• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 28 Iulie , 2014

PNL-PDL, o iubire imposibilă, Creştin Liberală

Evenimentul politic al momentului este constituirea Alianţei Creştin Liberale (ACL) între liberali şi democrat-liberali, un demers politic ce a dat naştere la o formaţiune politică de dreapta puternică şi o alternativă la PSD. După discuţii, după renunţări sau ameninţări cu sistarea discuţiilor, după o serie scurtă de sondaje ce l-au îngropat politic pe Crin Antonescu, liderii liberali şi cei ai PDL au hotărât că este bine a se realiza ACL, iar fuziunea de care s-a tot vorbit să fie amânată vreo doi-trei ani.

 
 

Nou formata Alianţă are ca obiectiv principal obţinerea unor rezultate bune şi foarte bune la alegerile prezidenţiale şi alegerile locale din 2016. Cei mai optimişti afirmă că vor şi câştiga alegerile care vor urma. Dincolo de declaraţiile oficiale, în teritoriu au loc frământări în rândul membrilor de partid, politicieni care până zilele trecute nu se salutau, se certau, se sabotau sau se ameninţau cu eternele dezvăluiri din perioadele electorale şi de afaceri ale baronilor locali.

Dacă la Bucureşti, se pare că lucrurile se pot armoniza de la o zi la alta, în filialele judeţene lucrurile sunt mai complicate. Nordul ţării nu face excepţie de la această regulă.

La ora la care citiţi aceste rânduri (sâmbătă), în capitală se desfăşoară Congresul PNL după care urmează Congresul ACL.

Din Maramureş au plecat 20 de liberali pentru a participa la aceste evenimente ce se vor termina cu validarea Alianţei.

 

„Sâmbătă vor avea loc întâlniri deosebit de importante, atât pentru Partidul Naţional Liberal, cât şi pentru Partidul Democrat Liberal. Vom face paşi decisivi pentru prezidenţiale. În cadrul primului congres comun PNL-PDL, vom aproba statutul noului partid de dreapta şi vom valida alianţa electorală care va susţine, în toamnă, candidatul dreptei în cursa pentru Cotroceni. Denumirea aleasă pentru alianţa electorală PNL-PDL îmbină valorile celor două formaţiuni şi reprezintă totodată o mediere între liberalism, creştin-democraţie şi conservatorism. Este o denumire care se adresează întregii societăţi. Cetăţenii au fost consultaţi în cadrul unor analize sociologice cu privire la denumirea alianţei, iar Alianţa Creştin Liberală a fost preferată de cei mai mulţi. Drept urmare, sâmbătă o vom valida şi în 5 august, Alianţa Creştin Liberală urmează să decidă candidatul unic pentru preşedinţie”, a spus preşedintele PNL Maramureş, Ovidiu Nemeş, cel care conduce delegaţia liberală din care fac parte membri ai Biroului Politic Teritorial.

 
 

Ce spun lideri locali ai celor două partide

 
 

Nu există un entuziasm general între liderii organizaţiilor locale, consilieri judeţeni, primari maramureşeni. Sunt păreri pro şi contra, dar se merge înainte pentru că este necesar un partid de dreapta care să echilibreze scena politică actuală, afirmă politicienii maramureşeni.

 

„Fuziunea este necesar să se realizeze pentru dreapta, să se facă un partid serios, puternic, dar până în 2017 mai este timp. Deocamdată se face Alianţa pentru prezidenţiale şi să vedem dacă şi pentru alegerile locale.

Fuziunea nu ştiu dacă se va realiza, deoarece sunt multe orgolii, şi de-o parte şi de alta, dar Alianţa este necesară şi va fi un lucru bun, interesant. Problema locală, în Moisei, se va rezolva paşnic şi fără discuţii. Mai greu va fi, am impresia, la Consiliul Judeţean, unde o parte dintre consilierii judeţeni ai PNL nu vor să se despartă de PSD. Primele discuţii între cele două părţi sunt rămase în coadă de peşte… Vom vedea ce se va mai întâmpla, dar Alianţa este necesară, este bine venită. Ar trebui să se lase orgoliile de-o parte. Trebuie să avem acest pol de dreapta puternic pentru ca PSD să nu facă ce vor ei în această ţară”, a spus primarul din Moisei, Toader Şteţcu.

 

Consilierul judeţean liberal, Marinel Kovacs, fost preşedinte al CJ, a fost unul dintre aleşii maramureşenilor care a simţit ce înseamnă o dispută PNL-PDL. Liderul democrat liberal maramureşean, Mircea Man a „tras” în Kovacs până a obosit. Pe undeva este greu de înţeles cum se vor aşeza cei doi la masa Alianţei şi cum vor colabora.

„Păi, politica şi cel puţin politica din România a arătat că aici este posibil orice. Adică, cei mai mari duşmani pot ajunge să fie la aceeaşi masă, să dea mâna, să facă politică împreună, chiar şi dacă pentru scurt timp. Aşa a fost şi PNL cu PSD, o alianţă contra naturii. Atunci oameni de tipul Marinel Kovacs – Călin Matei au stat la aceeaşi masă, chiar dacă nu au fost cei mai buni prieteni politici, dar au fost obligaţi să îşi ducă viaţa în cadrul unei alianţe.

Problema cu PDL va fi la fel! Acum vom reînnoda o istorie de acum 10 ani, în 2004 Alianţa DA ajunsese să aibă puterea în judeţ, la nivel central, şi eram împreună după ce fusesem cei mai crunţi adversari politici. Vom fi obligaţi din nou să fim împreună, să coabităm, ba se preconizează ca din 2016 să fim acelaşi partid, să nu mai fie nimic care să ne despartă.

Ne vor despărţi principiile, ne vor despărţi firi deosebite. Va trebui să respectăm acelaşi statut şi să încercăm să vedem ce vom face în politică, cei care mai vrem să facem politică.

Va fi foarte greu pentru mine să stau la aceeaşi masă cu Mircea Man, ca şi în cazul altora. Va fi greu să zicem că de acum încolo ne vom înţelege. Dar aceste aspecte sunt mai puţin importante”, a spus Kovacs.

 

Faţă de acuzaţia unor lideri democrat-liberali maramureşeni, că sunt consilieri judeţeni liberali care nu vor renunţa la prieteniile cu PSD, Kovacs a spus că astfel de acuzaţii vor fi destul de multe.

„Ele vor exista până când se va clarifica ceea ce înseamnă alianţa şi viitorul partid. Pe plan local nu va fi simplu. Ai fost trei ani alături de un partid după care ajungi în alianţă. Eu nu o să pot, de exemplu, să îi spun la Zetea Gabriel, domnule de acum nu ştiu ce am să-ţi fac. Şi aşa mai departe!”, a spus Marinel Kovacs.

 

Primarul PDL din Tg. Lăpuş, Mitru Leşe, crede că lucrurile vor merge foarte bine în cadrul Alianţei.

„Eu sunt de acord! Trebuie să se facă un partid de dreapta! Sunt de acord cu toate propunerile. În Tg. Lăpuş nu vor fi probleme de nici un fel. Aici la noi nu există putere şi opoziţie, tot ceea ce se face la nivel de CL se face pentru oraş, toate proiectele se dezbat frumos şi avem peste 98% din HCL votate în unanimitate.

Consilierii care vor dezvoltarea unui oraş nu fac opoziţie doar aşa… Astea sunt poveşti… Noi lucrăm pentru cetăţenii oraşului şi atât. Nu avem ambiţii de partid, să lucrăm unul împotriva altuia. Ce se va întâmpla la CJ? Noi suntem un orăşel, nu pot vedea până acolo sus!”, a spus Mitru Leşe.   

 
 

„Denumirea aleasă pentru alianţa electorală PNL-PDL îmbină valorile celor două formaţiuni şi reprezintă totodată o mediere între liberalism, creştin-democraţie şi conservatorism. Este o denumire care se adresează întregii societăţi. Cetăţenii au fost consultaţi în cadrul unor analize sociologice cu privire la denumirea alianţei, iar Alianţa Creştin Liberală a fost preferată de cei mai mulţi”.

Ovidiu Nemeş
 
 

„Trebuie să se facă un partid de dreapta! Sunt de acord cu toate propunerile. În Tg. Lăpuş nu vor fi probleme de nici un fel. Aici la noi nu există putere şi opoziţie, tot ceea ce se face la nivel de CL se face pentru oraş, toate proiectele se dezbat frumos şi avem peste 98% din HCL votate în unanimitate”.

Mitru Leşe
 
 

„Problema locală, în Moisei, se va rezolva paşnic şi fără discuţii. Mai greu va fi, am impresia, la Consiliul Judeţean, unde o parte dintre consilierii judeţeni ai PNL nu vor să se despartă de PSD. Primele discuţii între cele două părţi sunt rămase în coadă de peşte… Vom vedea ce se va mai întâmpla, dar Alianţa este necesară, este bine venită”.

Toader Şteţcu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.