• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 20 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 6 Octombrie , 2017

Persoanele din peste 30 de localități se vor putea pensiona mai repede, fără penalizări

Lista persoanelor care se pot pensiona anticipat parțial, fără a primi o pensie mai mică, dacă au locuit măcar 30 de ani pe o rază de 8 km în jurul unor zone poluate va fi extinsă prin Propu­nerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Aceste persoane vor beneficia de o re­du­cere a vârstei de pensionare cu doi ani.
Actul a fost votat marți de senatori, însă decizia finală aparține deputaților. Dacă și ei vor vota proiectul, atunci acesta nu mai are nevoie decât de aprobarea președintelui țării și de publicarea în Monitorul Oficial pentru a putea intra în vigoare.
„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracției, pre­pa­rării și arderii cărbunelui sau a șisturilor bituminoase, a extracției și prelucrării minereurilor feroase și neferoase cu conținut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat și siciliu sau de radiații din minereuri radio-active, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, a pulberilor metalice și/sau de cocs me­talurgic precum și a emisiilor de amo­niac și derivate, respectiv localitățile: Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Drobeta-Turnu-Severin, Târnă­veni, Slatina, Turnu Măgurele, Râmnicu Vâlcea, Petro­șani, Vulcani, Lupeni, Petrila, Aninoasa, Uricani, Hunedoara, Călan, Bacău, Onești, Suceava, Brăila, Reșița, Oțelu Roșu, Moldova Nouă, Anina, Armeniș, Ciudanovița, Motru, Mătă­sari, Drago­tești, Jilț, Negomir, Rovi­nari, Urdari, Fărcășești și Plopșoru pe o rază de 8 km în jurul acestor loca­lități, beneficiază de o reducere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevă­zută la alin. (4) (adică fără a primi o pensie mai mică - n.red.)”, scrie în pro­iectul votat de senatori marți.

O altă lege a adus modificări în acest sens în prima parte a acestui an, când s-a stabilit că persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în Baia Mare, Copșa Mică, Zlatna, Târgu Mureș, Slatina, Turnu Măgurele și Râmnicu Vâlcea pot beneficia de reducerea cu doi ani a vârstei standard de pensionare. Practic, inițiativa votată ieri de senatori vine să completeze cu alte localități lista valabilă la acest moment.

Pensia anticipată parțială se cuvine cu cel mult cinci ani înaintea împlinirii vârstei standard de pensionare, persoanelor care au realizat stagiul complet de cotizare, precum și celor care au depășit stagiul complet de cotizare cu până la opt ani. Despre pensionarea anticipată puteți afla însă mai multe din acest material.

 

 

„Persoanele care au locuit cel puțin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă (…) şi pe o rază de 8 km în jurul acestor loca­lități, beneficiază de o redu­cere a vârstei standard de pensionare cu 2 ani fără penalizarea prevă­zută la alin. (4) (adică fără a primi o pensie mai mică - n.red.)”.

- proiectul de lege

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.