• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 29 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 28 Aprilie , 2015

Partidele vor putea fi înfiinţate cu doar trei membri fondatori

Senatul a adoptat în plenul de miercuri, 22 aprilie, noua lege a partidelor politice, pe baza unei propuneri a comisiei de Cod Electoral. Proiectul a fost votat cu 100 de voturi „pentru”, nouă voturi „împotrivă” şi o abţinere.

Cea mai importantă modificare adusă legii constă în faptul că, de acum înainte, partidele vor putea fi înfiinţate în baza unei liste de doar trei membri fondatori. Prin comparaţie, în forma actuală a legii, partidele se înfiinţează în baza unei liste cu cel puţin 25.000 de membri fondatori.

Forma nouă a articolului 19, alineatul 3. „Lista trebuie să cuprindă cel puţin trei membri fondatori”.
Forma actuală a articolului 19, alineatul 3. „Lista trebuie să cuprindă cel puţin 25.000 de membri fondatori, domiciliaţi în cel puţin 18 din judeţele ţării şi municipiul Bucureşti, dar nu mai puţin de 700 de persoane pentru fiecare dintre aceste judeţe şi municipiul Bucureşti”.

Propunerea iniţială a venit din partea organizaţiilor non-guvernamentale. Pe 28 ianuarie, în cadrul dezbaterilor din comisia de Cod Electoral, mai multe organizaţii nonguvernamentale au prezentat modificările pe care le-ar dori la legile electorale. Prin campania „Politică fără bariere”, ONG-urile au propus, printre altele, şi posibilitatea înfiinţării partidelor de doar trei membri fondatori.

 

Amendamentul a fost astfel preluat de comisia de Cod Electoral, în ciuda nemulţumirilor de la momentul respectiv a membrilor PNL, Ioan Oltean, Puiu Haşotti şi Victor Paul Dobre.

În acest caz, Camera Deputaţilor este for decizional.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.