• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 12 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 21 Octombrie , 2013

Parteneriatul Romaltyn - Centrul Universitar Nord Baia Mare

Romaltyn Mining a iniţiat două proiecte importante cu Centrul Universitar Nord Baia Mare, din dorinţa colaborării cu mediul academic şi a susţinerii reciproce.

 
 

Primul proiect face parte din programul de excelenţă al Romaltyn şi se referă la colaborarea cu Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu, privind mai multe domenii. Primul se referă la stagiile de practică, iar prin acest proiect, un număr de studenţi de la diverse specializări (Inginerie minieră, Ingineria şi protecţia mediului în industrie, Ingineria valorificării deşeurilor, Măsurători terestre şi cadastru) vor avea posibilitatea efectuării, sub îndrumarea angajaţilor Romaltyn Mining, a practicii de studiu, în perioada prevăzută de programa anului universitar.

Un alt aspect al aceluiaşi proiect se referă la studiu şi îndrumare în realizarea proiectelor de licenţă (specializările mai sus menţionate) şi master (specializările Securitatea şi Reabilitarea Perimetrelor Miniere, Evaluarea Impactului şi Riscului pentru Mediu), prin oferirea de suport din partea angajaţilor Romaltyn Mining.

 

Al doilea proiect se referă la o serie de studii pe care specialiştii de la Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu le vor efectua cu şi în sprijinul Romaltyn Mining. Este vorba despre un studiu ştiinţific privind stabilitatea fizică şi chimică a Iazului Aurul, inclusiv a perimetrului adiacent acestuia, urmat de identificarea unor metode inginereşti eficiente de reabilitare a acestora, respectiv de elaborarea conceptuală a unor materiale privind evaluarea riscului perimetrului minier, precum şi de un studiu privind poluarea cu cianură. “Există un contract de cercetare cu Romaltyn şi un protocol de colaborare cu studenţii de la facultatea noastră (practică, lucrări de licenţă, lucrări de disertaţie pentru masterat şi vizite tehnice).

Studenţii vor avea acces la informaţiile de care au nevoie pentru întocmirea lucrărilor pe care le vor realiza. În contractul de cercetare mi-am asumat responsabilitatea de a face o analiză a stabilităţii Iazului Aurul, de a propune soluţii de reabilitare, noi fiind specializaţi şi pe partea de stabilitate şi reabilitare. A nu se înţelege că sunt probleme la acest Iaz, dar lucrarea noastră este o abordare ştiinţifică a problematicii iazurilor. De asemenea, vom face nişte lucrări legate şi de stabilitatea Iazului Central, dar mai ales pe stabilitatea chimică.

Această problemă nu a fost întotdeauna analizată corect şi explicată. Mă refer la drenajul acid. Asta înseamnă ape acide, cu metale grele (arsen, cadmiu, plumb, zinc, cupru etc.). Mai avem în plan o lucrare despre cianuri. Vrem să detaliem subiectul, să arătăm, inclusiv pentru zona Baia Mare, sursele de unde mai poate fi cianuraţie, în afară de activitatea industrială minieră”, ne-a explicat Ioan Bud, profesor universitar dr. ing. la Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu, din cadrul Universităţii băimărene.

 

Profesorul băimărean ne-a explicat că este foarte important pentru studenţii de la Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu să aibă unde să facă practică, unde să poată căuta informaţii, unde să poată vedea un proces tehnologic din minerit, cu tot ce presupune acesta.

 

„Noi avem protecţia mediului, valorificarea deşeurilor miniere şi singurul partener industrial este Romaltynul. Mai avem şi Salina Ocna-Dej, dar este un alt specific. În concluzie, pe minereuri şi toate problemele ce decurg de aici - drenaje acide, halde, iazuri - Romaltynul, din păcate, deocamdată este singurul partener industrial din zonă. Am mai făcut vizite, cu acordul Remin, la iazul de pe Valea Cavnicului, la haldele de pe Valea Ilbei, dar acum nu mai avem această posibilitate, iar o şcoală trebuie să aibă astfel de parteneri”, a spus profesorul Ioan Bud.

Specialistul de la Centrul Universitar Nord Baia Mare ne-a explicat şi faptul că Facultatea de Resurse Minerale şi Mediu are specialişti buni, ingineri cu studii post-universitare în Franţa şi Germania, profesori care au lucrat şi în mari exploatări miniere din America de Sud. Altfel spus, toate temele de cercetare pe care le-au început în parteneriat cu Romaltyn sunt pe mâini bune şi vor fi finalizate de cadre didactice cu multă experienţă în minerit, protecţia mediului, resurse minerale.

 
 

„Noi avem protecţia mediului, valorificarea deşeurilor miniere şi singurul partener ndustrial este Romaltynul. Mai avem şi Salina Ocna-Dej, dar este un alt specific. În concluzie, pe minereuri şi toate problemele ce decurg de aici - drenaje acide, halde, iazuri - Romaltynul, din păcate, deocamdată este singurul partener industrial din zonă”

Prof. Ioan Bud

Comentariile celorlalți

AAAA4444 pe 21.10.2013 la 21:58
Stimate domnule Profesor Ioan Bud!:

Va (informez/sugerez) sa le predati mot a mot stundetilor dumneavoastra notiunea de "SEVESO III)_____________________________________________________________________________What is Seveso?

Major accidents in chemical industry have occurred world-wide. In Europe, the Seveso accident in 1976 prompted the adoption of legislation aimed at the prevention and control of such accidents. The resulting 'Seveso' directive now applies to around 10,000 industrial establishments where dangerous substances are used or stored in large quantities, mainly in the chemicals, petrochemicals, storage, and metal refining sectors.

The Seveso Directive obliges Member States to ensure that operators have a policy in place to prevent major accidents. Operators handling dangerous substances above certain thresholds must regularly inform the public likely to be affected by an accident, providing safety reports, a safety management system and an internal emergency plan. Member States must ensure that emergency plans are in place for the surrounding areas and that mitigation actions are planned. Account must also be taken of these objectives in land-use planning.

There is a tiered approach to the level of controls: the larger the quantities of dangerous substances present within an establishment, the stricter the rules ('upper-tier' establishments have bigger quantities than 'lower-tier' establishments and are therefore subject to tighter control).

Cu stima, A4

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.