• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 24 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 21 Octombrie , 2014

„Pregătit să fiu părinte?”

Asociaţia Tinerilor Ortodocşi ai Protopopiatului Baia Mare, preşedinte pr. Bogdan Ciocotişan,

în parteneriat cu GAZETA de Maramureş, cu sprijinul financiar al Serviciului Public Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Baia Mare, derulează şi în acest an proiectul „Pregătit să fiu părinte?”.

 

Proiectul are ca scop creşterea gradului de informare, de educaţie, conştientizare a adolescentelor cu privire la sănătatea reproducerii şi consecinţele pe care le au avortul şi naşterea, atât din punct de vedere fizic, psihic, cât şi emoţional şi consilierea adolescentelor care au copiii, însărcinate sau care au făcut avort.

 

Proiectul îşi propune realizarea unor activităţi care se încadrează generic în categoria campaniilor de informare şi este în concordanţă cu politicile sociale europene, promovând valori ca şi egalitatea de şanse, responsabilizarea socială, conştientizarea şi creşterea gradului de informare, promovarea implicării interinstituţionale active pentru rezolvarea unor probleme evolutive şi grave. În urma realizării acestei activităţi, elevii din şcolile băimărene vor fi mai informaţi în ceea ce priveşte sănătatea reproducerii, de asemenea, vor cunoaşte riscurile şi consecinţele actului sexual neprotejat: copii nedoriţi, boli cu transmitere sexuală. Persoanele din grupurile ţintă vor primi consiliere şi sfaturi utile depăşirii acestei perioade, iar celelalte categorii de beneficiari care vor citi publicaţia, devenind mai informaţi, vor deveni mai toleranţi cu privire la acest fenomen, reducând în acest fel izolarea şi excluziunea socială a adolescentelor cu probleme

 

În cadrul proiectului au fost realizate trei ediţii ale revistei „Copiii copiilor”, distribuite gratuit şi, începând de săptămâna viitoare, vor fi organizate opt seminarii în trei licee: Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, Liceul teoretic „Emil Racoviţă”, Grup Şcolar „Aurel Vlaicu” şi în două case de tip familial din subordinea Direcţiei Judeţene pentru Protecţia Copilului şi Asistenţă Socială, care vor fi susţinute de părintele Bogdan Ciocotişan şi psihologul Monica Puha.

În cadrul întâlnirilor, elevii vor fi informaţi cu privire la riscurile fizice şi psihice ale unei naşteri în adolescenţă sau ale avortului, precum şi la importanţa menţinerii unei vieţi morale. 

 

La nivel naţional, potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, aproape 30.000 de bebeluşi au fost născuţi de adolescente cu vârste între 15 şi 18 ani, iar peste 2000 de bebeluşi au fost aduşi pe lume de minore între 11 şi 15 ani. Statisticile mai spun că tinerele din România nu ştiu îndeajuns de multe lucruri despre contracepţie. Anul trecut au fost înregistrate 535 de întreruperi de sarcină la tinere de până la 15 ani. Pe de altă parte, tinerele aflate în situaţii de risc, din cauza mentalităţilor, sunt de cele mai multe ori izolate din punct de vedere social, cauză care determină apariţia altor probleme, ca şi abandonul şcolar, consumul de alcool şi droguri etc.

De aceea este nevoie de prevenţie, informare, educare şi conştientizare, dar şi de realizarea unui grup de sprijin care să ofere consiliere şi suport emoţional adolescentelor aflate în dificultate.

 
 
Scopul ATOP BM
 
Asociaţia îşi propune următoarele obiective:

1. Implicarea tinerilor în viaţa parohiilor din care fac parte, sub îndrumarea preoţilor parohi.

2. Organizarea de acţiuni cu caracter umanitar, social şi cultural, menite să contribuie la reînvierea virtuţilor creştine în familie şi societate, atragerea tinerilor spre valorile tradiţionale ortodoxe.

3. Cultivarea identităţii ortodoxe-române a tinerilor.

4. Crearea de legături între tinerii din parohiile Protopopiatului şi întărirea comuniunii dintre ei.

5. Activităţi de promovare şi păstrare a culturii autentice, a tradiţiilor etno-culturale şi de conservare a patrimoniului şi monumentelor istorice.

6. Promovarea şi apărarea drepturilor nenăscutului la viaţă şi lupta împotriva contracepţiei şi contragestiei.

7. Combaterea discriminării de orice fel şi acordarea de şanse egale tuturor membrilor comunităţii.

8. Promovarea relaţiilor interculturale şi interetnice.
9. Promovarea toleranţei interetnice.

10. Asigurarea asistenţei şi consultanţei juridice pentru persoanele defavorizate.

11. Promovarea şi desfăşurarea unor activităţi de asistenţă socială şi spirituală a persoanelor aflate în detenţie şi post-detenţie.

12. Promovarea implicării societăţii româneşti în problematica bolnavilor, precum şi a persoanelor provenite din cadrul categoriilor sociale defavorizate: toţi beneficiarii asistaţi social prevăzuţi în Legea 292/2011.

13. Depistarea şi ajutorarea celor lipsiţi, a bătrânilor, a infirmilor, a bolnavilor, a copiilor aflaţi în dificultate.

14. Înfiinţarea de aşezăminte de ocrotire socială şi a cantinelor sociale.

15. Deschiderea unor cabinete de medicină generală pentru efectuarea de consultaţii gratuite a persoanelor handicapate, sărace, neajutorate, bolnavi, bătrâni şi copii.

16. Deschiderea unor puncte pentru servirea unei mese calde de către persoanele sărace, defavorizate, bolnavi, bătrâni, copii, persoane cu handicap.

17. Deschiderea unor puncte alimentare pentru bolnavii ce necesită diete speciale şi promovarea şi desfacerea produselor bio şi desfacerea produselor de post.

18. Deschiderea unor cluburi de activităţi recreative pentru persoanele sărace, defavorizate, bolnavi, bătrâni, copii, persoane cu handicap.

19. Sprijinirea şi susţinerea elevilor şi studenţilor ce provin din familii defavorizate cu ore de consultaţii gratuite la toate specialităţile.

21. Promovarea şi desfăşurarea unor activităţi de combatere a consumului de alcool şi droguri.

22. Asigurarea asistenţei spirituale prin deschiderea unor puncte de asistenţă spirituală pentru persoanele care au urmat un tratament de dezalcoolizare şi dezintoxicare. (narcotice)

23. Promovarea realizării operelor de binefacere şi conlucrarea cu toate persoanele şi instituţiile civile care acţionează în domeniul carităţii.

24. Instruirea, perfecţionarea şi şcolarizarea colaboratorilor în activităţi de asistenţă socială, caritativă şi sprijinirea activităţilor prin publicaţii şi literatură de specialitate.

25. Promovarea şi desfăşurarea unor activităţi pe teme ecologice şi bioetice.

26. Dezvoltarea conştiinţei ecologice şi promovarea unei atitudini responsabile referitoare la mediul înconjurător.

27. Organizarea de cursuri, conferinţe şi puncte de informare pe teme religioase, culturale, ecologice, bioetice şi turistice.

28. Participarea prin delegaţi la congrese, simpozioane etc., organizate în ţară sau în străinătate.

29. Tipărirea, publicarea şi comercializarea de cărţi, broşuri sau alte materiale cu caracter socio-umanitar şi filantropic.

30. Promovarea unor activităţi de susţinere şi dezvoltare a comunităţii locale.

31. Încurajarea participării la activităţi sociale şi caritabile şi stimularea colaborării voluntare.

32. Activităţi de intervenţie în caz de calamităţi.

33. Atragerea de fonduri prin relaţii oficiale şi personale, pentru construcţia locaşurilor de cult, aşezăminte social-filantropice, culturale, sportive, pentru demararea unor proiecte şi a altor activităţi sau mijloace de realizare a scopurilor propuse de Asociaţie.

34. Desfăşurarea unor activităţi moral-religioase cu un scop şi un program dinainte stabilit.

35. Sprijinirea altor asociaţii sau fundaţii cu obiect de activitate asemănător, prin punerea la dispoziţie, pe bază de protocol sau contract, a bazei materiale necesare, în limita posibilităţilor.

36. Acordarea de ajutoare şi donaţii oricărui membru al Asociaţiei sau altei persoane aflate în dificultate, pe baza unei cereri şi a unei situaţii justificative adresate conducerii Asociaţiei.

37. Colaborarea cu persoane fizice, juridice, organizaţii sau firme din ţară şi din străinătate şi întreprinderea oricăror activităţi, colaborări şi acţiuni utile realizării scopului şi obiectivelor Asociaţiei.

38. Desfăşurarea oricărui tip de activităţi cu temă culturală, socială, religioasă, sportivă, ecologică, turistică, educaţională sau orice temă legată de scopul declarat al Asociaţiei.

39. Editarea de publicaţii în scopul promovării imaginii Asociaţiei.

40. Pentru promovarea tinerilor şi a membrilor Asociaţiei se vor publica materiale informative, se vor difuza înregistrări, cărţi, reviste, pliante specifice şi alte materiale tipizate, se vor alcătui pagini de internet, se vor organiza pelerinaje pe termen scurt şi se vor invita conferenţiari din ţară şi străinătate.

41. Colaborarea cu instituţii educaţionale şi diverse O.N.G.-uri, pentru combaterea unor vicii cu consecinţe negative asupra tinerilor (droguri, alcool, violenţă etc.), fiecare dintre aceste activităţi fiind iniţiată şi finalizată cu binecuvântarea ierarhului.

42. Asociaţia poate avea legături de colaborare cu alte asociaţii sau societăţi culturale şi religioase, în general ortodoxe, dar şi ale altor confesiuni creştine în scopuri caritative sau culturale.

43. Dezvoltarea şi implementarea unor proiecte şi strategii de lucru, în vederea

autosusţinerii financiare pentru realizarea scopurilor Asociaţiei.

44. Dezvoltarea unor activităţi de comunicaţii şi mass-media.

45. Prestări servicii de transport intern şi internaţional de marfă şi persoane, cu mijloace proprii sau închiriate, ale căror rezultate patrimoniale să fie folosite exclusiv pentru activităţi caritabile şi pentru buna funcţionare a Asociaţiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.