• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 28 Martie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 20 Septembrie , 2016

Parlamentari, la raport

Peste câteva luni vor avea loc alegeri parlamentare. În această perioadă în care se poartă negocieri dure, se fac liste şi propuneri, GAZETA de Maramureş vă prezintă un bilanţ al activităţii parlamentarilor maramureşeni. 

 

 

Au trecut aproape 4 ani de când au jurat să facă tot ceea ce le stă în putinţă pentru binele celor care i-au ales. Peste câteva luni, unii ne vor cere, din nou, votul. De aceea, GAZETA de Maramureş vă prezintă un bilanţ a activităţii parlamentarilor de Maramureş, în date şi cifre oficiale, aşa cum reiese de pe site-ul celor două Camere.

Primul pe listă, în ordine alfabetică, este deputatul UDMR Istvan Boniş. În cifre, activitatea lui a însemnat 14 luări de cuvânt, 54 de propuneri legislative dintre care 13 au devenit legi, 10 interpelări şi întrebări, cele mai multe legate de sectorul medical şi o moţiune cu titlul: „Drepturile omului nu sunt un lux”, semnată.

 

Deputatul PNL Mircea Dolha are 65 de luări de cuvânt în plen, 24 de declaraţii politice, 103 propuneri legislative dintre care doar 12 promulgate ca legi, 8 întrebări şi interpelări, pe teme ca şi: „Continuarea activităţii Judecătoriei Târgu Lăpuş, respectiv Parchetului de pe lângă Judecătoria Tg. Lăpuş din jud. Maramureş”, „Acţiunile de tip «tele-justiţie» şi «tele-condamnare» desfăşurate duminica de către reprezentanţii instituţiilor subordonate Ministerului Justiţiei şi Ministerului de Interne” sau „Demisia forţată a directorului Colegiului Naţional Gheorghe Şincai din Baia Mare”. De asemenea, Dolha este semnatarul a 12 moţiuni.

 

Deputatul PSD Florin Tătaru a vorbit de 24 de ori în plen, a făcut 17 declaraţii politice, a semnat 67 de propuneri legislative dintre care au fost promulgate ca şi legi 14 şi a adresat 18 întrebări şi interpelări, cele mai multe legate de REMIN, Transelectrica sau probleme curente cum ar fi: „Pagubele produse de animalele sălbatice şi neîndeplinirea de către ITRSV a atribuţiilor afectează grav producătorii agricoli din Maramureş”, adresată săptămâna trecută.

 

Deputatul PSD Călin Matei a adunat 8 luări de cuvânt în cei aproape 4 ani şi 6 declaraţii politice. Parlamentarul a iniţiat 50 de propuneri legislative, dintre care 10 au devenit legi şi a adresat 17 întrebări şi interpelări legate de diverse probleme cum ar fi: „Poziţia incorectă şi nefondată a reprezentanţilor Ambasadei României la Bratislava în cazul cinstirii poetului erou Ion Şiugariu”, bazele sportive, situaţia de la OSPA Maramureş.

 

Deputatul Mircea Man a vorbit de 43 de ori, a făcut 31 de declaraţii politice şi a semnat 55 de propuneri legislative dintre care 5 au devenit legi. De asemenea, a adresat 53 de întrebări şi interpelări din domeniul educaţiei, infrastructurii etc. şi a semnat 24 de moţiuni.

 

Deputatul Nuţu Fonta a luat cuvântul de 36 de ori, a făcut 35 de declaraţii politice, a semnat 54 de propuneri legislative dintre care au fost promulgate doar trei, a adresat 36 de întrebări şi interpelări şi a semnat 5 moţiuni. Foarte multe dintre interpelările alesului maramureşean  s-au referit la situaţia lucrărilor de la DN 18 şi la o serie de probleme din colegiul său, cum ar fi Spitalul de Recuperare Borşa.

 

În cifre, activitatea deputatului Gheorghe Şimon înseamnă: 7 luări de cuvânt, 6 declaraţii politice, 34 de propuneri legislative dintre care 12 promulgate, 6 întrebări şi interpelări şi o moţiune. Cele mai importante luări de poziţii ale sale s-au referit la: Necesitatea înfiinţării la Trezorerie a unui serviciu de tip Internet Banking, nereguli la Asociaţia crescătorilor de animale din Cavnic, jud. Maramureş, Excluderea de la desfiinţare a Judecătoriei Târgu Lăpuş şi Parchetului de pe lângă această judecătorie.

 

Statistic, deputatul Cornelia Negruţ  are cea mai bogată activitate: 124 de luări de cuvânt, 116 declaraţii politice, 69 de propuneri legislative dintre care au devenit legi 9, 277 de întrebări şi interpelări şi două moţiuni.

Deputatul Berci Vasile a luat cuvântul de 5 ori, are 4 declaraţii politice, şi-a pus semnătura pe 55 de iniţiative legislative dintre care au devenit legi 8, a adresat 4 întrebări şi interpelări şi a semnat 14 moţiuni.

 

Iar deputatul UUR Morocico Ion, ales la nivel national, a adunat în cei 4 ani: 50 de luări de cuvânt, 24 de declaraţii politice, 26 de propuneri legislative dintre care au fost adoptate doar 4 şi a făcut 101 întrebări şi interpelări.

La senat, situaţia e cam la fel ca şi la Camera Deputaţilor. Dar mai bine detailăm. Senatorul PSD Sorin Bota a iniţiat 62 de propuneri legislatgive, a făcut o declaraţie politică, a adresat 38 de întrebări, 15 interpelări, o interpelare adresată primului ministru pe tema: „Băncile comerciale sabotează achiziţia de terenuri de către fermierii români ” şi a luat cuvântul în plen de 49 de ori.

Liviu Titus Paşca a semnat 66 de iniţiative legislative, a adresat o singură întrebare, 5 interpelări şi două adresate primului ministru, a vorbit în plen de 46 de ori şi a semnat 8 moţiuni.

Liviu Marian Pop are 90 de iniţiative legislative, 18 declaraţii politice, 90 de întrebări, 67 de interpelări, dintre care 5 adresate primului ministru şi a vorbit în plen de 265 de ori.

Şi, în fine, senatorul Ciprian Rogojan şi-a pus semnătura pe 69 de proiecte de legi, a făcut 22 de declaraţii politice, a formulat 28 de întrebări, 8 interpelări, dintre care 3 adresate premierului şi a luat cuvântul în plen de 38 de ori.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.