• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 17 Ianuarie , 2014

Parlamentarii cu 12 angajaţi!

Parlamentul României este probabil cel mai mare angajator din România.

Potrivit datelor prezentate de presa centrală, cei 586 de deputaţi şi senatori din actuala legislatură şi-au angajat 2.265 de persoane la birourile parlamentare pentru care decontează lunar peste 3 milioane de RON. Recordul este de 16 angajaţi la un parlamentar!

 
 

Doi parlamentari de Maramu’ au, împreună, tot atâţia consilieri câţi are preşedintele României! Parlamentul României a devenit unul dintre cei mai mari angajatori. Fiecare dintre cei 586 de deputaţi şi senatori din actuala legislatură şi-au angajat până la 16 oameni, în total 2.265 de persoane pentru care decontează, lunar, de la Cameră şi Senat, pentru remunerarea acestora depăşeşte trei milioane de lei.

 

Potrivit informaţiilor remise de Camera Deputaţilor, la solicitarea MEDIAFAX, cei 412 deputaţi au decontat, în luna august, cheltuieli de personal pentru 1.554 angajaţi care figurează pe statele de plată aferente lunii august, în cuantum de 2.127.975 de lei. Pe de altă parte, potrivit informaţiilor remise de Senat, la solicitarea MEDIAFAX, pe statele de plată aferente lunii septembrie figurau 711 angajaţi, care deservesc birourile parlamentare ale celor 174 de senatori. Cheltuielile de personal decontate de senatori în luna iulie au fost în cuantum de 956.315 lei.

Potrivit Statutului deputaţilor şi senatorilor, deputaţilor şi senatorilor li se acordă lunar o sumă forfetară din bugetul Camerei Deputaţilor şi, respectiv, al Senatului, pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare. Cuantumul sumei este stabilit prin hotărârea birourilor permanente reunite ale celor două Camere, în funcţie de resursele bugetare, dar nu mai puţin de o indemnizaţie şi jumătate brută a deputatului, respectiv a senatorului.

Drepturile băneşti ale persoanelor angajate la birourile parlamentare ale deputaţilor şi senatorilor se asigură din suma forfetară pentru cheltuieli de organizare şi funcţionare a birourilor parlamentare alocată deputatului sau senatorului.

 

Numărul record de angajaţi este de 16, la nivel naţional. În Maramureş însă, cei mai mulţi consilieri îi are deputatul UDMR Istvan Bonis, ales în colegiul uninominal nr. 1 Maramureş - 12 angajaţi, toţi având statutul de colaboratori, fiind angajaţi în baza unei convenţii civile.

Iar dintre senatori, recordul îl deţine fostul sindicalist Liviu Marian Pop. Astfel, senatorul PSD Liviu Pop, ales în colegiul uninominal nr. 3 Maramureş, are 12 angajaţi, dintre care 3 în baza unui contract individual de muncă şi 9 în baza unei convenţii civile, conform statelor de plată aferente lunii septembrie. Liviu Pop a decontat în luna iulie suma de 6.617 lei pentru cheltuieli de personal. Conform scriptelor de la Camera Deputaţilor, pentru o singură lună circa 45.000 de lei. Dacă mai adăugăm şi cheltuielile cu angajaţii birourilor senatoriale se adaugă alţi aproape 30.000 de lei.

 

La aşa cheltuieli, cam ce eficienţă ar trebui să aibă parlamentarii noştri?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.