• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Iunie 2018

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Joi , 13 Aprilie , 2017

Parlamentarii maramureșeni sub lupă!

Nicolae TEREMTUȘ

Deputatul liberal de Mara­mureș, Viorica Cherecheș, este unul dintre medicii cunoscuți ai Băii Mari. Are în spate o activitate de 40 de ani la Spitalul pe care l-a condus în ultimii mai bine de zece ani. A fost un manager de succes care a reușit să aducă Spitalul de Boli Infecțioase la un nivel pe care nu l-a avut nicio unitate medicală în urmă cu ceva ani. La acest Spital s-au oferit condiții de cazare deosebite, condiții de tratament deosebite, iar angajații, medici, infirmiere, asistente și alt gen de personal au format un colectiv unit și bine pregătit.
Viorica Cherecheș vorbește cu pasiune despre medicină, dar și despre calitatea de parlamentar. 
„Cei patruzeci de ani de activitate medicală m-au determinat să fac ceva pentru sistemul în care am lucrat, pentru sănătate. Sunt un om care poate face acest lucru. Apoi, medicina este încă la sufletul meu și nu o părăsesc. Am dreptul să lucrez cu jumătate de normă, chiar dacă sunt parlamentar. Îmi onorez aceste obligații conferite de lege. În concluzie, sunt interesată de aceste două lucruri, Spitalul și Parlamentul”, a spus Viorica Cherecheș.

Face parte din Comisia de Sănătate, cea care face „politica” sanitară, medicală a țării.
„Sunt membru în Comisia de Sănătate. Suntem 19 persoane în această Co­misie, dintre care doar șase sunt medici. Sunt cam puțini! Ar fi fost nevoie de mai mulți medici cu experiență care să vină cu aceste cunoștințe pentru a se putea face restructurarea sistemului sanitar, pentru a vorbi despre administrarea spitalelor și costurile medicamentelor. Este îmbucurător faptul că există o bună conlucrare între membrii Comisiei, indiferent de partidele din care fac parte. Când este un proiect sau un amendament sau o propunere legis­lativă toți stăm și analizăm, în primul rând, noi medicii, apoi cu ceilalți. Nu contează orientarea politică. Conlu­crarea în cadrul Comisiei este foarte bună. Președintele Comisiei este medic de managementul sanitar de la Târgu Mureș, conferențiar universitar, un specialist care pricepe lucrurile, iar vice­preșdintele Comisiei este medic, șef de clinică, fost prefect de Cluj, un alt specialist care cunoaște proble­mele”, a spus Viorica Cherecheș.

Legat de problemele din sănătate, de­putatul maramureșean a depus două interpelări pe teme de strictă actualitate.
„Este foarte bine că avem un ministru medic. A venit din sistemul sanitar, știe ce înseamnă administrarea Spitalelor. Știe că trebuie să avem medicamente, în primul rând. Și este un specialist care poate lucra la o strategie pe termen lung pentru sistemul sanitar. Din păcate, la noi, miniștrii se schimbă la doi, trei ani și nu sunt continuate programele începute de unii dintre miniștri. Aici trebuie lucrat, există tot felul de interese, de prețuri ale medicamentelor. Sunt medicamente care intră pe piață, iar firmele producătoare încearcă să intre pe piața românească. Probabil sunt medicamente care la noi sunt mai scumpe decât în alte țări. Iar problema cu vaccinurile este una gravă. Am făcut pe această temă o interpelare în Par­lament. În scurt timp ne-a venit raportul cu situația vaccinurilor în fiecare județ. Am venit acasă, am verificat, și nu prea a coincis cu ceea ce ne-a dat ministerul la 20 martie, probabil că s-au mai consumat. Am înțeles că, deja, ministrul a anunțat că problema va fi rezolvată. Situația vaccinurilor în Maramureș, după cum ne-o dă ministerul, nu avem pentru hepatită B, hexavalentul nu este. Avem 5900 de doze de BCG. La fiecare nou-născut trebuie dat aceste vaccinuri. Este o serie de vaccinuri ce se admi­nistrează până la 14 ani. Din păcate, sunt stocuri 0 la unele vaccinuri ceea ce nu este normal. Este chiar periculos!

Acoperirea vaccinală pentru rujeolă a creat probleme în țară. La noi a fost un singur caz, la Centrul pentru refugiați de la Șomcuta. Atunci, Direcția Sa­nitară a intervenit eficient cu un lot de 100 de doze și i-a vaccinat pe toți cei de acolo. A fost stopat focarul. Orice epidemie, avem cazuri în mai multe județe, trebuie tratată cu responsabilitate. Aceste afecțiuni dau tot felul de complicații și trebuie avută mare grijă. Să ne aducem aminte de epidemia de poliomielită, când ne-am născut noi, generația mea. Și atunci nu s-au vaccinat mulți, și în Baia Mare sunt multe persoane cu sechele de la poliomielită  De aceea trebuie să avem stocuri de vaccinuri, ca și de medicamente. În acest sens, ca parlamentar, voi face tot ce pot pentru ca astfel de situații să nu se mai întâlnească. Pentru a nu mai avea asemenea situații ar trebui să avem programul național de vaccinare, cum era înainte. Faptul că s-a adus în program hepatita B este foarte bine, dar trebuie să avem asigurate cantitățile necesare de vaccinuri, fără derapaje.
De exemplu, vaccinul rabic pentru turbare. Nu am avut turbare de 30 de ani. Acum avem vaccin rabic, îl achizițio­năm noi, Spitalul, dar nu este serul care se dă înainte de vaccinare. A fost și criză la antitetanos...
Dar mai sunt și alte probleme pe care medicii le-au reclamat de multă vreme. Este o problemă mare cu aceste carduri de sănătate și modul în care funcțio­nează Casa de Asigurări de Sănătate. Această problemă face obiectul celei de-a doua interpelări pe care am avut-o la ultima dezbatere.
Legat de situația din Spital, din păcate lucrurile nu merg chiar bine. Mă doare sufletul. Din 1980 sunt în acest Spital și am venit în fiecare zi la muncă, fără o foaie de boală. Am pus în fiecare zi o cărămidă la acest Spital, acum se pare că  se risipesc. Mai nou, nu se fac decât acțiuni sindicale. De parcă oamenii nu au decât drepturi, nu și obligații! Acestea sunt pe primul plan, obligațiile profesionale. Și drepturile, dar obli­gațiile sunt primele!”, a spus Viorica Cherecheș.     
 

„Cei patruzeci de ani de activitate medicală m-au determinat să fac ceva pentru sistemul în care am lucrat, pentru sănătate. Sunt un om care poate face acest lucru.
Apoi, medicina este încă la sufletul meu și nu o părăsesc”.

Viorica Cherecheș, deputat PNL de Maramureș

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.