• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Piaţa Cetăţii va deveni, după reabilitare, un important obiectiv turistic mondial

Înaintea cercetărilor arheologice efectuate de specialiştii de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş, proiectul finanţat din fonduri europene prevedea reabilitarea şi promovarea identităţii culturale şi istorice a Pieţei Cetăţii, prin evidenţierea Turnului Ştefan şi a celorlalte atracţii istorice de aici. Însă, după efectuarea săpăturilor arheologice, susţinute financiar de municipalitate la iniţiativa primarului Cătălin Cherecheş, s-au găsit aici fundaţiile unor biserici din secolul al XV-lea, este vorba de Biserica Sfânta Ecaterina, dar şi de Sfântul Marton. Însă cel mai îmbucurător este faptul că arheologii au găsit şi ruinele Bisericii Sf. Ştefan, cel mai important edificiu ecleziastic al oraşului medieval, ridicat în 1347 şi demolat în 1847, care se leagă de perioada de formare a localităţii Rivulus Dominarum, Baia Mare de astăzi.

 

Proiectul de reabilitare al acestui spaţiu are ca obiectiv general punerea în valoare cultural-istorică şi promovarea unui spaţiu public urban cu destinaţie preponderent istorică, culturală şi religioasă, prin modernizarea şi reabilitarea edificiilor istorice şi publice ale pieţei. Va fi marcată şi pusă în valoare Biserica Sf. Ştefan, demantelată în anul 1847, şi Turnul Ştefan, urmând ca acestea să fie armonizate cu celelalte clădiri ecleziastice din zonă. Se va construi şi un punct de informare pentru cetăţeni şi turişti, cu regim de înălţime demisol, atât de necesar pentru un spaţiu care se doreşte a fi turistic. Lucrările sunt efectuate prin finanţarea europeană în valoare de 125.805 lei, dar şi contribuţia Municipiului Baia Mare, care a facilitat descoperirea şi expunerea unor vestigii importante pentru cunoaşterea istoriei oraşului nostru, în valoare de 90.177 lei.

 

„Vom evidenţia valoarea monumentelor istorice, potenţialul arheologic necercetat până acum, dar care a fost identificat odată cu săpăturile efectuate în acest an, calitatea mediului natural prin arbori seculari ocrotiţi, integrând această Piaţă în patrimoniul cultural şi istoric al Oraşului Vechi. Descoperirile arheologice de excepţie au determinat modificarea proiectului iniţial, însă vom reuşi să oferim mult mai mult decât am prevăzut iniţial, având aceste vestigii istorice pe care le vom expune publicului larg. Întreaga piaţă va fi un monument, o veritabilă scenă, în care toate bisericile medievale distruse inexplicabil vor reînvia şi vor participa alături de celelalte două biserici de cult, la viaţa comunităţii”.

Cătălin Cherecheş, primarul municipiului Baia Mare

 

Ruinele Bisericilor Sf. Ecaterina şi Sf. Martin, dar şi a Bisericii Sf. Ştefan, vor fi expuse

publicului
 

Piaţa Cetăţii va fi divizată în două zone, cea nordică, care va avea ca piesă principală Turnul, alături de Biserica Sfântul Ştefan, care va fi marcată pe baza informaţiilor date de săpăturile arheologice. Latura sudică va fi alocată manifestărilor religioase şi va asigura circulaţia facilă şi confortabilă a pietonilor, a persoanelor cu dizabilităţi, a bicicletelor şi a cărucioarelor. Elementul inedit al zonei constituie punerea în valoare a celor două biserici situate în partea estică, Biserica Sfânta Ecaterina şi Biserica Sfântul Martin. Toate accesele actuale în piaţă vor fi menţinute, asigurându-se însă, atât pe str. Crişan, cât şi pe str. 1 Mai accesibilitatea prin rampe. Arborii protejaţi, plantaţi aici în 1857, vor fi păstraţi atât datorită valorii acestora, cât şi cadrului şi atmosferei pe care o conferă. În cursul anului 2012, amplasamentul afectat a fost cercetat din punct de vedere arheologic de către experţi din cadrul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş. În urma acestora au fost descoperite vestigii arheologice importante, deosebit de valoroase pentru trecutul comunităţii băimărene.

 

Interiorul Turnului Ştefan va fi reabilitat, urmând să fie accesibil vizitatorilor

 

Arhitecţii au prevăzut în proiectul care prevede reabilitarea şi punerea în valoare a Pieţei Cetăţii şi o intervenţie asupra interiorului Turnului Ştefan. Această intervenţie va urmări conservarea şi restaurarea spaţiului interior al clădirii şi, în al doilea rând, reabilitarea ei tehnică şi funcţională.

În partea vestică, încadrată de rampa şi treptele de acces în piaţă, va fi amplasat Punctul de informare care va asigura serviciile de ghidare a vizitatorilor zonei istorice în general şi a Turnului Ştefan, a vestigiilor prezente, în special. Lucrările efective de reabilitare ale Pieţei Cetăţii vor fi demarate anul viitor, odată cu finalizarea săpăturilor arheologice.

 

„Arheologii au găsit o parte din fundaţiile Bisericii Sf. Ecaterina, ridicată în secolul XV şi demantelată în anul 1724, dar şi fundaţiile şi elevaţia Bisericii Sf. Martin din secolul XV, aflată la nord-vest de Biserica Sfânta Treime, despre care documentele menţionau că s-a suprapus peste biserica medievală. Acestea vor fi puse în valoare, revelate băimărenilor şi turiştilor, într-un demers de respect şi mândrie faţă de istoria oraşului nostru. De departe cele mai importante vestigii găsite de arheologi sunt ruinele Bisericii Sf. Ştefan, cel mai important edificiu ecleziastic al oraşului medieval, ridicat în 1347 şi demolat în 1847. Aceste ruine se leagă de perioada de formare a localităţii Rivulus Dominarum, iar noi avem obligaţia morală de a oferi acestui vestigiu expunerea binemeritată”.

Cătălin Cherecheş
 
 
Daniel POP

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.