• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 19 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 7 Aprilie , 2017

Pentru cine bat clopotele, Dănuţ?

Anul viitor, fix de ziua mea, Pa­triar­hia Ortodoxă Română o să-mi facă un cadou a mai prima, adică o să dea în folosinţă Catedrala Mântuirii Neamu­lui. Mai frumos lucru ca ăsta nu-mi pu­team dori, cu toate că mântuirea poate fi a neamului, da’ a mea e im­posibilă, din cauză că am tot zis lucruri de scădere despre nişte popi, călca-i-ar mătricile, că nu mă pot abţine. Nu pe toţi, că îs şi oameni de treabă printre ei, da-s mai rari.
No, acuma deja încep să mă enervez cu nervii din cap, că la mine sistemul hiretic e mai agitat. De ce mă ener­vez? De aia, păntru că la noi, în Mara­mureş, e a mai mare turnătorie de clopote din ţară, da’ ăia de la Patriar­hie nu i-o băgat în samă defel, nici cu un cuvânt, şi o dat comandă să să toar­ne clopotul ăl mai mare de la cate­drală, alăturea cu alea mai mici, la Innsbruck. Un purtător de vorbe de la Patriarhie o zâs că de aia s-o dat comandă la austrieci, că clopotul turnat de ei scoate nota Do în mod unic. Da’ poate că dacă-l turnau ai noştri scotea Fa Sol extraordinar.

Altă treabă care mă irită e aia că apare în basorelief pe clopotul de 25 de tone prea fericitul Dănuţ sau Daniel, ăsta de-i patriarh. Am mai scris chestia asta, da’ nu-i corect să fii prea fericit, când ăia pe care-i păstoreşti sunt ne­fericiţi. Io cred că ar fi corect ca abia când toţi din turmă ar fi prea fericiţi, Daniel să-şi permită un zâmbet şi să fie mulţumit. Oricum, io am văzut poza cu chipul de pe clopot şi nici nu o ieşit aşe de fain, că apare cam bu­hăit, ca după o beţie cu vin sfinţit, să­vârşită în beciurile Mitropoliei, călare pă butoaie, alăturea cu foşti securişti.

Ăştia care se pricep cât de cât la turnat clopote zic că treaba care s-o făcut nu-i uşoară şi că sunt mai multe etape grele până-i gata zurgălăul. Una dintre etapele astea mi-o dat de gândit. Cică aliajul din care e turnat clopotul trebuie încălzit la 1.150 de grade Celsius, cam cât e temperatura în Iad, la umbră. Şi-o fi pus prea fericitul (în mod nemeritat) chipul pe clopot ca să se obişnuiască cu atmosfera de dincolo, că n-o să-i fie prea uşor.
Unde mai pui că scoate clopotul ăsta un zgomot aşa de mare, că-i de-a dreptul infernal...

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.