• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 3 Decembrie , 2012

Pregătit să fiu părinte?

„Nu poţi descrie realitatea, nu poţi decât sa foloseşti metafore pentru a o indica. Toate metodele de descriere (fotografic, matematic şi celelalte, inclusiv cel literar) sunt metaforice. Chiar si cea mai exactă descriere a unui obiect sau a mişcării sale este o ţesătură de metafore.”

 

„Cu cât înţelegi mai bine ce este libertatea, cu atât o pierzi mai mult.”

(John Fowles)
 

Adolescenţa, o forţă care atrage ca un magnet, este pentru mulţi o speranţă, o perioadă fantastică, când nimic nu este imposibil şi totul este realizabil, când lumea aşteaptă ca o fortăreaţă să fie cucerită de adolescentul cu sufletul curat şi mintea clară. Adolescenţa este o minune, dar, în acelaşi timp, o junglă în care realitatea se îmbină cu visarea, comportamentele corespunzătoare cu cele necorespunzătoare, iar adolescentul este oricând pasibil de a cădea în capcanele ei.

 

Adolescentul care trăieşte la intensitate maximă fiecare clipă, se apropie şi se îndepărtează de familie cu viteza fulgerului, întâlneşte emoţia iubirii, are nevoie de sprijinul adultului pentru a-l ghida, în aşa fel încât să se dezvolte frumos din punct de afectiv, moral, estetic şi comportamental. Astfel, adolescentul, care treptat va deveni adult, va avea o viaţă socială, profesională şi familială adecvată.

Omul, ca celulă a lumii, trebuie să înveţe a acţiona în folosul întregului: comunitatea, societatea, umanitatea, în ansamblul ei. Trăim într-o eră în care, fără preocuparea pentru semeni, dezvoltarea rămâne un mit. Adolescentul este adultul de mâine care are nevoie să fie format, nu numai din punct de vedere ştiinţific, ci şi din punct de vedere moral, etic, estetic şi comportamental, atât faţă de sine, cât şi faţă de ceilalţi .

 

Timp de 6 săptămâni, Liceul Teoretic “Emil Racoviţă” a găzduit seminarii cu tema “Pregătit să fiu părinte?”, în cadrul proiectului „Copiii copiilor”, implementat de Asociaţia Filantropică „Sfântul Iosif Mărturisitorul”, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, Gazeta de Maramureş, finanţat de Consiliul Local Baia Mare şi Serviciul Public de Asistenţă Socială Baia Mare.

Proiectul are ca scop creşterea gradului de informare, de educare şi conştientizare a adolescenţilor cu privire la sănătatea reproducerii şi consecinţele pe care le au avortul şi naşterea asupra acestora, atât din punct de vedere psihic, cât şi emoţional, moral şi spiritual, scop care cadrează perfect cu o parte dintre priorităţile şi obiectivele şcolii noastre .

 

Foarte des întâlnim tineri adolescenţi care “sar” peste această etapă mirifică a vieţii, numită ADOLESCENŢA, şi devin întâmplător părinţi, ei înşişi fiind la rândul lor doar COPII. Din păcate, în multe familii româneşti, subiectele de acest gen sunt tratate superficial şi atunci adolescentul primeşte de cele mai multe ori informaţia trunchiată sau eronată de la televizor, de la prieteni sau de pe stradă.

 

Tocmai de aceea este necesar ca şcoala, biserica şi alte instituţii sociale să acorde sprijin familiei, în general, şi adolescenţilor, în special, pentru ca aceştia să conştientizeze cu adevărat ce înseamnă familia ca valoare, ca instituţie, ca simbol.

 

Astfel, proiectul “Copiii copiilor” vine în întâmpinarea adolescenţilor pentru a le oferi informaţii corecte şi pentru a-i conştientiza despre ceea ce înseamnă avortul, naşterea şi, implicit, familia la vârsta liceului.

 

De cele 6 seminarii desfăşurate în cadrul orelor de diriginţie, sub îndrumarea unui psiholog şi a unui reprezentant al Bisericii, au beneficiat 250 de elevi ai Liceului Teoretic ”Emil Racoviţă,”care sperăm că au reuşit să conştientizeze, în final, că avortul şi naşterea la vârsta adolescenţei implică riscuri, că familia este o valoare care trebuie întemeiată pe baza unor indici care să susţină afectiv, moral şi financiar orice copil.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.