• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 25 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Iunie , 2020

Plasmă imună pentru pacienţii critici cu COVID-19, în Baia Mare

Plasmafereza pentru tratarea pacienţilor cu COVID-19 a fost instalată la Centrul de Transfuzie Sanguină Baia Mare, la începutul lunii mai. A urmat punerea în funcţiune a aparaturii şi instruirea personalului. Activităţi care s-au desfăşurat fără probleme, Centrul având specialişti pricepuţi, iar protocoalele cerute de Ministerul Sănătăţii sunt respectate cu sfinţenie.
Aparatura a fost primită de la firma Besmax Pharma Distribution, în urma diligenţelor făcute de preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Gabriel Zetea. Aparatul va rămâne în mod gratuit, pentru o perioadă de un an de zile, în Baia Mare. Au fost primite şi 100 de teste. Şi dacă va mai fi nevoie de teste, vor mai fi cumpărate de către autoritatea judeţeană.

 

Această metodă de tratament este una expe­rimen­tală şi ea a fost introdusă în schemele de tratament din mai multe ţări. Potrivit statisticilor, au fost obţinute rezultate încurajatoare.
Colectarea plasmei convalescente se realizează potrivit protocoalelor experimentale aprobate de către Ministerul Sănătății și în baza acordului medical încheiat între Centrul de Transfuzie Sanguină Maramureș şi Spitalul de Boli Infecţioase. Plasma este colectată de la bolnavii de COVID-19 şi vindecaţi în urma tratamentelor date în spitalele băimărene în care sunt internaţi bolnavii afectaţi de virusul ucigaş.
Practic, de mai bine de o săptămână, acest tratament experimental se poate oferi şi în Baia Mare. Am fost la Centrul de Transfuzii pentru a vorbi cu directorul Ştefania Weber despre noua modalitate de tratament.
Centrul de Transfuzii din Baia Mare a fost amplasat într-o fostă grădiniţă, un spaţiu care la momentul respectiv, evident, nu avea în vedere o pandemie, problemele cu distanţarea socială şi toate cerinţele de securitate pe care actuala boală le ridică. Cu toate acestea, perso­nalul de la Centru este pregătit să facă faţă. Nu se intră decât câte o persoană, se foloseşte dezinfectant, echipament de protecţie, se vede temperatura, sunt completate formulare în care persoanele care donează sânge răspund la un scurt chestionar, ca în orice unitate medicală.
„După ce s-au pus la punct protocoalele în spitalele care trebuie să ne transmită listele cu pacienţii vindecaţi de virusul COVID-19, am primit şi listele. Primii trei pe care i-am contactat nu s-au calificat, din păcate. În schimb, am avut o doamnă, vindecată, care ne-a sunat, ne-a contactat, că doreşte să doneze. Avem o plasmă recoltată, o plasmă convalescentă provenită din donare de sânge”, a spus Ştefania Weber.
Am aflat că spitalele care tratează pacienţi cu coronavirusul neliniştii noastre trebuie să solicite un aviz de la comisia de specialitate a Mi­nisterului Sănătăţii pentru adminis­trarea plasmei imune.
Pot ad­­mi­nistra acest tratament doar spitalele care au unitate de transfuzie, care sunt specializate pe administrarea componentelor sanguine. Pentru a putea dona sânge din care se extrage plasma imună, persoanele în cauză trebuie să aştepte cel puţin 14 zile de la vindecare, de la dispariţia completă a simptomelor. La Centrul de Transfuzie, donatorul are nevoie de biletele de externare, de rezultatele testelor serologice, iar perioada optimă, conform studiilor, ar fi între săptămâna 14 şi 21. Dacă în Maramureş nu există solicitare pentru plasmă imună, la fel ca oricare alt component sanguin, se poate trimite în alt judeţ unde este nevoie.
Ştefania Weber ne-a spus că se continuă cu listele pacienţilor vindecaţi pentru recoltarea acestei plasme. Directorul Centrului speră să fie folosite cele 100 de teste aflate la Centru.

O altă problemă este situaţia donatorilor de sânge. Din păcate, ei vin în număr mic, cu mult sub nece­sităţi.
„Din păcate, vin puţine persoane pentru a dona sânge. Am avut nevoie pentru Spitalul Judeţean şi avem în continuare nevoie. Ieri au venit 45 de donatori, probabil în urma mediatizării nevoii de sânge. Dacă s-ar merge la un nivel ase­mănător, am putea asigura sto­curile de sânge. Donatorii trebuie să ştie că avem toate con­diţiile pentru donare în siguranţă. Perso­nalul nostru nu a avut probleme în această perioadă, iar beneficiile acordate donatorilor sunt aceleaşi ca şi până acum”, a spus Ştefania Weber.
 

 

Directorul Centrului de Transfuzii ne-a explicat ce este plasmafereza.
„Este o terapie experimentală prin care se administrează plasmă convalescentă sau plasmă hiperimună provenită de la pacienţii infectaţi cu coronavirus şi vindecaţi. Această terapie presupune administrarea plasmei pacienţilor aflaţi în stare critică, cel puţin la noi. Probabil în alte ţări ea se administrează şi profilactic. La noi este în vigoare ordinul ministrului 654 din 2020, care spune că admi­nistrarea acestei plasme se face la indicaţia medicului şi doar pacienţilor infectaţi cu COVID-19, aflaţi în stare critică. Se presupune că aceşti pacienţi nu produc suficienţi anticorpi ca să neutralizeze virusul şi să lupte cu boala. De aceea, plasma imună este administrată tocmai pentru a neutraliza acest virus. Este o terapie experimentală, având în vedere că majoritatea vaccinurilor se fac din ser uman de la foşti pacienţi infectaţi, s-a mers pe această idee şi cu plasma convalescentă. Această plasmă se recoltează cu un echipament automat. Sunt mai multe astfel de echipamente în ţară şi sunt mai mulţi bolnavi cărora li s-a administrat plasmă hiperimună. Unii au reacţionat pozitiv, alţii au rămas la acelaşi stadiu”, ne-a spus Ștefania Weber, directorul Centrului.

 

„Donatorii trebuie să ştie că avem toate con­diţiile pentru donare în siguranţă. Personalul nostru nu a avut probleme în această perioadă, iar beneficiile acordate donatorilor sunt aceleaşi ca şi până acum”.
Ștefania Weber

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.