• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 06 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 August , 2015

Poliţia s-a sesizat în cazul furtului din Moisei!

În urma articolului apărut în GAZETA de Maramureş, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a arătat că s-a sesizat în cazul furtului plăcii de bronz de la monumentul eroilor din Moisei. 

 

Recent, GAZETA de Maramureş a prezentat pe larg ruşinosul caz de la Moisei. După ce primarul din Moisei, Toader Şteţcu, a făcut eforturi colosale să reabiliteze monumentul eroilor de la Moisei, cetăţenii iresponsabili îşi bat joc de memoria martirilor! Placa de bronz privind semnificaţia monumentului a fost furată pentru a doua oară. În urma vandalizării monumentului, primarul Toader Şteţcu a trimis informări autorităţilor competente în domeniu, iar prof. Nicolae Balint, care a vizitat recent Moiseiul, i-a trimis prefectului Anton Rohian o scrisoare deschisă în care îşi arată revolta faţă de această situaţie.

Totuşi, nimeni nu a transmis nicio poziţie oficială până acum. După articolul apărut în GAZETA, Inspectoratul Judeţean de Poliţie a transmis o poziţie redacţiei în care arată că: „La nivelul inspectoratului de Poliţie al Judeţului Maramureş sunt efectuate activităţi de cercetare într-un dosar penal aflat sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vişeu de Sus. Dosarul are ca obiect sustragerea plăcii comemorative, amplasată la monumentul ridicat în memoria celor 29 de români ucişi la data de 14 octombrie 1944, în comuna Moisei, judeţul Maramureş. În această cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, faptă prevăzută şi pedepsită de art 228 alin 1, art. 229, alin 1, lit. b din Codul Penal. La finalizarea cercetărilor, în funcţie de rezultatul acestora, se vor propune măsuri”.

Primarul Toader Şteţcu s-a arătat sceptic că hoţul va putea fi prins, având în vedere că placa a mai fost furată, iar hoţul nu s-a găsit nici atunci. Până una alta, placa, în valoare de 30.000 lei, va trebui refăcută de către primărie. Vom reveni.

 
 

Monumentul de la Moisei, amplasat pe o colină la marginea localităţii, a fost ridicat de Vida Gheza, în cinstea martirilor care şi-au pierdut viaţa în cel de-al Doilea Război Mondial. La Moisei, în ziua de 14 octombrie 1944, armata horthystă a săvârşit un masacru. Treizeci şi unu de localnici au fost îngrămădiţi în două case şi omorâţi. La final, armata a incendiat şi satul. Monumentul a fost realizat în 1966, din lemn, iar apoi, la începutul anilor `70, cele 12 coloane au fost înlocuite cu unele din piatră. Monumentul era într-o stare avansată de degradare, aşa încât primăria a demarat un amplu proces de reabilitare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.