• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 13 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Decembrie , 2016

PNL Maramures in colaps: „Ori avem curajul sa curatam organizatia ori disparem in neant! ”

 

Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale, dupa numararea si validarea voturilor din 11 decembrie. Romanii si-au exprimat optiunile, sanctionand activitatea unei clase politice macinate de coruptie si incompetenta. Marele perdant al alegerilor parlamentare este Partidul National Liberal, singurul partid istoric care mai activeaza pe scena politica, electoratul refuzand sa mai crediteze o echipa care a incalcat principiile si doctrina liberala, unica alternativa viabila pentru social democratia populista  post decembrista. Despre prezentul, dar mai ales viitorul PNL, am stat de vorba cu dl avocat Cristian Niculescu Tagarlas, unul dintre ultimii liberali autentici din Maramures.

 

R: Dle avocat, chiar daca la alegerile locale nu au fost atinse toate obiectivele, PNL Maramures a obtinut 9 mandate in CJMM, 3 mandate in Consiliul Local Baia Mare si 266 de mandate de consilieri locali. Astazi, la finalizarea procesului electoral si numararea voturilor, PNL a obtinut un singur mandat de deputat in Maramures, fapt fara precedent in istoria ultimilor 26 de ani. Cum va explicati aceasta situatie ?

CNT:  Aveti dreptate. O asemenea contraperformanta nu a mai existat in judetul nostru. Am ajuns sa fim la acelasi nivel de reprezentare cu niste partide de nisa, un fapt inacceptabil pentru PNL. Motivele sunt evidente, dupa alegerile locale conducerea organizatiei judetene adoptand o strategie gresita care s-a dovedit perdanta. Liderii PNL MM au incalcat principiile fundamentale ale liberalismului, generand aliante dubioase si neproductive, care au determinat electoratul liberal sa ne intoarca spatele. Rezultatele sunt cele care se vad iar daca nu vom lua masuri immediate, consecintele pot deveni dezastruoase!

R: In campania Dv. pt alegerile locale ati promovat un program si o platforma de administrare bazate pe legalitate, transparenta si moralitate.  Sunt elemente care se pare ca lipsesc scenei politice romanesti, populata tot mai mult de indivizi lipsiti de competenta si onorabilitate. Mai sunt actuale cele trei principii pe care le-ati enuntat si sustinut in primavara?

CNT: Mai mult decat oricand. Am mentinat clar in campania pentru locale despre nevoia unor schimbari majore in modul de a face politica.  Si desi baimarenii au agreat ideile mentionate, datorita manipularii politicianiste la care au fost supusi, au votat emotional, aruncand orasul nostru intr-o stare fara precedent. Nu sunt convins ca putem vorbi astazi despre legalitate in viata comunitatii noastre, avem mari probleme privind transparenta decizionala, iar moralitatea lipseste cu desavarsire. Ca argumente aduc starea dezastruoasa in care se afla municipiul Baia Mare, cu un primar suspendat si inculpat pentru fapte de coruptie, cu servicii publice de proasta calitate si un climat de dezbinare intre cetatenii urbei.

R: Ati fost acuzat ca nu ati derulat o campanie eficienta, ca nu ati avut un mesaj cert si nici vizibilitate. Ca ati avut o echipa incompetenta si o strategie gresita. Cu toate acestea, ati avut rezultate palpabile, obtinand o notorietate si credibilitate certa in comunitate.

CNT: Cei care m-au acuzat pe mine sunt perdantii de azi. Oameni care habar nu au ce inseamna notiuni precum: strategie, program de administratie sau comunicare publica. Eu am avut o strategie corecta, o agenda zilnica coerenta si o echipa dedicata. M-am intalnit intr-o singura luna cu activul si militantii liberali, cetatenii din cartiere, majoritatea categoriilor socio-profesionale, cu reprezentanti ai mediului de afaceri si academic, cu studentii, elevi si ONG-urile. Si in tot acest timp, liderii judeteni si parlamentarii liberali m-au sabotat, lansand zvonuri negativiste, venind bauti la intalnirile din cartiere sau promovand o retorica policianista total inutila. Nu a fost o campanie perfecta dar am muncit din greu fiind obligat sa ma lupt nu doar cu cantracandidatii ci si cu reactiunea din propriul partid.

R: Cum apreciati strategia pentru actualele alegeri parlamentare promovata de conducerea PNL MM, evident prin prisma rezultatelor obtinute? Unde s-a gresit si ce nu s-a facut corect?

CNT: Pentru alegerile parlamentare nu a existat o strategie propriu-zisa. PNL MM nu a avut un program propriu si nici o oferta electorala certa. S-a mers la plezneala, pe intuitie si calcule politicianiste gresite, aspecte tipice pentru cel care si-a asumat in mod vocal conducerea organizatiei. Prima mare greseala a fost asocierea cu Coalitia pentru Baia Mare, cei care in campania locala ne-au atacat si insultat, jignind si electoratul si militantii liberali. Disperat sa obtina rezultate care s-au dovedit iluzorii, presedintele interimar al PNL MM, s-a dus cu caciula in mana la primarul suspendat pentru a cersi o intelegere care viza interesele lui personale si nu cele ale partidului si ale electoratului. Prin gestul sau i-a umilit pe liberali iar ca rezultat o mare parte din acestia ne-au intors spatele. Mircea Dolha spera ca prin aducerea pe liste a unui reprezentant al Coalitiei va genera la baimareni acelasi vot emotional si va obtine 50, 60 poate chiar 70% din voturi. Ei bine, Dolha a obtinut in Baia Mare pentru lista de la Senat doar 16,60 % din optiuni, un scor care l-a lasat fara mandat de parlamentar. Pana si baimarenii care au votat in primavara cu primarul aflat in arest, s-au arata dezgustati de masinatiunile si aranjamentele fostului deputat, preferand sa-si dea votul altor formatiuni politice.

R: In aceste conditii, date fiind si rezultatelor evident dezastruoase, se impune asumarea responsabilitatii pentru rezultatelor slabe obtinute si mai ales pentru pierderea mandatelor de senatori si deputati din vechea legislatura.  Cine trebuie sa-si asume starea de fapt si ce veti face in acest sens?

CNT: In mod cert, principalul vinovat este Mircea Dolha si echipa care l-a sustinut orbeste in demersurile sale eronate. Acestia trebuie sa plece pentru ca au distrus liberalismul si munca de doua decenii a celor care nu sunt penali, traseisti sau cu moralitate dubioasa. Ori ne strangem randurile si scoatem putregaiul din mijlocul nostru, ori suntem condamnati la ignoranta si decadere. Vom cere membrilor PNL sa sanctioneze oportunismul politic, diletantismul si incompetenta manageriala. Organizatia trebuie sa redevina puternica, curata si dinamica. Nu vom mai accepta ca destinul nostru politic, al baimarenilor si maramuresenilor, sa fie decis de oameni mici, vocali, dar fara vocatie, care si-au vandut onorabilitatea pentru nimic.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.