• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 07 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Octombrie , 2015

Patru dinozauri la Sighetu Maramaţiei

Universitatea „Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei,   a găzduit o expoziţie inedită, gândită de către departamentul de geologie al universităţii. Expoziţia temporară, intitulată „Ultimii dinozauri din Transilvania”, pune în valoare fosile descoperite în ultimii ani de paleontologii clujeni, la care se adaugă o serie de reconstituiri care încearcă să redea cât mai fidel aspectul acestor vechi „locuitori” ai Transilvaniei. Este vorba despre un număr de patru exponate, în mărime naturală şi câteva surprize de care vor avea parte cei care vor vizita această expoziţie.

 

Cu ocazia vernisajului expoziţiei a fost difuzat şi un filmuleţ de prezentare.

„Expoziţia se numeşte „Ultimii dinozauri din Transilvania” şi conţine câteva replici în mărime naturală ale unor dinozauri descoperiţi în geoparcul Ţara Haţegului şi care au făcut o lungă călătorie până la noi. Este practic prima locaţie a lor în afara Clujului.

Au fost prezentate aspecte ale activităţii domnului profesor Vlad Codrea cel care a făcut descoperiri foarte importante de fosile de dinozauri nu doar în Haţeg, ci şi în Râpa Roşie şi în Bazinul Transilvaniei. Pe parcursul celor două săptămâni, expoziţia va avea un program pentru publicul larg. Sunt aşteptaţi copiii cu clasele, părinţii cu copiii, o să avem ghidaj şi animaţie gândită şi executată de către studenţii de la Geografia Turismului”, a spus dr. Gabriela Ilieş, conferenţiar universitar la Universitatea „Babeş-Bolyai”, extensia Sighetu Marmaţiei.

 

Dinozaurii care populau aşa numita „Insula Haţeg” care în urmă cu 70 de milioane de ani era o insulă tropicală din Oceanul Thetys, sunt denumiţi şi „dinozaurii pitici”. Erau prezente specii ierbivore precum ornithopozii Zalmoxes (un dinozaur din grupul iguanodonilor), Telmatosaurus (din grupul dinozaurilor cu „cioc de raţă”), sauropozii Magyarosaurus sau Paludititan. Existau şi carnivorii. De exemplu, Elopteryxul sau Balaurul bondoc, ne-a explicat profesorul Ilieş.

Pe vremea dinozaurilor, Insula Haţeg se afla pe unde este Marea Mediterană de astăzi. Rupţi de continent, dinozaurii erau ca nişte naufragiaţi care au învăţat să supravieţuiască cu puţinul pe care îl aveau. Acum 150 de milioane de ani, continentul unic, numit Pangea s-a fragmentat în două continente mai mici, separate de Oceanul Thetys.

După ce Insula Haţegului s-a desprins din continent, animalele de aici au fost nevoite să se adapteze condiţiilor de viaţă dintr-un spaţiu mai restrâns, cu resurse de hrană mai puţine. Şi aceasta a fost şi una dintre cauzele care au făcut ca dinozaurii să ajungă în timp să fie mult mai mici decât rudele lor, care au rămas pe continent.

Acest fenomen este numit de specialişti: nanism insular. El a mai fost întâlnit şi la mamuţi, dar şi la alte animale.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.