• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 18 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 7 Noiembrie , 2012

Polul dezvoltării turistice de pe Iza

Comuna Strâmtura este situată în partea de nord a judeţului Maramureş, la 27 km distanţă de oraşul Sighetu-Marmaţiei, la 80 km de municipiul Baia Mare şi la 50 km de oraşul Vişeu de Sus. Datorită amplasării într-o zonă deosebit de pitorească, cu aer curat, faună bogată şi oportunităţi de investiţii extraordinare, comuna a devenit un pol important al turismului de pe Valea Izei.

 

«Atracţia» principală o constituie, pe lângă bisericile de lemn şi traseele turistice spectaculoase, satul Glod, o adevărată localitate de poveste, în care aşezările, tradiţiile şi folclorul au rămas nealterate.

Satul natal al fraţilor Petreuş se laudă astăzi cu an ansamblu de copii şi cu ultimii buciumaşi ai judeţului, cu biserici, izvoare cu apă « miraculoasă » şi pensiuni în care turiştii sunt primiţi cu ospitalitate, veselie şi bucate ca la mama acasă.

În Glod, pe lângă frumuseţea locurilor există şi alte obiective turistice. Izvoarele cu apă minerală sunt şi ele un motiv pentru care turiştii aleg această locaţie.

Mai mult, zona este ideală şi pentru cei care doresc o vacanţă relaxantă şi pentru cei care vor adrenalină. Dealul abrupt din apropierea Glodului este folosit pentru salturile cu parapanta spre Poienile Izei şi Botiza.

 

Un alt element de atracţie sunt casele vechi şi vâltorile din Glod. De asemenea, poate fi vizitată biserica veche, există un cimitir evreiesc şi pot fi găsite multe poveşti despre familii nobiliare din Glod şi Slătioara.

Glodul este şi satul fraţilor Petreuş, iar Ştefan Petreuş lucrează împreună cu autorităţile locale la un proiect de amenajare a unui muzeu.

Pe lângă obiectivele turistice, ospitalitatea localnicilor şi dragostea lor pentru tradiţii sunt alte argumente importante pentru o vacanţă în comuna Strâmtura. În localitate există circa 100 de locuri de cazare, iar gazdele îşi îmbie oaspeţii cu bucate tradiţionale şi multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber.

Turiştii pot cunoaşte „pe viu” tradiţiile şi folclorul maramureşean, mai ales că în fiecare sat bătrânii se oferă drept „ghizi turistici”, iar copiii din ansamblurile populare sunt bucuroşi să fie „profesori” de dans popular.

Pe lângă potenţialul natural şi cultural al zonei, primarul Ioan Pasere a înţeles că dezvoltarea infrastructurii şi investiţiile pot da un important imbold turismului. Astfel că, în următoarea perioadă,

va fi realizat un centru de informare turistică.
 
Evenimente locale:
 
♦ Ziua comunei luna Septembrie

   ♦ Târg la "Podul Slătioarei" în fiecare zi de vineri din săptămână

 
Obiective turistice:
 
♦ Biserica din lemn din satul Glod, construită în sec. al XVIII-lea

Bisericuţa din Glod a fost construită în 1700, din bârne de lemn de brad, în stil arhitectural maramureşean. Cu excepţia altarului, interiorul bisericii nu este pictat. Exteriorul lăcaşului de cult înfăţişează răstignirea lui Iisus. Biserica are hramul Sf. Nicolae, a fost declarată monument istoric în 1960 şi păstrează icoane vechi pe lemn sau sticlă, cele mai multe purtând inscripţii cu litere chirilice sau romane.

♦ Biserica din lemn din Strâmtura

Biserica veche din localitate a fost adusă în 1661 de la mănăstirea din Rozavlea. Altarul, bolta şi iconostasul şi-au păstrat forma iniţială, iar pictura interioară a fost realizată în 1775 (autorul e necunoscut, semnătura cu litere chirilice fiind, în mare parte, ştearsă).

Printre obiectele de valoare pe care le păstrează se numără “Cazania lui Varlaam” (scrisă pe la 1643) şi icoane pe sticlă sau lemn din secolul al XVIII-lea sau al XIX-lea. Lăcaşul de cult deţinea şi o icoană aurită, care a fost donată mănăstirii Văcăreşti în a doua jumătate a secolului XX.

♦ Izvoare de ape minerale în satul Glod

♦ Pensiuni agroturistice din satul Glod.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.