• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Iulie , 2014

Piaţa Izvoarele, scandal fără egal

Zilele trecute, în Piaţa Izvoarele a avut loc un scandal urât, greu de înţeles, greu de trecut cu vederea, mai ales că s-au formulat ameninţări cu moartea.

 
 

Eternele tabere ale celor care vor să stăpânească cea mai mare piaţă a oraşului au ajuns să se îmbrâncească, să acuze administraţia oraşului, să îl ameninţe pe primarul Băii Mari. O situaţie care durează de peste 20 de ani. O afacere monstruoasă din care o mână de oameni s-a îmbogăţit şi care este greu de destructurat, având în vedere interesele ce gravitează în jurul acesteia.

 

Zilele trecute, în Piaţa Izvoarele, a avut loc un scandal urât, greu de înţeles, greu de trecut cu vederea, mai ales că s-au formulat ameninţări cu moartea. Eternele tabere ale celor care vor să stăpânească cea mai mare piaţă a oraşului au ajuns să se îmbrâncească, să acuze administraţia oraşului, să îl ameninţe pe primarul Băii Mari. O situaţie care durează de peste 20 de ani. O afacere monstruoasă, din care o mână de oameni a acumulat averi greu de închipuit. 

Scandalul a pornit de la faptul că Primăria Baia Mare a trimis somaţii unui grup de comercianţi ce au încheiat contracte pentru a amplasa corturi pentru comercializarea lebeniţei cu SC Piaţa Aliment SA, societate condusă de Costică Mureşan. După cum se ştie, Consiliul Local Baia Mare a emis o hotărâre de CL prin care activitatea în Piaţa Izvoarele este gestionată de Servicii din cadrul Primăriei. A fost primul pas prin care s-a încercat redarea Pieţei băimărenilor. Există procese cu societatea lui Mureşan, iar până la lămurirea situaţiei se fac paşi spre o normalizare a activităţii în Piaţă. Este greu de spart monopolul celor care a stăpânit zeci de ani.

Cei mai mulţi, între cei ce vând în piaţă, sunt, probabil, comercianţi. Adică, cei ce cumpără legume, fructe, flori, răsaduri…de la producătorii adevăraţi şi le revând cu adaosuri foarte mari. În Piaţa mare, cei care vând roşii, de exemplu, au acelaşi preţ. Ceea ce este o anomalie. Nu se poate ca dintre 50 de vânzători de roşii, unul să nu vândă mai ieftin. Nu acesta este subiectul, dar porcăriile ce s-au făcut de zeci de ani se mai continuă, încă.

 
 

Comercianţii vor locuri bune, vor facilităţi, vor şi ce nu se poate.

Revenind la scandal, comercianţii de lebeniţă, unii, s-au strâns pentru a protesta împotriva somaţiei Primăriei şi pentru a se opune în cazul în care s-ar fi trecut la demolare.

 

Am ajuns în Piaţa mare cu o oră înainte de a începe acţiunea celor în drept să o facă. În teorie! Prima chestie neplăcută, la intrarea principală am fost întâmpinaţi de unul care vindea ţigări. Discret, dar o făcea, deşi Piaţa era plină de poliţişti ai Poliţiei Locale. Împrăştiaţi, cei de la acest corp de ordine şi disciplină, nu aveau ochi pentru traficul ilicit de ţigări.

La cortul cu pricina s-au adunat mai mulţi tovarăşi vânjoşi, cu multe tatuaje, cu ochelari de soare, cu maşini bengoase, parcate pe ici-acolo. Vorbeau la telefon mult, şi dădeau instrucţiuni unor subordonaţi să aducă oameni de la Cuprom. În scurt timp, mai mulţi tineri şi-au făcut apariţia, unii desculţi, dar la fel de determinaţi ca cei din cort.

Agenţii de la Poliţia Locală au înconjurat perimetrul, dar nu au îndrăznit mai mult. Au apărut şi câţiva jandarmi, care au stat de-o parte. Între timp, cei din cort au început să ridice vocea. Au început ameninţările, lamentările, insultele trimise celor prezenţi şi celor din conducerea Primăriei. Un tip a strigat un mesaj înfiorător.

 

„Dacă tatăl meu păţeşte ceva, vă omor cu mâna mea! Vă iau gâtul!”, a strigat tânărul cu un genunchi pus pe pământ. Un altul striga de era în o stare de preinfarct.

 

A fost limpede că cei din Poliţia Locală au fost depăşiţi de evenimente. Nu îndrăzneau să facă o mişcare. Era expresia neputinţei! La apelul unora din cort a apărut şi un poliţist adevărat, cadru MAI. Acesta a vorbit cu unul dintre cei nervoşi şi îi spunea că se va rezolva situaţia. Părea a fi de acord cu spusele celor nervoşi. A mai apărut un poliţist, mai mare în grad. După minute de discuţii sterile, poliţiştii adevăraţi au vorbit cu poliţiştii locali. Dar nu s-a întâmplat nimic.

După mai multe ore, a venit primarul Cătălin Cherecheş. S-a dus la grupul celor din cort şi le-a solicitat să se facă măsurători ale parcelei şi să se încheie contract cu Primăria. Solicitare ce a dus la discuţii duse la extrem. Cei din cort s-au împins, îmbrâncit, iar la un moment dat au sărit să se bată. Primarul era în mijlocul lor. Din fericire, după multe sforţări, poliţiştii de toate soiurile au reuşit cu greu să facă un scut în faţa primarului. A fost o acţiune târzie şi făcută neprofesionist. Cei care răspund de siguranţa primarului nu şi-au făcut datoria. Că le place sau nu, unora, Cătălin Cherecheş este primarul oraşului şi trebuie respectată instituţia şi omul. Este inacceptabil ce s-a întâmplat în cele câteva minute!

 
 

Un final de 180 de grade

 

În final, nervoşii au semnat contractele cu Primăria şi, probabil, vor avea discuţii neprincipiale cu Mureşan pentru a-şi recupera banii încasaţi de acesta.

 

„Eu îi doresc domnului Mureşan sănătate, să îi treacă şi dânsului, şi avocatului dânsului, boala acută de care suferă. Noi nu facem decât să punem în aplicare legea şi legea înseamnă implicit respectarea domeniului public, proprietăţii comunităţii locale. Tot acest teren aparţine Primăriei municipiului Baia Mare, autorităţii locale, este domeniu public şi avem tot dreptul, conform legii, să administrăm acest domeniu public. Societatea pe care domnul Mureşan o reprezintă nu are dreptul să administreze şi nu are ca şi obiect de activitate organizarea serviciilor de piaţă. Ei fac doar închiriere de imobile sau de diverse bunuri, precum tarabele. Lucrurile sunt destul de clare în acest sens. Cred că, dacă instanţa va accepta un termen mai rapid, în 2-3 săptămâni vom avea o decizie finală cu privire la modul de administrare, dar acesta nu înseamnă proprietatea”, a spus Cătălin Cherecheş

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.