• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 3 Iulie , 2020

Petre Mitru, Cetățean de Onoare al Băii Mari

Zilele trecute, a avut loc un eveniment din galeria celor care trebuie prezentate. Primăria Baia Mare, primarul Cătălin Cherecheș a oferit titlul de Cetățean de Onoare unui inginer din Baia Mare, unui visător care a lucrat pentru oraș și comunitate, Petre Mitru. A fost un moment de bucurie deoarece Mitru face parte din categoria rară a specialiștilor, care au mereu resurse pentru a se reinventa.
În decursul anilor, GAZETA de Maramureș, minunatul nostru săptămânal, a prezentat multe din proiectele lui Mitru, cu argumente și soluții, proiecte care ar fi pus orașul pe harta orașelor inovative.
 

Nicolae TEREMTUȘ

La festivitatea din cadrul Consiliului Local, primarul Cătălin Cherecheș a punctat câteva din calitățile inginerului băimărean. Desigur, proiectul Millennium a fost un argument greu, decisiv.
„Este datoria generațiilor de astăzi să recunoască valoarea generațiilor de ieri, mai ales atunci când este vorba despre oameni care prin activitatea lor au contribuit la binele comunității și la dezvoltarea orașu­lui. Petre Mitru este unul dintre pio­nierii proiectelor cu finanţare europeană din municipiul Baia Mare. A fost apreciat alături de echipa sa şi a fost recompensat cu o serie de premii şi distincţii.
Centrul de afaceri Millennium III reprezintă – în plan arhitectural – una dintre cele mai mari realizări din municipiul Baia Mare din anii ’90 şi una dintre cele mai mari realizări ale domnului Petre Mitru. Prin implementarea proiectului Phare Millennium III Business Centre, centrul istoric al municipiului reşedinţă de judeţ a fost revitalizat aproape în totalitate şi s-a reintegrat în circuitul economic şi turistic local şi regional. Centrul de afaceri a devenit repede un proiect dat exemplu la nivel naţional ca model de renovare şi dezvoltare a centrelor urbane, introducând în România conceptul de «regenerare urbană». Nu întâmplător, proiectul Millennium III Business Centre a fost premiat – de Ministerul Culturii – cu Marele Trofeu al anului 2004, pentru «Idei de Restaurare şi Revitalizare a unei Zone Istorice».
Din anul 2001 a fost implicat în cadrul Municipiului Baia Mare în departamente ce țin de sfera dezvoltării urbane, proiectelor și strategiilor pentru administrația publică locală. În plus, a fost ma­nager sau a participat ca membru într-o lungă listă de proiecte implementate în folosul băimă­renilor. Pentru acestea și multe altele, alături de aleșii locali am considerat să îl onorăm pe domnul Petre Mitru cu cea mai înaltă distincţie oficială pe care o avem în portofoliul de recompense, şi anume titlul de Cetăţean de onoare al Municipiului Baia Mare”, a spus primarul de Baia Mare.

Dar Petre Mitru înseamnă mult mai mult. Să amintim că el a fondat firma Multinet, una dintre cele mai importante din zona IT a acestei părți de țară. O firmă care este agreată de marile firme din domeniu, ceea ce nu este puțin. Tot la mijlocul anilor ’90, împreună cu mai mulți specialiști, foști colegi, prieteni din aceeași generație, au pus bazele unor firme din domeniul realizării de proiecte. Au fost pionierii acestei activități, care au ridicat zona, țara. Grupul de atunci a școlit și pregătit o serie de specialiști pentru realizarea proiectelor pe fonduri europene. Mulți dintre ei au plecat în alte județe, punând în aplicare ceea ce au învățat în Baia Mare. A fost o perioadă în care municipiul de pe Săsar s-a aflat peste Cluj din multe puncte de vedere, iar Petre Mitru este artizanul unei astfel de situații, ce pare incredibilă.
Nu putem să nu amintim câteva din proiectele lui frumoase, din păcate rămase în sertarele politicienilor care nu au reușit să înțe­leagă inteligența acestui băimărean modest, dedicat comunității.
„Golf-Park” a fost un proiect care ar fi scos Baia Mare din izolarea tradițională. La Baia Mare ar fi trebuit să vină oameni bogați, campioni mondiali și personaje cu­nos­cute din sfera afacerilor și nu numai. Nu a fost să fie.
Printre proiectele cu impact s-ar fi numărat Incubatorul de Afaceri din zona adiacentă Parcului Municipal. Era pe la începutul anilor 2000. Când a fost propus, o parte a consilierilor locali s-a opus. Argumentul a fost halucinant: „La ce folosesc atâtea incubatoare?”. Răspunsul îl simțim, în plină criză economică. În Baia Mare a lipsit spiritul antreprenorial.
Să nu uităm de Softvillage, un proiect care ar fi dus Baia Mare în lumea bună a producătorilor de IT. Înaltă tehnologie, realizată la o aruncătură de băț de Baia Mare. Ar părea o utopie și, totuși, Petre Mitru a scris acest proiect cu tot sufletul și priceperea sa. S-a luptat pentru el mai mulți ani, dar… sertarele încăpătoare ale politicienilor l-au înghițit și pe acesta.

Cu Petre Mitru am vorbit mai bine de o oră, despre proiectele lui și despre momentul din Consiliul Local.
„A fost ceva emoționant, nu aș fi crezut că pot fi așa de emoționat. Ce pot să mai spun, poate doar ce am declarat și acolo. Voi ieși la pensie, dar nu renunț la proiectul pistelor de biciclete până sus la Baraj”, a spus Mitru.
Un alt proiect minunat pe care sperăm să îl vedem pus „în teren”.

 

„A fost ceva emoționant, nu aș fi crezut că pot fi așa de emoționat. Ce pot să mai spun, poate doar ce am declarat și acolo. Voi ieși la pensie, dar nu renunț la proiectul pistelor de biciclete până sus la Baraj”.
Petre Mitru

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.