• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 16 Iunie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 2 August , 2013

Piaţa Izvoarele, afacerea celor 20 de ani

După mai multe episoade de îmbolnăviri cu produse din lapte, cumpărate din piaţa Izvoarele Baia Mare, Primăria a reacţionat şi a luat măsuri. Dincolo de problemă, în cazul pieţei Izvoarele răul a fost făcut în urmă cu 20 de ani. De fapt, toate pieţele de atunci, pieţele oraşului au intrat pe mâna unor domni care le-au menţinut la acelaşi nivel mizer. Afacerea pieţele a fost, şi probabil încă mai este, una dintre cele mai mari din Baia Mare. Miliarde de…se poate trece orice fel de monedă, au trecut din buzunarele băimărenilor în cele ale celor care au condus pieţele, dar şi oraşul. Mulţi funcţionari de rang superior, mulţi politicieni au supt din laptele şi mierea ce au curs pe mizeria din pieţe.

 
 
 

În primii ani de după revoluţia din 1989, un grup de revoluţionari au cerut ceva, că era moda recompenselor pentru cei care au „luptat”. La noi, unde revoluţia a fost una de catifea, recompensele au fost mai puţine, cel puţin în aparenţă. De aceea, cei care au crezut că merită câte ceva, s-au orientat spre zona economică din care au venit. Cei care s-au ocupat de pieţe, au cerut pieţele, cei care au lucrat în spaţii comerciale, au cerut spaţiile respective. Evident, vorbim de grupuri restrânse. Băimărenii nu au habar de câţi milionari în euro există din astfel de afaceri. Oameni de care nu a auzit nimeni şi care trăiesc în huzur doar pentru că la un moment dat au fost la locul potrivit. Nu vorbim de cei care au muncit, ci de cei care şi-au însuşit bunuri mobile şi imobile într-un mod oneros.

Pieţele sunt un astfel de exemplu. De 20 de ani se ceartă, se judecă un grup de acţionari pe piaţa Izvoarele, Albina şi ce mai este. Mai demult erau toate, dar pe măsură ce au trecut anii, unele au intrat în circuitul administraţiei băimărene. Perla coroanei, piaţa Izvoarele nu a fost cedată deoarece de aici au izvorât sume colosale spre buzunarele largi ale celor care au ştiut. Sunt legende care vorbesc de sume incredibile de bani negri, pe zi, făcuţi de cei care au ştiut. În paralel, s-a dezvoltat mafia ţigănească, cea care face legea în pieţe.

Băimărenii ştiu că piaţa Izvoarele arată în mare ca acum 20 de ani. În concluzie, de aici s-au supt bani şi nu s-a investit mai nimic. O mare afacere care arată că privaţii pot, în unele cazuri, multe, totuşi, fiii mai afurisiţi decât statul sau instituţiile statului. Teoria capitalismului s-a oprit la intrarea în piaţa Izvoarele Baia Mare.

 

A fost nevoie de câteva cazuri de toxiinfecţie cu alimente vândute în piaţă pentru ca lumea să se alarmeze. Primăria Baia Mare discută de doi ani posibilitatea de a cumpăra această piaţă pentru a fi modernizată. Cei care sunt proprietari, ce sinistru sună, cer o căruţă de bani după jaful de 20 de ani.

Acum, după aceste incidente care s-ar fi putut solda cu tragedii, se vor lua măsuri dure, sperăm.

La Primăria Baia Mare, Cătălin Cherecheş a prezentat câteva concluzii după o razie făcută în pieţe, la o oră matinală.

„S-a constatat deficienţa cu privire la modul în care se vând produsele lactate, respectiv într-o hală care nu are dotările necesare. Am continuat demersul nostru în piaţa Albina, unde nu există niciun fel de dotare pentru astfel de produse. Am fost şi la cele două pieţe care aparţin municipiului, piaţa de la Gară şi Bilaşco. Piaţa de la Gară, o investiţie mult lăudată prin anii 2010, are de fapt nişte vitrine placate cu plastic şi două frigidere amărâte. Vom lua măsuri de urgenţă, vom achiziţiona 20 de vitrine frigorifice pentru ca producătorii să poată vinde în condiţii bune. La piaţa Izvoarele am sigilat hala de produse lactate, iar producătorii vor fi direcţionaţi spre cele două pieţe ale noastre.

Singura piaţă conformă a fost Bilaşco, are toate condiţiile pentru un comerţ sigur şi civilizat. Suntem, de mai bine de 20 de ani, noi băimărenii, într-o continuă zbatere pentru condiţiile din pieţele oraşului, în special piaţa Izvoarele. Cred că a venit momentul să punem piciorul în prag şi nu cred că mai trebuie să acceptăm să fim batjocura unor şmecheri care tot timpul sunt pe lângă lege sau pe sub lege. Noi, autoritatea locală, vom lua în aceste zile o decizie fermă cu privire la piaţa Izvoarele şi celelalte.

Pe de altă parte, am demarat licitaţia pentru piaţa Oborului, pentru a realiza acolo zonă amenajată cu tot ce trebuie pentru vânzarea de legume-fructe. Dar, împreună cu autorităţile statului, doresc să verificăm şi zona de vânzare legume şi fructe, să vedem tot traseul acestor mărfuri, de la producător, până la cumpărător, să vedem ce se întâmplă. Cine produce, cine vinde, ce se întâmplă cu preţurile?

Trebuie să verificăm aceste lucruri în toate zonele oraşului. Există foarte multe derapaje, se cumpără produsele cu un leu şi ajung pe masa omului cu doi lei. Trebuie şi pe aceste aspecte să luăm decizii drastice”, a spus primarul de Baia Mare.  

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.