• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 08 Mai 2021

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2020

Planul de relansare economică „Reclădim România” a fost lansat de Guvernul Orban în parteneriat cu Președintele Klaus Iohannis

Guvernul liberal a pre­zentat miercuri Planul Național de Investiții și Relansare Econo­mică. Granturi pentru microîntreprinderi, măsuri de protecție socială, digitalizare, investiții în infrastructură, energie, dezvoltarea rețelei de gaz, dar și investiții în sănătate și educație sunt prevăzute în acest program.

Într-un cadru oficial, păstrând distanța regulamentară, liberalii alături de președintele Klaus Iohannis, reprezentanți ai Corpului Diplomatic în țara noastră, miniștri și reprezentanți ai oamenilor de afaceri au lansat planul „Reclădim România”.

În alocuțiunile din cadrul evenimentului nu au lipsit atacurile la adresa social-democraților despre care președintele Iohannis a afirmat că i-a dezamăgit pe români și nu au avut o viziune pentru România. „Modelul economic al guver­nării sau al guvernărilor PSD din ultimii ani, bazat exclusiv pe consum și fără nicio viziune pe termen lung, a neglijat total așteptările românilor. (...) România este pe ultimul loc din UE la calitatea drumurilor și în jumătatea inferioară în clasamentul eficienței transportului.”

Președintele a declarat că s-a implicat alături de Guvern pentru a identifica cele mai bune soluții de relansare economică, iar modelul propus de guvernul liberal este unul bazat pe investiții și compe­titivitate. „Toate aceste procese accelerate acum în criză trebuie duse mai departe. Fondurile europene trebuie să devină pilon esențial al investiților noastre. (...) Românii merită o rețea de autostrăzi la nivel european, un sistem energetic pu­ternic și, de aceea, țara noastră nu mai are voie să rateze nicio oportunitate de finanțare, și nici să urmărească mize mici, de moment”, a afirmat președintele Iohannis.

Prim-ministrul României i-a atacat, la rândul lui, pe cei din PSD și i-a catalogat pe social-democrați drept „mlaștina democrației”.

Premierul Orban a declarat faptul că acest Plan de Relansare Economică va schimba viziunea asupra modului în care țara noastră trebuie să se dezvolte. „Avem oportunități pe care mulți nici măcar nu le-au identificat până astăzi (...), de la oportunitatea de a fi țară europeană și de a beneficia de sprijin din partea Uniunii Europene pentru dezvoltarea eco­nomică, până la oportunitățile care izvorăsc din resursele pe care le avem, până la oportunitățile care izvorăsc din diferitele plasări în zona geografică. România nu trebuie să stea pasivă, România trebuie să prezinte toate avantajele pe care le poate avea un investitor, dacă decide să investească în România, indiferent de unde vine el”, a spus Ludovic Orban.


Începem schimbarea în Maramureș


Ionel Bogdan, președintele PNL Maramureș și secretar de stat în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, este încrezător în noul model economic propus de guvernul Orban în colaborare cu președin­tele Klaus Iohannis. Liderul liberal spune că maramureșenii vor beneficia din plin de această nouă vi­ziune și multe dintre măsurile pe care guvernarea PNL le va pune în practică în perioada următoare vizează și regiunea noastră, așa cum este spitalul regional de la Cluj, construcția de drumuri, dezvoltarea rețelei de gaze, investiția în școli, grădinițe și multe alte proiecte importante.
„Vom schimba modul de administrare a județului nostru, vom avea grijă să nu fie ratate oportunități de investiții și finanțările din fondurile Uniunii Europene. Până acum, administrația PSD a județului a fost dezinteresată și a ignorat nevoile cetățenilor. Noi, liberalii, avem alt mod de a face lucrurile. În primul rând, ne pasă de oameni, știm fiecare colț și fiecare problemă a acestui județ și ne pricepem să găsim soluții. Începem schimbarea în Maramureș”, a declarat președintele PNL Maramu­reș, Ionel Bogdan.
Printre măsurile prevăzute în Planul Național de Investiții și Relansare Economică sunt granturi de sprijin pentru repornirea IMM-uri, inclusiv schema de ajutor pentru activități de comerț și servicii afectate de COVID-19: valoarea chiriei / beneficiar / lună, pentru o pe­rioadă de 3 luni, granturi pentru inițiative antreprenoriale inovative și digitalizarea companiilor, prelungirea indemnizației de șomaj tehnic, sprijin pentru program flexi­bil de muncă.
 

Măsuri cu impact pentru regiunea Nord-Vest și pentru județul Maramureș

Sunt prevăzute granturi pentru inițiative antreprenoriale, precum: start-up-uri pentru studenți în domenii competitive și inovative: Valoare grant: 40.000 euro / 2 locuri de muncă create până la 100.000 euro / 5 locuri de muncă creat. De asemenea, se acordă granturi pentru digitalizarea IMM-urilor, valoarea unui grant pornind de la 30.000 euro / proiect până la 100.000 euro / proiect. Un nou program Start-UP este Star-Tech Innovation în valoare estimată la 42.000 euro pentru aproximativ 7.000 de noi IMM-uri
Sănătatea este un capitol important în acest program și prevede cons­trucția a 3 spitale regionale, inclusiv la Cluj, unități medicale în mediul rural, 25 spitale județene și 110 spitale orășenești.

Sunt prevăzute și construirea a peste 3.000 km de autostrăzi, vouchere pentru elevii care provin din familiile cu venituri mici, construcția de școli și grădinițe, extinderea rețelelor de apă și canalizare cu finanțarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural și 150 în mediul urban; reabilitarea și modernizarea a 7.000 de km de drumuri județene.

Investițiile de mediu continuă prin derularea programelor Rabla și Rabla Plus, lansarea programelor de creștere a eficienței energetice în clădiri publice și private, cu o alocare financiară cumulată de aproximativ 813 milioane lei și prin demararea programului de reducere a emisiilor prin împădurirea terenurilor în anul 2020, cu un buget de 59 milioane lei.

De asemenea, în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare econo­mică au fost prevăzute și investiții în infrastructura sportivă prin încurajarea sportului de performanță, construirea a 12 complexuri spor­tive cu o capacitate cuprinsă între 3.000-30.000 locuri sau construirea a 250 săli de sport școlare, 45 bazine didactice, 400 baze sport­ive cu o valoare totală estimată de 5,5 miliarde de lei.
Programul „Reclădim România”, în valoare de peste 100 de miliarde de euro, urmează să fie finanțat atât de la bugetul de Stat, cât și din fonduri europene.
 

Biroul de presă
PNL Maramureș

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.