• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 29 Iunie , 2015

Parlamentarul întrebărilor şi al răspunsurilor

Reporter: În ce stadiu se află fuziunea PC-PLR, la nivel naţional şi la nivelul judeţului Maramureş?

Cornelia Negruţ: Fuziunea cu PLR a pornit de la alianţa care s-a făcut anul trecut în septembrie la nivelul grupurilor parlamentare. A existat grupul parlamentar PC-PLR, iar în urma unor discuţii, atât la nivel naţional, cât şi în teritoriu, a apărut ideea de fuziune.

Fuziune care a fost atacată mai mult din partea noastră şi am să amintesc câteva persoane: Maria Grapini, care a şi plecat din PC, şi-a creat partidul Social-Umanist, parcă, Şerban Rădulescu, preşedintele organizaţiei Cluj şi vicepreşedinte naţional, a plecat fără să înţelegem de ce… Au mai fost câteva absenţe care nu s-au concretizat în plecări din partid, doar că au lipsit de la Congresul de săptămâna trecută, unde s-a votat fuziunea şi s-a creat un nou partid, numit Alianţa Liberalilor şi Democraţilor (ALDE). De la acest congres a lipsit, Pelican, Cristiana Anghel, Ilie Năstase, dar el a fost operat.

S-a votat, în afară de statutul şi programul partidului un protocol tehnic în baza căruia vom funcţiona, inclusiv în teritoriu.

La nivel central, acest protocol va însemna cei doi preşedinţi, Călin Popescu Tăriceanu şi Daniel Constantin. Celelalte structuri, la centru şi în teritoriu, vor rămâne în paralel, pe o perioadă de un an. În 2017 vom organiza un nou congres în urma căruia va intra noua structură aşa cum a fost votată la înfiinţarea noului partid.

 

Rep.: Ce se întâmplă la nivel de Maramureş, cine va conduce?

C.N.: La nivel judeţean, respectiv şi în Maramureş, am votat o structură, care va arăta cam aşa: unde sunt doi sau trei parlamentari, vor fi doi preşedinţi, unul de la PC şi unul de la PLR, unde există un singur parlamentar, acela va fi preşedinte, iar unde nu sunt parlamentari, cei doi preşedinţi de filiale vor fi copreşedinţi. În restul structurilor, organizaţii de tineret, de femei etc. Nu se vor face modificări, rămân al fel.

În Maramureş, după cum se ştie, PC-ul nu prea a rămas cu nimic, deoarece tot ce am construit eu a fost dărâmat. Avem un birou interimar format din 17 persoane în frunte cu Petean Sorin.

La nivel naţional există o Comisie pentru fuziune din care facem parte opt persoane de la PC şi opt de la PLR, deputaţi şi senatori. Ne întâlnim cel puţin o dată pe săptămână pentru discuţii, hotărâri. Pe de altă parte, acest Consiliu va emite decizii pentru stabilirea birourilor judeţene şi a preşedinţilor care vor coordona aceste birouri.

 

Rep.: Aţi trimis un mesaj tăios fostei colege de partid, Maria Grapini. În ce context, de ce?

C.N.: Au existat atacuri ale doamnei Grapini după ce a plecat din partid, atacuri la care colegii mei nu au răspuns pentru a nu fi consideraţi misogini, aşa că m-au rugat să răspund eu.

Am răspuns la atacurile ei cu o scrisoare ce a apărut în presa scrisă dar şi la televiziuni. Maria a fost foarte supărat pe mine! Mi-a trimis SMS cu mesajul că nu se aştepta de la mine ca să o atac politic. Dar nici mie nu mi s-a părut normal ca ea să spună că este dezamăgită şi de Daniel Constantin, şi de noi toţi şi că am acceptat să distrugem PC. Nu am distrus nimic! Şi când va apărea emblema ALDE, sub siglă va scrie PC şi PLR timp de aproape un an de zile.

Una peste alta, partidul în care ţi-ai început cariera politică dă amprenta politicii pe care o desfăşurăm. Aşa că nu distrugem nimic!

Nu are de ce să fie Maria dezamăgită, mai ales că a primit de la partid tot ce a vrut şi poate nici nu a visat să aibă atâtea şi cu sprijinul nostru!

A fost prim-vicepreşedinte, deputat, ministru, europarlamentar. Cred că în ultimul caz numirea lui Şerban Rădulescu ar fi fost mai benefică pentru partid. Aşa am pierdut un deputat (Maria Grapini), iar doctorul Rădulescu, fost senator, cel care în 2012 a pierdut colegiul în care a candidat la doar opt voturi, ar fi intrat din nou în activitate. Dar Maria şi-a văzut doar interesul şi de aceea nu trebuia să vină să spună că este dezamăgită. Întotdeauna sunt dezamăgiţi într-un partid, dar nu se face caz!

 

Rep.: Aţi fost unul dintre cei mai activi parlamentari, nu numai din Maramureş. Aţi pus întrebări miniştrilor săptămânal, cât succes aţi avut, aţi primit răspunsuri de la toţi miniştrii interpelaţi?

C.N.: Şi răspund, şi nu răspund! Uneori ocolesc întrebarea pe care o pui, alteori răspund. Cam în procent de 60%, răspunsurile sunt concrete şi vin ca urmare a întrebării pe care ai pus-o. În alte cazuri insist până voi primi un răspuns concret, ca în cazul medicului care a fost amendat pentru faptul că nu a aşteptat o săptămână aprobarea dată de cei din Bucureşti pentru schimbarea medicamentului într-un caz de boală gravă. Se putea întâmpla orice dacă nu intervenea medicul. De ce a fost amendat cu o sumă de patru ori salariul său? Şi aşa ne pleacă medicii din ţară, şi aşa s-a dat aprobarea, dar… sunt situaţii în care nu putem aplica aceste regulamente în litera acestuia, deoarece astfel de situaţii nu au fost luate în calcul. Voi face o interpelare ministrului Nicolae Bănicioiu, un ministru bun.

Au mai fost şi alte cazuri în care am cerut rezolvarea unor situaţii absurde, precum cazul lui Florin Put, de la DGASPC Maramureş, în legătură cu acel concurs pentru funcţia de director. Domnul în cauză a spus că este mulţumit de răspunsul primit şi îl va folosi în instanţă.

Cam două-trei întrebări săptămânal îmi vin ca urmare a adreselor care mi se fac la cabinet sau întrebări rezultate din materialele din presa locală. De asemenea, am întâlniri şi mi se spune de una, alta, chestiuni ilegale, situaţii care cer o rezolvare.

Sunt multe întrebări puse, probabil am mai supărat pe unii sau alţii cu aceste întrebări!

 

Rep.: Ce se întâmplă în politica românească a momentului? Ce se întâmplă în Maramureş?

C.N.: În politica mare este un mare semn de întrebare… Noi suntem un partid mai mic, chiar dacă am făcut această fuziune… Şi sunt situaţii interesante. De exemplu, la votarea strategiei de apărare, noi, ALDE, ne-am declarat împotriva acestei strategii chiar dacă am făcut parte din arcul guvernamental. PSD şi UNPR au votat-o… noi susţinem guvernul, dar dacă sunt probleme, precum numirea lui Ungureanu la SIE, nu putem spune de astăzi ce se va întâmpla la vot…

Este o nebunie, este un fel de blocaj politic şi acest blocaj se reflectă în totul, în economic, în social, în sănătate, în toate domeniile. Peste tot, nimeni nu mai semnează nimic, stau toate programele europene, nu ştiu ce se aşteaptă, nimeni nu mai are curajul să semneze o alocare, o licitaţie. Cred că acest lucru se întâmplă şi la nivel judeţean. Prea multe nu am auzit să se întâmple nici pe la noi. 

 
 

„Este o nebunie, este un fel de blocaj politic şi acest blocaj se reflectă în totul, în economic, în social, în sănătate, în toate domeniile. Peste tot, nimeni nu mai semnează nimic, stau toate programele europene, nu ştiu ce se aşteaptă, nimeni nu mai are curajul să semneze o alocare, o licitaţie. Cred că acest lucru se întâmplă şi la nivel judeţean. Prea multe nu am auzit să se întâmple nici pe la noi”. 

Cornelia Negruţ

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.