• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Perimetrele miniere, „bombe cu ceas”

Mineritul a trecut, dar pericolele pentru viaţa şi sănătatea oamenilor şi factorii de mediu rămân. Accidentul de la Valea Borcutului sau un accident ecologic se pot repeta, oricând, în Maramureş. Doar două treimi dintre perimetrele miniere sunt securizate.

 
 

O bombă cu ceas care poate „exploda” oricând în accidente sau probleme de mediu. Dintre cele circa 500 de galerii din judeţul nostru, doar două treimi au fost închise şi nici acelea nu respectă întru totul normele de sercurizare, ecologizare şi monitorizare. Din 2006, după închiderea mineritului, Statul a continuat să pompeze bani în cosmetizarea perimetrelor miniere. Numai că rezultatele sunt deocamdată greu de desluşit, iar riscurile imense. La intervale de timp regulate, se repetă cu precizie acelaşi scenariu: nişte amărâţi intră în mină să caute fier vechi şi mor, au loc incidente şi accidente de mediu, controale care scot la iveală că banii pentru lucrările de ecologizare şi închidere a perimetrelor miniere nu s-au folosit eficient etc. După care se aşterne batista pe ţambal. Până la următorul accident.

Acum, tragedia de la Valea Borcutului a redeschis o cutie a Pandorei încâlcită. Dar, mai bine le luăm pe rând.

 

Procesul de închidere şi ecologizare a unor perimetre miniere a demarat din anul 1999 (conform Hotărârilor de Guvern nr. 816/1998, 17/1999, 720/1999, 632/1999, 493/2000, 898/2002, 926/2003, 1846/2004, 1008/2006, 644/2007). În baza acestor Hotărâri de Guvern, au fost aprobate fonduri pentru închiderea a 24 de perimetre miniere de la fostele Mine Săsar, Nistru şi Ilba. După incidentul din anul 2007, în care o persoană ce a intrat într-o galerie închisă la Mina Ilba pentru a sustrage fier vechi a fost găsită decedată, s-a procedat la verificarea, localizarea şi securizarea acestor intrări. Dar scenariul s-a repetat, în acest an, la Valea Borcutului. Potrivit purtătorului de cuvânt al Prefecturii Maramureş, Dan Bucă: „Intrarea de la punctul de lucru al fostei Exploatări Miniere Săsăr de pe Valea Borcutului, Galeria “Borzaş” a fost închisă cu piatră şi pământ de către CN Remin SA. Fondurile pentru închiderea şi ecologizarea acestui perimetru minier erau prevăzute a fi alocate în acest an. După producerea acestei tragedii au fost luate mai multe măsuri la nivelul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi al ministerului de resort, procedându-se la o reverificare a situaţiei perimetrelor miniere, respectiv o evidenţiere a problemelor existente. Este în pregătire un material, care, după finalizare, urmează să fie înaintat la nivel central”.

Potrivit Gărzii Naţionale de Mediu, Comisariatul judeţean Maramureş, lucrurile nu sunt deloc simple şi nici roz. Reprezentanţii instituţiei au declarat că: „Din informaţiile pe care le avem, există zone de prospectare geologică sau exploatare minieră care nu au intrat în programele naţionale de închidere şi ecologizare şi care pot genera situaţii de tipul cazului recent întâmplat la sectorul minier Săsar.
Cu toate acestea, informaţia vehiculată în presă potrivit căreia, la nivelul judeţului am avea un procent de 80% de mine nesecurizate, nu reflectă situaţia reală, pentru că din 1997 până în prezent s-au derulat cca. 60 – 70 de proiecte pentru închiderea unor perimetre miniere sau a unor fracţiuni de perimetre miniere, în Maramureş. E adevărat că au existat şi alte cazuri în care, acolo unde am avut galerii de coastă închise cu diguri zidite sau chiar betonate, oamenii au spart acele închideri, au creat căi de acces, şi au intrat în subteran în vederea recuperării materialelor reciclabile care au rămas în subteran după încetarea activităţii. Din păcate, în momentul de faţă, nu există suficient personal care să asigure supravegherea acestor lucrări şi care să intervină prompt în asemenea situaţii. Noi credem că ar trebui ca mai mulţi angajaţi ai societăţilor care deţin sau au preluat aceste mine să fie angrenaţi în activitatea de supraveghere-conservare a acestor mine. Pentru a preveni situaţiile de tipul celei de la Săsar, e nevoie de verificări periodice ale gurilor de mină, astfel încât să existe posibilitatea unei intervenţii prompte în cazul în care persoane neautorizate pătrund în galerii”.

 

Practic, „El Dorado-ul” galeriilor de mină este fierul vechi care a rămas, chiar şi în perimetrele care, teoretic, au fost închise şi ecologizate: „Din păcate, la nivelul anilor 1997 – 1998, politica la nivel naţional, atât cea economică, cât şi cea de reglementare din punctul de vedere al protecţiei mediului, nu prevedea obligaţii de extragere şi recuperare a tuturor materialelor reciclabile din subteran (maşini de extracţie, şine de cale ferată, cabluri etc.). Aceasta pentru că manopera pentru astfel de extracţii presupunea cheltuirea unor sume foarte mari, care ar fi crescut foarte tare devizul proiectului de închidere. Şi atunci, s-a luat decizia ca astfel de materiale să fie abandonate în subteran”, spun reprezentanţii Gărzii de Mediu. Politica în ceea ce priveşte închiderea minelor, din acea perioadă, prevedea astuparea gurilor de mină prin zidire, astfel încât o eventuală relansare a activităţii miniere să poată permite mai uşor accesul în mine. Aşa că, mai toate gurile de mină au fost ulterior sparte. Reprezentanţii Gărzii de Mediu dau şi exemple: „zona Ilba, Cicârlău, Săsar, Cavnic şi marea majoritate a lucrărilor miniere din zona Borşa, în special perimetrul Burloaia, Toroioaga, Gura Băii etc. Pentru că toate acestea sunt perimetre miniere care, după ce au trecut prin programul de închidere şi ecologizare, au fost violate de persoane neautorizate tentate de materialele reciclabile din subteran, în aceste zone am impus măsuri pentru remediere”.

 

Numai că toate lucrările de închidere şi ecologizare a perimetrelor miniere presupun şi o perioadă de monitorizare şi supraveghere, de 2 ani, de la recepţia lucrărilor, în care executantul lucrării trebuie să supravegheze şi să conserve aceste perimetre. Numai că, pentru Stat e mai uşor să bage de două ori mâna în buzunar pentru aceeaşi lucrare, decât să verifice îndeplinirea obligaţiilor de către „băieţii deştepţi” ai închiderilor de mine.

 

„Intrarea de la punctul de lucru al fostei Exploatări Miniere Săsar de pe Valea Borcutului, Galeria “Borzaş” a fost închisă cu piatră şi pământ de către CN Remin SA. Fondurile pentru închiderea şi ecologizarea acestui perimetru minier erau prevăzute a fi alocate în acest an”. - Dan Bucă, purtător de cuvânt al Prefecturii Maramureş.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.