evoluează o nouă generație; în administrație, 20 de ani reprezintă 5 cicluri de finanțare euro­peană sau națională; în istorie, 20 de ani înseamnă o nouă etapă de dezvoltare. Pentru Ioan Stegeran, primarul comunei Făr­cașa, cele două decenii de când conduce destinele comu­nității sale reprezintă în primul rând o misiune de suflet și o obli­gație morală: aceea de a face bine pentru ceilalți, cu ajutorul lui Dumnezeu. Datorită viziunii și dăruirii sale, comuna Fărcașa a devenit un exemplu de dezvoltare la nivel județean și națio­nal, un model de adminis­trație performantă, dar și aplecată spre nevoile cetățeanului. Firesc, pentru perfor­manțele sale, Ioan Stegeran a fost reconfirmat în acest an în funcția de primar, pentru a șasea oară. Iar numele său va rămâne, cu siguranță, în istoria comunei.

 

Premiul de excelență pentru RESPONSABILITATE SOCIALĂ
Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe

Există afaceri de succes care generează doar profit și există altele, speciale, care generează va­loare, dezvoltare, bunăstare. UAC Europe este una dintre ele. De 12 ani, „fabrica de avioane” din Dumbrăvița nu este doar un factor de dezvoltare, ci a devenit un partener și un prieten de nădejde al comunităților locale în care își desfășoară activitatea. Iar omul din spatele acestui program unic de responsabilitate socială este Daniel Vărzaru, Chief Financial Officer UAC Europe, care, în timp, a devenit un liant între instituţiile importante și oamenii locului, unindu-i, mobilizându-i, determinându-i să lucreze împreună pentru binele cetățenilor, ca o echipă unită. Pentru miile de beneficiari ai proiectelor UAC Europe, pentru sutele de acțiuni și proiecte în educație, cultură, sănătate, protecția mediului, religie și spiritualitate, sport etc., dar mai ales pentru viziu­nea deosebită și implicarea exemplară, Premiul pentru „Responsabilitate socială” îi este atribuit lui Daniel Vărzaru.

 

Premiul special „CREDINȚĂ ȘI PATRIOTISM”
PS Iustin, episcopul Maramureșului și Sătmarului

În urmă cu mai bine de o jumătate de secol, Petre Țuțea, „românul absolut” definea cei doi piloni esențiali ai unui OM adevărat: „Mă mişc între Dumnezeu şi Neamul din care fac parte. În afară de aceşti termeni nu văd nimic semnificativ între cer şi pământ”. Vremurile grele în care trăim au „cernut” nu doar sistemele, politicile și măsurile, ci mai ales Oamenii. Iar Maramureșul a demonstrat, din fericire, încă o dată în istorie, că e țara voievozilor de țară, a dacilor liberi, a oamenilor care stau în genunchi doar în biserică și care se tem doar de judecata lui Dumnezeu și a istoriei. Iar asta, în primul rând datorită „voievodului spiritual al Maramureșului”, PreaSfințitul Părinte Episcop Iustin, cel care a ținut nu doar stindardul Bisericii ci și pe cel al demnității noastre. Neobosit în a învăța, a educa, a alunga frica și a împărtăși credința, nădejdea și dragostea, PS Iustin este liderul moral și spiritual de care maramureșenii și Maramureșul au atât de mare nevoie. Și încă o dovadă că Dumnezeu hărăzește oamenii potriviți pentru vremurile potrivite.

 

Premiul de excelență pentru ECONOMIE
CĂLIN TUNS - SC 4Brands Baia Mare


Din punct de vedere economic, Maramureșul a avut de suferit în aceste luni în care pandemia a blocat economia așa cum s-a întâmplat în restul țării. Au fost societăți industriale care au recurs la șomajul tehnic pentru a putea salva activitatea de bază. Dar au fost și firme care au lucrat fără întrerupere, având circuite de protecție bine realizate. Pentru profesionalism și managementul lui Călin Tuns, în acest an am considerat că se detașează firma băimăreană SC 4Brands, o societate care a început să producă echi­pament de protecție pentru COVID-19. Aici se produce aproape întreaga gamă de echipamente de protecție pentru sistemul sanitar. Capeline, cagule, boto­șei, halate, combinezoane, inclusiv cele impermeabile.
La firma băimăreană se mai produc perne și saltele pentru persoane fizice și juridice. De asemenea, aici se fac diverse tipuri de pungi, de la cele pentru brutărie (așa-zisele pungi virgine, care nu sunt realizate din folie reciclată), la pungi pentru magazine sau instituții. Se mai produc folii pentru împachetare; după folosire sunt aduse din nou la fabrică, tocate în instalații speciale, după care se topesc și se real­i­zează folie pentru activitatea curentă.


Premiul de excelență OMUL ANULUI:
Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”

Chiar dacă pandemia a „închis” activitățile cultu­rale, chiar dacă virusul nemilos a „infectat” relațiile inter-culturale, Biblioteca Județeană, admirabila Catedrală a culturii maramureșene a menținut, a promovat cultura, așa cum o face tot timpul.
Dar meritul lui Teodor Ardelean este dincolo de acest orizont. El a „lucrat” pentru această Bibliotecă, a pus suflet și pricepere, a realizat cea mai mare și mai importantă Bibliotecă județeană publică din România.
Și pentru acest lucru, tot timpul, va fi Omul Anului și va rămâne directorul Bibliotecii.


Premiul de excelență pentru SĂNĂTATE
Spitalul de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare și Spitalul de Pneumoftiziologie „Dr. Nicolae Rușdea” Baia Mare

 

Cele două unități spitalicești băimă­rene au fost și sunt în continuare în linia întâi, în lupta neobosită cu virusul SARS-CoV-2. Pandemia nemiloasă a lovit în toată lumea, iar sistemul medical a fost pus la grea încercare. Cele două spitale băimă­rene, primul Spital COVID-19, iar al doilea Spital Suport, au avut rezultate deosebite în lupta cu virusul nemilos. Medicii, asistentele, in­fir­mierele, brancardierii celor două spitale au făcut față provocărilor, cu mult profesionalism, pricepere, modestie.


Premiul de excelență pentru CULTURĂ
Proiectul reabilitării Casei Memoriale „George Pop de Băsești” din Băsești

Casa Memorială „George Pop de Băsești”, recent restaurată, este o bijuterie arhitecturală care are o simbolistică deosebită în sufletul românilor. Ea a reintrat în circuitul turistic, din vara acestui an.
Casa Memorială „George Pop de Băsești”, aflată în administrarea Primăriei și a Consiliului Local Băsești, a beneficiat de finanțare guvernamentală de 2,6 milioane de lei pentru consolidare și reabilitare, ca monument istoric de importanță națională. „Reabilităm trecutul pentru a-l face cunoscut viitorului” – a fost motto-ul sub care s-a desfășurat întreaga activitate de restaurare a casei memoriale.
Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Mara­mureș a fost și este implicat în acest amplu proiect alături de Consiliul Județean Maramureș și Primăria Băsești.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.