• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 25 August 2019

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 8 Martie , 2019

Pestă porcină africană confirmată la un porc mistreț vânat pe raza comunei Groși

Centrul Local de Combatere a Bolilor s-a reunit în ședință extraordinară pentru aplicarea măsurilor specifice și a planului pentru eradicarea pestei porcine africane la mistreți, în zonele afectate și neafectate, urmare a confirmării bolii la un porc mistreț vânat în fondul de vânătoare nr. 53, Țibleș, Ocol Silvic Țibleș, de pe raza comunei Groșii Țibleșului.

 

Directorul executiv al DSVSA Maramureș, Dănuț Crișan, a precizat că au fost vânate două exemplare de porc mistreț, în data de 24 februarie a.c., iar după recoltarea și analiza probelor de la laboratorul DSVSA Maramureș, rezultatul a fost pozitiv. În după-amiaza zilei de 25 februarie a.c., Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală de la București a confirmat prezen­ța virusului pestei porcine africană la porcul mistreț vânat. Directorul exe­cutiv adjunct al DSVSA Ma­ramu­reș, Vasile Pop, a menționat că acest caz are legătură cu focarul de pestă porcină africană din județul vecin (Bistrița-Năsăud), fiind situat la o distanță de aproximativ 1,5 km.
Președintele CLCB, prefectul Va­si­le Moldovan a spus: „A fost aprobat planul de măsuri, respectiv stabilirea zonei infectate pe o su­pra­față de 8 km, care include localitățile Groșii Țibleșului, Lar­ga și Lăpuș, respectiv de zona tampon, pe o suprafață de 5 km, ce include localitățile Libotin, Cup­șeni, Ungureni, Poiana Botizii, Suciu de Sus, Suciu de Jos, Strâmbu-Băiuț și Rogoz. În fondurile de vânătoare din zona afec­tată se dispun măsuri de recoltare integrală a mistreților prin metode de vânătoare care nu dislocă efectivul, respectiv prin pândă și dibuire”.

Alte măsuri care vor fi aplicate prevăd inventarierea porcinelor domestice din zona infectată, inter­zicerea circulației animalelor do­mes­tice (ovine, caprine, bovine, por­cine, cabaline etc.) prin incinta pădurilor; intrarea și ieșirea în și din pădure a persoanelor fizice și juridice care transportă masă lemnoasă, respectiv a utilajelor se va realiza numai prin puncte stabilite de către ocoalele silvice și comunicate la DSVSA Mara­mureș, iar reprezentanții desemnați îm­preună cu gestionarii fondurilor de vânătoare vor lua măsurile de dez­in­fecție. Exploatațiile de por­cine din zona infectată vor fi puse sub supraveghere clinică de către echipe din cadrul DSVSA Mara­mureș sau medicii veterinari de liberă practică concesionari, cu aplicarea de măsuri de restric­ționare a mișcării animalelor. Vor fi luate măsurile de biosecuritate specifice (igienă corespunzătoare) pentru reducerea riscului de propagare a virusului pestei porcine africane. Mistreții vânați vor fi depozitați integral în spații frig de către gestionarul fondului de vânătoare până la sosirea rezultatelor de laborator.
Directorul executiv al DSVSA Ma­ramureș, Dănuț Crișan, a atras atenția și a solicitat informarea se­cretarilor unităților administrativ-teritoriale cu privire la interdicția organizării la aglomerări de animale pe raza localităților. De ase­menea, membrii CLCB au fost informați despre acțiunile organizate, în ultima perioadă, împreună cu instituțiile abilitate (poliție) în care au fost identificate cazuri de transport neautorizat de suine pe raza județului Maramureș.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.