• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 08 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Octombrie , 2023

Premieră pentru Maramureș Primii studenți ai UMF Cluj-Napoca – Extensia Baia Mare au marcat startul anului universitar 2023-2024

 La Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” din Baia Mare, a avut loc Ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024 a UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca - Extensia Baia Mare, moment care a marcat un pas important în dezvoltarea mediului academic al județului Maramureș.

La ceremonia de deschidere au fost prezenți președintele Consiliului Județean, Ionel Bogdan, reprezentanți ai conducerii UMF „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca, prof. dr. Șoimița Mihaela Suciu, decan al Facultății de Medicină, prof. dr. Olga Hilda Orășan, prodecan Facultatea de Medicină, prof. dr. Carmen Mihaela Mihu, prorector UMF, prof. dr. Sorin Claudiu Man, prorector, prof. dr. Radu Nicolaie Oprean, prorector, prof. dr. George Călin Dindelegan, prorector, Liliana David, director al extensiei programului de studiu Asistență Medicală Generală din Baia Mare, Alexandru Oros, managerul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș”, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheș, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu”, Teodor Ardelean, prefectul Rudolf Stauder, precum și reprezentanți ai instituțiilor publice din Maramureș.

Evenimentul a debutat festiv cu intonarea consacratului „Gaudeamus igitur” și a Imnului Național al României. Considerat un moment istoric atât pentru comunitatea mara­mureșeană, cât și pentru universitatea clujeană, despre bucuria inaugurării la Baia Mare a Fa­cultății de Asistență medicală generală au vorbit: P. S. Vasile Bizău al Episcopiei Greco-Catolice de Maramureș, reprezentantul Episcopiei Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului, pr. Andrei Emil Pop.

Ionel Bogdan, președintele Consiliului Județean Maramureș, a amintit despre parcursul proiectului, precum și despre importanța acestuia atât pentru dezvoltarea județului, cât și pentru a asigura resursa umană specializată în domeniul medical atât de necesară în unitățile medicale din Maramureș.

„Cu multă emoție și onoare asist astăzi la ceremonia de deschidere a anului universitar 2023-2024 a UMF «Iuliu Hațieganu» Cluj-Napoca – Extensia Baia Mare. Această reușită este o premieră pentru județul Maramureș, fiind pentru prima dată când tinerii maramureșeni au ocazia de a urma cursurile universitare la programul de studiu Asistență Medicală Generală oferite de UMF Cluj-Napoca, aici, la noi acasă în Ma­ra­mureș. Îi felicit pe cei 60 de studenți care au trecut cu brio examenul de admitere, iar prin rezultatele excepționale pe care le-au avut la examen - 4 note de 10 și ultima notă de intrare la taxă de 8,70 - demonstrează încă o dată că în Maramureș avem tineri care excelează în educație și care merită tot sprijinul și aprecierea noastră. De asemenea, îi felicit pe toți cei 160 de candidați care s-au înscris și au susținut examenul de admitere. Parcursul acestui proiect a început încă din 2021, când am constatat, împreună cu reprezentanți ai insti­tuțiilor de sănătate publică din Maramureș, deficiența de resursă umană pe care o avem la nivelul județului nostru în domeniul medical și nevoia de a pregăti personal calificat pentru unitățile spi­talicești și medicale din Ma­ramureș.

Astăzi, la doi ani de când am început discuțiile privind deschiderea unei extensii a UMF Cluj-Napoca în Baia Mare, avem deja primii studenți care, timp de patru ani, vor urma studiile la programul Asistență Medicală Generală în Baia Mare, fără a mai fi nevoiți să plece la Cluj-Napoca pentru studii. Vom continua să investim în acest proiect, pentru a-l dezvolta la un alt nivel și am încredere că astfel Maramureșul va deveni un reper pe harta județelor în care se formează specialiști în domeniul medical. Mulțumesc doamnei prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al UMF Cluj-Napoca, domnului Alexandru Oros, manager Spitalul Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» Baia -Mare, domnului prof. dr. Daniel Mureșan, preșe­dintele Senatului UMF Cluj-Napoca, doamnei prof. dr. Hilda Orășan, prodecan Facultatea de Medicină, și tuturor celor implicați în reușita acestui proiect. Mult succes studenților în noul an universitar, precum și pe întreg parcursul educațional!”, a spus președintele administrației județene în cadrul ceremoniei de la Biblioteca Județeană.

Succesul acestui proiect este confirmat și prin faptul că au fost înscriși trei candidați pe un loc la specializarea de Asistență Medicală Generală, competiția fiind mai mare ca la Cluj-Napoca pe acest program de studiu.

Prezentă la deschiderea oficială a anului universitar 2023-2024 a UMF Cluj-Napoca – Extensia Baia Mare, doamna prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al UMF Cluj-Napoca, a vorbit despre reușita acestui proiect, precum și despre istoria acestei universități de prestigiu, care, de mai bine de 150 de ani, pregătește specialiști în domeniul medical, oameni care au grijă de sănătatea cetățenilor.
„Sunt într-un moment de mare bucurie pentru mine la împlinirea unui proiect pe care l-am gândit și l-am dorit de multă vreme și iată că lucrurile s-au aranjat în așa manieră încât, astăzi, într-un timp relativ scurt, putem să ne bucurăm de acest proiect.
De mai bine de 150 de ani, în fiecare an, facultatea și universitatea noastră își deschide porțile campusului din Cluj-Napoca pentru un nou an universitar, iar în acest an bucuria este și mai mare, pentru că marchează un reper important în istoria universității noastre, și anume inaugurarea extensiei Fa­cultății de Medicină de la Baia Mare. Într-adevăr este un moment istoric care va fi consemnat ca atare, inclusiv în muzeul nostru de istorie. Anul universitar începe cu noi oportunități, iar conducerea universității își asumă misiunea și, totodată, responsabilitatea în a asigura performanța academică în formarea de profesioniști în domeniul sănătății, iar asistentele medicale sunt, cred, cei mai im­por­tanți profesioniști și vitali în sistemul de sănătate.  Suntem con­vinși că ajutăm la dezvoltarea comunității locale, la ridicarea nivelului profesional, este foarte mare nevoie de asistente medicale și în această zonă a țării există o cerere deosebită. Este un proiect de responsabilitate socială. Doresc să le mulțumesc partenerilor noștri în această inițiativă, Consiliului Ju­dețean Maramureș și domnului președinte Ionel Bogdan, Primăriei Baia Mare și domnului Cătălin Cherecheș, Spitalului Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» din Baia Mare și domnului manager Alexandru Oros, pentru sprijin, implicarea deosebită și entuziasmul cu care au făcut posibil acest demers”, a spus doamna prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rector al UMF Cluj-Napoca.

Pregătirea studenților în cadrul noii extensii universitare din Baia Mare va fi asigurată de cadrele didactice ale Facultății de Medicină, precum și de cadre universitare asociate, profesioniști ai Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare. Durata studiilor este de 4 ani. Pentru anul universitar 2023-2024, au fost ocupate toate cele 60 de locuri scoase la concurs (30 la buget și 30 cu taxă).
Managerul Spitalului Județean Baia Mare, Alexandru Oros, consideră că este un pas important și pentru cel mai mare spital al județului.
„Coloana vertebrală a unui stat este formată din educație și sănătate. Astăzi, cele două și-au dat mâna pentru a face un pas înainte în Baia Mare. Trebuie să spun că au fost îndelungi discuții și dese cu domnul prodecan vizavi de felul cum putem merge înainte cu dezvoltarea spitalului. Împreună am hotărât să cerem ajutorul uni­versității. Cred că este un pas important pentru Spitalul Județean, un pas important în schimbarea gradului Spitalului Județean, un pas important pentru spitalele din județ. Vă urez un an plin de succes, baftă în prima sesiune!”, a spus Alexandru Oros.
Dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” Baia Mare (gazda evenimentului), a fost în asentimentul antevorbitorilor săi, subliniind starea unanimă de bucurie emergentă momentului inaugural al facultății, menționând sprijinul pe care biblioteca îl poate oferi noilor studenți prin volumele de specialitate necesare pregătirii lor profesionale.
La finalul manifestării, doamna rector a dat cuvântul reprezentantei studenților de anul I, Gabriela Fărcaș, care a obținut, alături de alți trei colegi, nota 10 la examenul de admitere în cadrul Facultății de Asistență medicală generală.

Coloana vertebrală a unui stat este formată din educație și sănătate. Astăzi, cele două și-au dat mâna pentru a face un pas înainte în Baia Mare. Trebuie să spun că au fost îndelungi discuții și dese cu domnul prodecan vizavi de felul cum putem merge înainte cu dezvoltarea spitalului. Împreună am hotărât să cerem ajutorul uni­versității. Cred că este un pas important pentru Spitalul Județean, un pas important în schimbarea gradului Spitalului Județean, un pas important pentru spitalele din județ. Vă urez un an plin de succes, baftă în prima sesiune!”.

Alexandru Oros,
manager Spitalului Județean de Urgență «Dr. Constantin Opriș» din Baia Mare

 

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.