• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 09 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Prefectul de Maramureş, înlocuit!

Guvernul a continuat şi săptămâna trecută „curăţenia de primăvară” din prefecturi. De această data, au fost schimbaţi prefecţii de Caraş-Severin, Maramureş, Mehedinţi, Prahova şi Bistriţa Năsăud. În judeţul nostru, Anton Rohian a fost înlocuit cu Sebastian Lupuţ.  

 

 

După numeroase zvonuri, săptămâna trecută, a intrat şi judeţul Maramureş în „moara schimbării prefecţilor” care tot macină de ceva vreme „reprezentanţii guvernului în teritoriu”.

Prefectul Anton Rohian a fost schimbat din funcţie în 30 martie, iar vestea surprinzătoare a venit la finalul şedinţei de Guvern, când purtătorul de cuvânt al Executivului a anunţat că: „Guvernul i-a numit pe Florenţa Maria Albu prefect al judeţului Caraş-Severin, pe Sebastian Mihai Lupuţ, prefect de Maramureş, pe Cristinel Pavel, prefect de Mehedinţi, pe Cosmin Georgescu, prefect de Prahova, iar Terente Ciuci a fost numit subprefect al judeţului Bistriţa-Năsăud”. El a mai precizat că numirile sunt cu caracter temporar, prin detaşare în condiţiile legii, şi cu respectarea principiului mobilităţii înalţilor funcţionari publici.

 

Premierul a declarat şi el că: „Numirea şi eliberarea din funcţie sunt de competenţa exclusivă a Guvernului, iar criteriile avute în vedere la numirea noilor prefecţi sunt doar o componentă a unui proces de analiză care s-a realizat la nivelul Guvernului prin ministerul de Interne. Nu înţeleg să analizez de la caz la caz rezultatele analizei efectuate care cade în sfera prerogativelor executive”.

 

În cazul actualului Guvern, Cioloş a precizat că niciun prefect sau subprefect fixat definitiv pe funcţie, prin concurs, nu a fost schimbat. Schimbările au vizat exclusiv prefecţi sau subprefecţi pe care Guvernul precedent i-a numit temporar prin exceptare de la regulile prevăzute de lege şi a subliniat faptul că prefecţii sau subprefecţii numiţi de guvernele precedente, respectând procedura prevăzută de lege sunt în număr de 9 prefecţi şi 3 subprefecţi: „Toţi ceilalţi au fost numiţi prin excepţie de la procedura normală, evitându-se concursul pentru definitivarea pe post, aceştia putând fi demişi şi înlocuiţi oricând”, a precizat premierul.

 

Noul prefect de Maramureş a aflat şi el de numire prin declaraţia lui Suciu, iar fostul prefect Anton Rohian a declarat resemnat că va respecta decizia: „Guvernul a numit prefecţii, Guvernul îi dă jos”.  Sebastian Lupuţ este şef Serviciu Registru Contribuabili Persoane Juridice la Direcţia Judeţeană a Finanţelor Publice Maramureş şi a absolvit Facultatea de Ştiinţe Economice la Universitatea din Oradea. Nu face parte din niciun partid politic, dar tatăl său este consilier local în Recea. Premierul Dacian Cioloş a precizat că sunt trei considerente ce au contat la evaluarea prefecţilor: performanţa în funcţie, susţinerea adecvată a politicilor guvernamentală şi păstrarea echidistanţei politice.

 

Despre schimbarea prefectului de Maramureş se vorbea de mult timp şi până acum au fost vehiculate diverse nume pentru un potenţial înlocuitor de la Gheorghe Bârle la Gheorghe Zoicaş. Se pare însă că s-a ales varianta unui înalt funcţionar public care a putut fi detaşat pe post.

Rohian a fost numit în funcţie în 13 martie 2013, înlocuindu-l atunci pe Sorin Rednic. Pentru fostul prefect au fost trei ani în care numeroase proiecte importante au şchiopătat, iar eşecurile s-au ţinut lanţ şi ar fi suficient să amintim numeroase amânări pe care le-a suferit DN 18 Baia Sprie - Sighet sau proiectul Podului peste Tisa care a rămas doar un vis frumos.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.