• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 10 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 30 Mai , 2015

Pasiune spre cer

EUROAVIA este Asociaţia europeană a studenţilor pasionaţi de domeniul aerospaţial, fondată în 16 martie 1959 în Olanda. Este o organizaţie non-profit, non-politică condusă de studenţi. Asociaţia are 38 de societăţi afiliate (AS) în 19 ţări, cu peste 2000 de membri.

 

EUROAVIA Cluj-Napoca a fost fondată în Octombrie 2008 în cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca şi are ca membri studenţi, masteranzi şi doctoranzi motivaţi, cu spirit de echipă, având cunoştinţe multi-culturale, comunicativi, entuziaşti şi pasionaţi de aeronautică.

 

Până în prezent, am organizat evenimente atât pe plan internaţional (O vizită tehnică în 2010, Congresul anual al EUROAVIEI în 2013), cât şi pe plan local, cum ar fi: sesiunea de prezentări din domeniul aeronautic „Luna Aviaţiei la Universitatea Tehnică”, concursul de rachetomodelism „Rocket Workshop Cluj-Napoca”, editarea şi tipărirea Calendarelor EUROAVIA, cât şi distribuirea „Hărţii bobocului”.Organizăm de asemenea vizite tehnice la Flotila Aeriană 71, la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, la compania Universal Alloy Corporation Europe, precum şi excursii la spectacole aviatice internaţionale (Kecskemet 2010 şi 2013, Ungaria şi Radom 2011, Polonia).

 

Cu sprijinul Universal Alloy Corporation Europe şi a altor parteneri, am reuşit să realizăm în perioada 30 martie - 8 aprilie 2015 cea de-a patra ediţie a evenimentului „Luna Aviaţiei la Universitatea Tehnică”, în cadrul căreia au fost cinci zile de prezentări despre aviaţie, abordând subiecte precum: Istoria zborului, Cosmosul, Fotografia aeriană, Aviaţia militară, Aviaţia civilă, Controlul traficului aerian, Aeronave ultrauşoare, Drone şi Aeromodelism.

 

Prezentările au fost susţinute atât de membrii Asociaţiei EUROAVIA Cluj-Napoca, cât şi de invitaţi speciali: un fotograf de la Asociaţia „Transilvania Spotters”, doi piloţi din Forţele Aeriene Române, un pilot civil, şeful agenţiei Tarom Cluj-Napoca, un controlor de trafic aerian, o însoţitoare de bord, un specialist în drone şi alţii.

Evenimentul s-a încheiat cu o vizită la Aeroportul Internaţional din Cluj-Napoca, unde am avut ocazia să observăm avioanele de pe pistă şi să urcăm în turnul de control.

 

În perioada 14 - 17 mai 2015 a avut loc cea de-a doua ediţie a singurului concurs de rachetomodelism din Transilvania, „Rocket Workshop Cluj-Napoca 2015”, unde participanţii au avut posibilitatea de a-şi proiecta, construi şi lansa propriile modele de rachete sub stricta supraveghere a membrilor noştri. Rachetele au transportat o sarcină utilă, respectiv un ou de prepeliţă, care trebuia să ajungă intact la sol.

 

Joi, 14 mai, evenimentul a debutat cu deschiderea oficială, unde partenerii noştri Universal Alloy Corporation Europe au susţinut o prezentare pentru studenţii din Universitatea Tehnică, iar membrii EUROAVIA Cluj-Napoca au făcut o prezentare tehnică despre construirea unui rachetomodel.

 

Vineri, cele 5 echipe participante, fiecare având 4-5 membri, au realizat calculele şi predimensionarea modelului, iar sâmbătă au construit şi şi-au pus creativitatea la încercare în realizarea şi designul rachetelor.

 

Duminică, 17 mai, a avut loc lansarea celor 5 rachete ale echipelor participante, precum şi a altor două rachete construite de copii în cadrul evenimentului Expomodelism organizat de Asociaţia Părinte în Floreşti. Rachetomodelele au ajuns la înălţimi cuprinse între 250 şi 300 de metri şi au avut un zbor spectaculos, un singur ou fiind spart la impactul cu solul.

În urma jurizării s-a desemnat echipa câştigătoare, numită The Gunners, formată din patru studenţi de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei din cadrul Universităţii Tehnice din Cluj-Napoca.

 

La locul lansării au avut loc şi demonstraţii de aeromodelism, respectiv executarea de figuri acrobatice cu elicoptere şi aeromodele radiocomandate de către piloţi de la Asociaţia Română de Aeromodelism.

 

Mai multe detalii despre EUROAVIA Cluj-Napoca şi despre evenimentele noastre găsiţi pe site-ul asociaţiei: http://www. cluj-napoca.euroavia.eu

Preşedinte EUROAVIA Cluj-Napoca, Daniel Timiş

Secretar General EUROAVIA Cluj-Napoca, Mihaela Popescu

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.