• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 04 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 4 Martie , 2013

Pesediştii maramureşeni şi regionalizarea lui Dragnea. Unsoare pe pâine!

Pesediştii maramureşeni au simţit că relaţia cu presa este mai mult decât necesară. Răul necesar! Drept urmare, săptămână de săptămână vor avea loc conferinţe de presă pentru a afla minunatele fapte de vitejie a celor care conduc, a celor care au puterea. Nu este ceva rău, dimpotrivă, minunatul nostru săptămânal va încerca să vă ţină conectat la zicerile politicienilor.

 
 
 

În săptămâna care a trecut la întâlnire a participat liderul PSD Maramureş, Mircea Ursache, deputatul Gheorghe Şimon şi secretarul general al filialei, Gabriel Zetea.

Liderii pesedişti au venit la sediu eleganţi, calmi, cu zâmbetul pe buze. Au luat loc după ce au salutat presa şi a început…conferinţa.

 

În prima parte, Zetea a prezentat situaţia alegerilor în organizaţiile locale ale PSD, dar şi faptul că se pregătesc pentru Conferinţa judeţeană de alegeri. Zetea a spus că vor participa peste 800 de delegaţi şi că va fi una dintre cele mai mari conferinţe judeţene din ţară. Am mai aflat că Mircea Ursache şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la conducerea filialei maramureşene a PSD. Până în acest moment este singura candidatură.

 

De la probleme de partid s-a trecut la probleme de interes general. Mircea Ursache a vorbit despre inevitabila regionalizare.

„Una dintre temele cele mai dezbătute în momentul de faţă este trecerea la regiuni. În perioada asta, la nivelul conducerii partidului, dar şi în teritoriu sunt discuţii cu privire la noua formă de organizare administrativ-teritorială, pe regiuni. După cum aţi văzut opţiunea PSD este ca viitoarea hartă a României să cuprindă opt regiuni. Am adus în discuţie acest subiect deoarece au apărut în ultima vreme şi voci de tot felul şi sunt dator să spun că am avut zilele acestea la Cluj prima reuniune a preşedinţilor PSD din regiunea de N-V. Am stabilit câteva principii şi modalităţi de lucru pe care să le transmitem la nivel central în vederea înglobării în actul final. Liviu Dragnea ne-a transmis că actul final va fi transmis spre opinia publică pentru dezbateri doar în iunie-iulie. Este dificil de lucrat.

 

În momentul de faţă se lucrează cu toate modele europene, se lucrează cu istoria regiunilor din România, se lucrează cu normele europene cu privire la numărul de locuitori   dintr-o regiune, cu privire la PIB-ul unei regiuni astfel încât finanţările să fie cât mai mari pentru regiunea respectivă. Este evident pentru noi toţi că există şi latura subiectiv-umană şi anume, de pe acum a împărţirii răspunderilor în conducerea regiunii de N-V. Astea vor fi funcţii, atât de natură administrativă (guvernator, viceguvernator sau preşedinţi, vice… o chestiune care se va decide în actul final), dar am discutat zi de zi problema reprezentării viitorilor vicepreşedinţi ai partidului aleşi în urma Congresului. După cum ştiţi, propunerea este ca PSD să aibă doar 16 vicepreşedinţi, din care opt vicepreşedinţi vor fi pe domenii, iar opt vicepreşedinţi vor reprezenta regiunile. 

Deci regiunea noastră (N-V n.red.) va trebui să desemneze un vicepreşedinte. Ultima propunere a fost legată de modul de vot. Pentru funcţia politică vor avea drept de vot doar delegaţii la Congres din cele şase judeţe ale regiunii. PSD termină cu aranjamentele ce se făceau: ăia din sud cu cei din est, etc. Restul funcţiilor urmează să stabilim ce şi cum”, a spus Ursache.

 

La rândul său, Gheorghe Şimon a avut de făcut unele precizări pe acelaşi subiect. „Revenind la problema regionalizării, avem obligaţia pentru acest judeţ de a nu-l lăsa de izbelişte, de a nu ne fi furat, metaforic vorbind, anumite instituţii care trebuie să aibă sediul regional, aici în Maramureş. Chiar dacă mă repet, chiar dacă deranjez, este obligatoriu, în viziunea mea, ca cel puţin trei instituţii regionale să rămână în Maramureş. Vorbesc despre turism, păduri, Poliţia de Frontieră. La fel, avem obligativitatea faţă de tot ce înseamnă intelectualitate, tineret să reuşim să readucem acasă Universitatea de Nord. Nu dă bine să rămână sub administrarea Politehnicii din Cluj”, a spus Şimon.

 

În rest, discuţii politice. În fond, ce se poate discuta cu politicienii? Politică! A cui, rămâne de văzut.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.