• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Pensie de 6 lei!

Într-o Românie europeană, în care dreptul la o viaţă decentă e cuprins în Constituţie, un bătrân în vârstă de 82 de ani trăieşte dintr-o pensie de 6 lei lunar.

 
 

Unul mănâncă caviar, altul taie mămăliga cu aţa. Aceeaşi Românie. Acelaşi aer, plămâni diferiţi. În ciuda tamtamului cu demnitatea, europenismul şi drepturile omului, un bătrân în vârstă de 82 de ani e umilit după o viaţă de muncă. Deşi bătrân şi bolnav, trebuie să-şi ducă existenţa din 6 lei. Aceasta este “fabuloasa sumă” pe care Vasile Covaci, din Valea Hotarului, o primeşte de la Statul Român.

 

Cazul sigheteanului a devenit celebru în “capitala” Maramureşului Istoric, la fel şi bătrânul care e nevoit, la 82 de ani, să muncească cu ziua pe la vecini sau chiar să cerşească. De muncit, bătrânul a muncit toată viaţa, la CFR, apoi ca fierar, dar n-a avut carte de muncă. Nici soţia lui nu primeşte pensie, decât un amărât de ajutor social. Ca şi Vasile Covaci mai sunt zeci de maramureşeni, unii cunoscuţi şi prezentaţi de presă, alţii nu, ducându-şi liniştit viaţa chinuită şi mizeră. Cazul Mătuşii Ioana din Rozavlea, al bătrânilor din Ieud, cu pensii de 2-3 lei, al altor vârstnici pe care statul îi umileşte lunar cu 5-6 lei pensie au făcut înconjurul ţării.

După poveştile lor tragice, miniştrii muncii au promis, cu lacrimi în ochi, că vor lua măsuri, numai că nu s-a schimbat nimic. Pensiile au rămas la fel, umilinţele la fel. Şi asta în timp ce Casa Naţională de Pensii are de recuperat miliarde bune de la pensionarii care şi-au încasat drepturile în mod fraudulos. Aceeaşi Românie.

Reprezentanţii primăriei Sighetu Marmaţiei au aflat de acest caz şi fac tot ce pot ca să-l ajute pe bătrân. Georgeta Delescu, şefa Serviciului Social din cadrul Primăriei Sighetu Marmaţiei, a declarat că:

„Primeşte ajutor social, 219 lei, împreună cu soţia lui. Mai avem cazuri de acest gen, ţin minte că am găsit o bătrână cu pensie de 9 lei. Din păcate, nu au nici aparţinători, care să-i ajute, sunt convinsă că dacă s-ar ocupa cineva de ei ar putea primi pensii mai mari. Noi încercăm să-i ajutăm cum putem, le dăm ajutor social”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.