• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 Mai , 2014

Podul peste Tisa, verde la finanţare

În sfârşit! Promisiunile privind alocarea de fonduri pentru podul peste Tisa au devenit realitate! CNADNR, prin directorul general Narcis Neaga, a remis în data de 25 aprilie 2014 Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş documentul prin care se certifică bugetarea investiţiei şi începerea ei imediată.

 
 
 

Maramureşul are o oportunitate economică imensă, datorită amplasării geografice la graniţa cu Ucraina. Degeaba însă. În prezent, din judeţul Maramureş se poate ajunge în Ucraina doar pe un pod de lemn, şubrezit, cu un singur sens de circulaţie, pod dat în folosinţă în perioada anilor 2000.

Traficul feroviar dintre Maramureş pe singura cale ferată cu ecartament lat dintre cele două state a fost suspendat de ani buni. Aşa că, construcţia unui pod peste Tisa a devenit prioritară şi, totodată subiectul principal al promisiunilor electorale, la fiecare vizită a vreunui ministeriabil prin judeţul nostru. Anul trecut, pe atunci partenerii defunctului USL, promiteau că în acest an, Podul peste Tisa va deveni realitate. În toamnă, Daniel Chiţoiu, pe atunci ministrul Finanţelor Publice şi preşedintele Senatului de atunci, Crin Antonescu au promis la Sighet că în acest an se vor aloca fonduri pentru pod. La acea dată, primarul municipiului Sighetu Marmaţiei, Ovidiu Nemeş, a declarat că „banii pentru noul pod peste Tisa sunt prevăzuţi în bugetul pe 2014”.

 

Separat, şi pesediştii s-au lăudat cu lobby-uri şi diligenţe. Într-o declaraţie politică de la mijlocul lunii aprilie, senatorul Liviu Marian Pop arată că: „Astfel, în ultima perioadă, autorităţile judeţene au avut întâlniri decisive la trei ministere ale Guvernului Ponta: cu Ministrul de Finanţe, Daniel Chiţoiu, cu Ministrul Afacerilor Externe, Titus Corlăţeanu şi cu Ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova. Autorităţile maramureşene au depus la fiecare dintre cele trei ministere documentaţii complete cu studiul de fezabilitate şi o situaţie exactă a momentului în care se află astăzi proiectul, precum şi o situaţie a relaţiilor dintre Maramureş şi vecinii din Ucraina.”. Autorităţi judeţene însemnând prefectul Anton Rohian şi vicepreşedintele CJ Gabriel Zetea.

 

Săptămâna trecută, Instituţia Prefectului a trimis un comunicat în care arată că: „Finanţarea unuia dintre cele mai importante obiective strategice ale judeţului Maramureş „Pod rutier pe patru benzi peste Tisa” a devenit realitate. Guvernul Ponta a înţeles necesitatea podului rutier care leagă România de Ucraina şi a aprobat suma de    10.518.000 lei, necesară pentru susţinerea acestei investiţii¨. CNADNR, prin directorul general Narcis Neaga, a remis în data de 25 aprilie 2014 Instituţiei Prefectului judeţul Maramureş documentul prin care se certifică bugetarea investiţiei şi începerea ei imediată.

 

Istoricul demersurilor porneşte concret, în primăvara anului 2013, când Instituţia Prefectului judeţul Maramureş, condusă de Anton Rohian, a iniţiat mai multe întâlniri cu administraţia locală din dreapta Tisei, având ca temă principală de discuţie proiectul unui pod rutier peste Tisa, construit la standarde rutiere europene, cu 4 benzi de circulaţie.

După mai multe întâlniri cu guvernatorii Regiunilor Transcarpatia şi Ivano Frankivsk, dar şi cu prefecţi şi primari ai regiunilor de graniţă, s-a ajuns la concluzia că acest pod determină în avantajul ambelor părţi, elemente de creştere economică bilaterală, o mai bună circulaţie între cele două state, creşterea schimburilor culturale şi amplificarea turismului de ambele părţi ale Tisei.

 

Prefectul judeţului Maramureş, Anton Rohian a fost mandatat prin aceste întâlniri să susţină în faţa Guvernului Ponta acest proiect, lucru care s-a întâmplat în vara anului 2013. După discuţii benefice cu ministrul Dan Şova, acesta împreună cu domnul Narcis Neaga, director general al CNADNR, au efectuat o vizită în Maramureş.

Aici oficialii români au certificat importanţa investiţiei, fiind convinşi de maxima ei utilitate.

 

Ca urmare a acestor acţiuni, la ora actuală putem să vă comunicăm intrarea în linie dreaptă pentru realizarea podului rutier şi a facilităţilor conexe (modernizarea infrastructurii vamale şi a celei pentru parcarea autotrenurilor)”.

Directorul General CNADNR, domnul Narcis Neaga va fi prezent în Maramureş la mijlocul acestei luni, pentru o întâlnire oficială cu partea ucraineană şi cu guvernatorul Transcarpatiei.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.