• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 02 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 18 Noiembrie , 2013

„Pregătit să fiu părinte?”

ATOP Baia Mare, cu sprijinul Primăriei municipiului Baia Mare, prin Serviciul Public Asistenţă Socială derulează proiectul „Pregătit să fiu părinte?”.

 
 

Proiectul are ca scop creşterea gradului de informare, de educaţie, conştientizare a adolescentelor cu privire la sănătatea reproducerii şi consecinţele pe care le au avortul şi naşterea atât din punct de vedere fizic, psihic, cât şi emoţional şi consilierea adolescentelor care au copii, însărcinate sau care au făcut avort.

 

Proiectul constă în realizarea unei campanii de informare în şcoli. Astfel, psihologul Monica Puha şi preoţii Bogdan Ciocotişan şi Cristian Ştefan le-au vorbit elevilor din trei licee băimărene: Grup Şcolar Aurel Vlaicu, Colegiul Naţional Emil Racoviţă şi C.N. Mihai Eminescu despre această temă care devine tot mai actuală. În fiecare din aceste licee au fost organizate câte două seminarii, de asemenea, vor fi organizate seminarii şi în trei Case de Tip Familial, pentru ca şi adolescenţii din sistemul de protecţie a copilului să aibă acces la aceste informaţii.

 
 

România este pe primul loc în Europa la nivelul numărului de avorturi, mame minore şi copii abandonaţi. Statisticile arată că în România se efectuează anual peste 150.000 de avorturi la cerere. Mamele minore sunt predispuse la avorturi. În cazul în care naşterea are totuşi loc, copilul născut are circumstanţe favorizante să devină un copil abandonat. La rândul ei, mama minoră va avea probleme de integrare socială, de cele mai multe ori abandonând şcoala.

 
 

La nivel naţional, potrivit celui mai recent raport al Institutului Naţional de Statistică, anul trecut, aproape 30.000 de bebeluşi au fost născuţi de adolescente cu vârste între 15 şi 18 ani, iar peste 2.000 de bebeluşi au fost aduşi pe lume de minore între 11 şi 15 ani. Statisticile mai spun că tinerele din România nu ştiu îndeajuns de multe lucruri despre contracepţie şi, prin urmare, nu se protejează atunci când întreţin raporturi sexuale.

Anul trecut au fost înregistrate 535 de întreruperi de sarcină la tinere de până la 15 ani. Pe de altă parte, tinerele aflate în situaţii de risc, din cauza mentalităţilor, sunt de cele mai multe ori izolate din punct de vedere social, cauză care determină apariţia altor probleme ca şi abandonul şcolar, consumul de alcool şi droguri etc. De aceea, această problemă trebuie abordată pe două paliere diferite: pe de o parte, este nevoie de prevenţie, informare, educare şi conştientizare, pe de altă parte, de realizarea unui grup de sprijin care să ofere consiliere şi suport emoţional adolescentelor aflate în dificultate.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.