• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 29 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Octombrie , 2017

Poluare la iazul Bozânta, furtuna otrăvitoare din pahar

Nicolae TEREMTUŞ

Trebuie spus de la început că iazul Bozânta se află lângă un alt iaz al Remin, iar în apropiere se află iazul Aurul (singurul iaz conform din ţară). Cele două iazuri de decantare nu mai sunt ale Companiei miniere din nord. După momentul 2007, şi chiar înainte de acesta, s-a decis la nivel de ţară că trebuie închise iazurile, ecologizate şi tot ce decurge dintr-un astfel de proces ce nu este simplu şi este foarte costisitor.

O companie pe nume Conversmin a primit fonduri pentru închiderea iazu­rilor şi ecologizarea acestora. Cele două iazuri istorice au fost ridicate pe vremea lui Ceauşescu, fără nicio gândire, fără proiecte, fără protejarea mediului. Cineva a hotărât că acolo se pune steril şi acolo s-au construit iazurile. GAZETA de Maramureş a scris de mai multe ori despre problemele pe care aceste iazuri le ridică şi le vor ridica. Şi profesorul universitar, Ioan Bud a ridicat problema acestor iazuri.
Unul dintre ele pare a fi ecologizat, este înierbat şi are arbuşti, pomi plantaţi cu scopul de a fixa. Din păcate, din el se scurg permanent ape otrăvite ce se deversează, până la urmă, în emisar, în Lăpuşel şi aşa mai departe. Cel de-al doilea nu are lucrările astea şi nu pare a fi ecologizat mai ales că nu cu mult timp în urmă pe el, pe iaz, au fost de­pozitate cantităţi însemnate de nămol.

Iazul în sine are forma unui castron, iar pe partea de sus se acumulează apă de ploaie. Tot acolo există o sondă inversă ce are scop să elimine surplusul de apă. Din cauza faptului că iazul este vechi, toate instalaţiile acestuia sunt vechi, uzate, distruse. Nimeni nu a mai văzut situaţia acestora. Sonda inversă a fost corodată de apele acide şi a cedat. Ea ar fi trebuit să fie închisă şi găsite alte soluţii pentru situaţiile necesare. Ele există, spun specialiştii.
Poluarea în sine nu a fost una catastrofală, dar rămâne o poluare!
Desigur, pot exista şi altele mult mai grave. De asemenea, se vede că pro­blemele din minerit sunt multe, grave, foarte costisitoare şi ele nu se rezolvă prin mişcarea obişnuită a autorităţilor de ridicare a umerilor.
 

Poluare accidentală la iazul de decantare Bozânta
 

În data de 17 octombrie a.c., personalul de întreținere și supraveghere de la iazul de decantare Bozânta, aparținând C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a constatat o creştere semnificativă a de­bitului de apă evacuată din lacul format în zona centrală a iazului Bozânta. Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a comunicat că s-a produs o avarie la sonda inversă, iar de pe iaz au fost evacuate ape provenite din precipitații.
Deversarea apei a crescut progresiv, iar ulterior a fost evacuată, în mod necontrolat, în amestec cu apă, o masă de steril. La fața locului au ajuns, fiind înștiințați de conducerea companiei, specialiști de la Comisariatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu și de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș. Aceștia au constatat formarea unui con de evacuare pe iaz, respectiv faptul că sistemul de control al evacuărilor prin sonda inversă este defect.
Pe toată durata zilei de 17 octombrie a.c., angajații SGA Mara­mureș au pre­levat probe de apă din evacuarea directă și din aval, dar și din cursurile de apă receptoare: râul Lăpuș și râul Someș. Nu a fost semnalată sau înregistrată mor­t­alitate piscicolă. Evacuarea de apă și steril a fost oprită în cursul nopții de 17 octombrie a.c. Conform datelor pri­mite de la laboratorul SGA Maramureș, analiza probelor de apă a relevat pre­zența de metale și suspensii în râul Lăpuș.

După anunțarea autorităților județene, la fața locului s-a deplasat o comisie alcătuită din reprezentanți ai Comisa­riatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu, Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș, C.N.M.P.N. RE­MIN S.A. Baia Mare, Conversmin SA, Inspectoratului Jude­țean pentru Situații de Urgență, Instituției Pre­fectului, Inspectoratului de Poliție al Județului Maramureș. De asemenea, și în cursul zilei de 18 octombrie a.c. au fost prelevate probe de apă, de către angajații SGA Mara­mureș, care sunt în analiză la laboratorul de specialitate din cadrul instituției.

Despre producerea poluării accidentale la iazul Bozânta au fost anunțate instituțiile abilitate de la nivel central, inclusiv Ministerul Economiei.

Specialiști din cadrul Comisariatului Județean al Gărzii Naționale de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Maramureș au dispus, după încetarea fenomenului de evacuare din iaz, măsuri de remediere imediată a defecțiunilor de la sonda inversă și vana de evacuare, respectiv monitorizarea permanentă a râurilor Lăpuș și Someș. O altă măsură a vizat comunicarea în scris de C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare la CJSU Maramureș, Comisa­riatul Județean al Gărzii Naționale de Mediu și Sistemul de Gospodărire a Apelor Maramureș dacă au avut loc inspecții de specialitatea și s-au stabilit măsuri cu privire la menținerea în funcționare, în siguranță a iazului și a sistemelor de evacuare a apelor de pe iaz.

Conducerea C.N.M.P.N. REMIN S.A. Baia Mare a precizat că activitatea de producție a companiei a fost sistată din luna decembrie a anului 2006. Apele acumulate în iazul de decantare provin doar din ape meteorice (precipitații sub formă de ploaie). Pentru iazul Bozânta, compania a obținut acte de reglemen­tare la încetarea activității, respectiv au fost revizuite Acordul de Mediu și Avizul de Gospodărire a Apelor pentru Proiectul Tehnic de Închidere și Eco­logizare a Minei Herja - Iaz Bozânta.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.