• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 01 Aprilie 2020

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 4 Martie , 2020

Patru zile de promovare intensivă a Maramureșului la Târgul de Turism al României 2020

Patru zile, mii de vizitatori, nenumărate materiale de promovare împărțite și numeroși turiști convinși să viziteze Maramureșul, într-o atmosferă de cântec, dans și voie bună - aceasta este, în câteva cuvinte, retrospectiva unei ediții de succes a Târgului de Turism al României 2020, eveniment la care județul Maramureș a fost, încă o dată, una dintre prezențele favorite.

Din delegația județului nostru au făcut parte Ioan Doru Dăncuș, vicepreședinte al Consi­liu­lui Județean Maramureș, repre­zentanți ai Serviciului Relații Publice și ai Direcției Economice și Patrimoniu din cadrul instituției, reprezentanți ai Muzeului Județean de Etnografie și Artă Populară Maramureș, ai Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureș, ai Primăriei Tăuții Măgherăuș, ai Centrului Local de Informare Turistică Oncești, precum și ai unor unități de cazare din județ. Acestora li s-au alăturat și inițiatorii a trei proiecte culturale extrem de îndrăgite de maramureșeni, și anu­me „Mândrie maramureșeană”, „Biserici de lemn din Țara Lăpu­șului. Tururi Virtuale” și „Biserici de lemn din Țara Chioarului. Tururi Virtuale”.

Ospitalitatea specifică Maramure­șului și-a spus cuvântul, astfel că adesea standul județului nostru a fost neîncăpător pentru cei dornici să îi treacă pragul. Aceștia au fost întâmpinați cu bucate alese, au avut ocazia să deguste din horinca „curată”, oferită de Ștefan Gogotă și au asistat la adevărate momente de spectacol ai căror protagoniști au fost maestrul Dumitru Dobrican, artiștii Ghiță Breban și Gabriela Ardusătan, precum și corpul de balet al Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”. Vizitatorii standului au fost fascinați și de priceperea cu care Petru Codrea, gi­nerele regretatului meș­ter popular Moș Pupăză, a mânuit dalta și ciocanul, dând lemnului forme felurite, de o frumusețe rară, ca expresie a creației culturale maramureșene.
   
Nu putem să nu menționăm și prezența la stand a rapsodului Gri­gore Leșe, care își ia mereu în serios rolul de ambasador al turismului maramureșean. De câte ori are ocazia, acesta vorbește cu o dăruire aparte despre Maramureș și meleagurile sale natale, dar și despre cum timpul a fost blând cu acest ținut și nu i-a stârpit autenticitatea. O altă prezența apreciată la standul Maramureșului a fost cea a soților Maria și Petre Botiș, care au oferit o reprezentație de folclor moroșenesc, spre încântarea publicului.

Dacă prima zi a evenimentului a fost caracterizată de vizita la stand a unor personalități din fotbalul românesc, în zilele ce au urmat și alte nume sonore au dorit să afle povestea Maramureșului. Tibi Ușeriu, alergă­tor de anduranță și ultramaratonist, Ovidiu Lipan Țăndărică, muzician, compozitor și baterist, Nea Marin, dansator coregraf și vedetă de televiziune, Cristina Cioran, actrița de teatru, film și prezentatoare TV, Dana Săvuică, femeie de afaceri din România, fost fotomodel și realizatoare de emisiuni TV sunt doar câțiva dintre cei care au trecut pragul porții spre tradiție, pentru a des­coperi reproducerea fidelă a Mara­mureșului, din cadrul eve­ni­mentului.

Întrucât Târgul de Turism al Ro­mâniei este mai mult decât o manifestare expozițională, fiind și un spațiu de învățare și împărtășire de bune practici în domeniul turismului, la aceasta ediție au fost prezenți în pavilion și 70 de elevi ai unui liceu cu profil „Turism”, care au avut ocazia de a pătrunde în culisele acestei industrii. Aceștia au poposit și la standul Maramureșului, ascultând cu interes sfaturile și sugestiile pentru o carieră de succes, transmise de către reprezentanții Biroului de Informare Turistică din cadrul Consiliului Județean Mara­mu­­reș. Și delegația Maramureșului a vizitat celelalte standuri din pavilion cu scopul de a identifica noi metode și oportunități de promovare a județului. În acest demers, repre­zentații județului nostru au poposit și la standul Ministerului Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, unde s-a horit și jucat ca în Mara­mureș, încingându-se o horă au­tentică, cu o participare generoasă.
Încă o dată, Maramureșul a strălucit la acest eveniment, iar prezența noastră a fost apreciată de către pu­blicul larg.
Participarea Consiliului Județean Maramureș la acest târg a reprezentat un prilej inedit de promovare a proiectelor din domeniul turismului, precum: „Circuitul Bisericilor de Lemn din Transilvania de Nord”,  „Moștenire maramureșeană între Mara și Cosău”, „Natură, tradiție, aventură – promovarea tu­rismului în Defileul Lăpușului” și „Plan de revitalizare a satului ma­ramu­reșan - Case tip pe Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei”, dar și a aplicației „Visit Maramureș”.

În același timp, reprezentanții uni­tăților de cazare din județ și-au prezentat oferta pentru Sărbătorile Pascale, promițând turiștilor un program festiv, într-un spațiu al tra­dițiilor, în care vor avea ocazia să descopere farmecul obiceiurilor perpetuate din moși-strămoși.

 

 

Rapsodul Grigore Leșe, sărbătorit în cadrul evenimentului „Seara Maramureșeană”

Joi, 20 februarie 2020, delegația Consiliului Județean Maramureș prezentă la ediția de primăvară a Târgului de Turism al României 2020, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale „Liviu Borlan” Maramureş și Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş au fost gazdele evenimentului „Seara Ma­ramureșeană”, acțiune organi­zată în capitala țării, cu scopul de a promova proiectele administrației județene și de a crește atractivitatea turistică a Maramureșului.

Instituția Consiliului Județean Ma­ra­mureș a fost reprezentată de către vicepreședintele Ioan Doru Dăncuș, alături de care s-au aflat repre­zentanți ai Serviciului de Relații Publice și ai Direcției Economice și Patrimoniu. În deschiderea evenimentului, vicepreședintele Consiliului Județean a mulțumit invitaților pentru prezență, dar și pentru iniția­tivele de promovare a județului pe plan național și internațional.

„Maramureșul este un tărâm binecuvântat cu oameni frumoși și locuri de poveste, un pol al au­tenticității și al tradițiilor vii, care este mai mult decât o destinație turistică. Județul Maramureș repre­zintă o călătorie în timp, o incursiune în viața simplă și autentică, precum și o descoperire a moș­tenirii materiale și imateriale, care a supraviețuit veacurilor. Pentru că toate acestea merită să fie des­coperite de către orice persoană, este o reală bucurie să constat că atât de mulți prieteni ai Maramu­reşului se alătură administrației județene în inițiativele noastre de promovare”, a declarat vicepre­șe­dintele Consiliului Județean Mara­mureș, Ioan Doru Dăncuș.

Printre invitații evenimentului s-au numărat Florin Creț, Călin Bota și Mariana Cotoi, secretari de stat în Guvernul României, Daniel Coman, figură marcantă a fotbalului în România, Cosmin Seleși, actor și vedetă de televiziune, și Dani Oțil, un îndrăgit prezentator TV. Ambasadorii turismului mara­mureșean: Paula Seling, Ducu Bertzi, Grigore Leșe și Cristian Balaj le-au vorbit celor prezenți la această acțiune despre mândria de a fi maramureșean, dar și despre datoria sacră pe care o au, aceea de a duce povestea Maramureșului în toate colțurile lumii.

Oaspeții evenimentului s-au bucurat de bucate tradiționale, cu specific maramureșean, oferite de Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tra­diţionale „Liviu Borlan”, de o degustare de horincă oferită de Ștefan Gogotă, dar și de momente artistice de mare valoare puse în scenă de solistul maramureșean al Operei Naționale București, Daniel Pop, folkistul Ducu Bertzi, rapsodul Grigore Leșe, maestrul Dumitru Dobrican, artiștii Ghiță Breban și Gabriela Ardusătan, precum și de dansatorii Ansamblului Folcloric Național „Transilvania”.

Semnificația evenimentului a fost cu atât mai importantă, cu cât apreciatul interpret de muzică tradițională românească din zona Țării Lăpușului, Grigore Leșe, și-a sărbătorit ziua de naștere, prilej cu care toți cei prezenți i-au cântat „La mulți ani!” și i-au transmis cele mai bune gânduri.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.