• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 23 Ianuarie , 2013

Parlamentar, caut gazdă

Un parlament mai mare, acelaşi buget! Cei 100 de parlamentari noi îi determină pe aleşi să caute soluţii pentru a se încadra în bani. Cum indemnizaţia nu doreşte nimeni să o ajusteze, vor să facă economie la cazare.

 
 

Acelaşi buget, parlamentari mai mulţi. În aceste condiţii, se caută soluţii de a strânge cureaua. Plenul celor două camere ale Parlamentului se va întruni luni, 21 ianuarie, pentru a modifica Statutul senatorilor şi deputaţilor, astfel încât să poată fi operate o serie de economii bugetare.

 

Deputatul PNL de Hunedoara, Dan Radu Ruşanu, liderul grupului parlamentar liberal din camera inferioară a Legislativului a declarat că parlamentarii vor beneficia de 4.000 de lei pentru cheltuielile de cazare, obţinuţi în baza unei declaraţii pe propria răspundere că nu deţin locuinţe în Capitală, urmând ca fiecare dintre aceştia să opteze pentru a sta la hotel sau în chirie. Ruşanu susţine că se vor reduce cheltuielile de cazare per parlamentar de la 7.500 de lei lunar la 4.000 de lei.

 

Liderul deputaţilor PNL, Dan Radu Ruşanu, a anunţat săptămâna trecută că bugetul de cazare pentru parlamentari va fi redus de la 7.500 de lei, la 4.000 de lei, bani pe care îi vor obţine pe baza unei declaraţii pe propria răspundere. “În cei 4.000 de lei se vor încadra, că vor dormi la hotel, că vor dormi în gazdă sau în altă parte sau vor face naveta, important este ca suma respectivă să nu depăşească 4.000 de lei şi atunci această cheltuială este o economie pe bugetul Parlamentului privind cazarea parlamentarilor. Economia faţă de suma care este alocată acum pentru cazare de 7.500 de lei, nu va fi mai mult de 4.000 de lei”, a explicat Ruşanu.

 

Ştirea a generat un adevărat tăvălug tragi-comic la nivel naţional. În timp ce, cei mai mulţi parlamentari decretează sus şi tare că nu e normal ca aleşii să stea în lux, iar poporul în sărăcie, alţii se plâng că vor trebui să înveţe să spele, să calce şi să gătească. Altfel spus, parlamentul va deveni o adunătură de aleşi nedormiţi şi „şifonaţi”.

 

Parlamentarii de Maramureş nu se arată însă foarte îngrijoraţi de veste. Deputatul Gheorghe Şimon spune că va alege totuşi hotelul: „Chiar dacă este această reducere a cheltuielilor, eu nu am să renunţ, am să încerc să rămân în hotel cu suma de 4000 de lei. Am să-mi caut un hotel pentru această sumă. Probabil, dacă Parlamentul ar căuta hoteluri de 3 stele, nu de 4 şi 5 stele, şi costurile ar fi mai mici şi s-ar putea încadra. Oricum, nu-i de lăsat ca cei care lucrează în industria hotelieră să renunţe la acest bine. Gândiţi-vă că sunt bani siguri pentru ei, într-o zonă în care turismul şi hotelurile nu au un grad de acoperire 100%.


Oricum, nu sunt eu fiţos şi pot să stau dacă e cazul şi la o pensiune cu o margaretă sau două, dacă discutăm despre curăţenie. Să ai un aşternut curat şi să fie curată camera. Nu trebuie să fie hotel de 4 – 5 stele. Că s-au plâns alţi parlamentari că nu pot să-şi calce singuri cămăşile? Este adevărat că a spăla şi cămăşi este o muncă pe care o fac femeile la noi în Maramureş. Într-adevăr, serviciile de spălătorie şi de a călca cămăşile la hotel nu sunt gratuite, şi sunt chiar foarte scumpe. Să îţi dea o cămaşă spălată şi călcată costă 5 euro la hotelul unde stau eu. Un chilot, 3,5 euro şi o pereche de ciorapi, 1,5 euro. Asta ar însemna un cost de 10 euro pe zi, că în fiecare zi totuşi îţi schimbi cămaşa, chilotul şi ciorapul. Aşa că, bineînţeles că fac eu acest lucru, că altfel dacă aş da 10 euro pe zi, trebuie să duc bani de acasă ca să fiu parlamentar”.

 

Deputatul UDMR Istvan Boniş crede că, deocamdată, sunt simple speculaţii: „ Am văzut şi la televizor nişte discuţii, dar nu este nimic clar. Până acum, despre acest subiect sunt numai vorbe. Mă voi duce la Bucureşti şi atunci voi vedea clar care este situaţia. Voi vota şi eu după ce voi şti ce opţiuni am. Nu mă iau eu după ce spune Gâdea, sau altul, la televizor. Nu eu trebuie să fac economia, ci cei care se ocupă de acest lucru în Camera Deputaţilor, iar eu pot să fiu de acord sau nu. Ideea este că va fi un proiect din acest punct de vedere şi atunci eu votez sau nu. Asta trebuie discutat, nu se rezolvă problema în două trei săptămâni. Cazarea a fost negociată de la Camera Deputaţilor cu hotelurile, dar nu ştiu care sunt rezultatele negocierilor. Că dacă se continuă negocierile, poate hotelurile vor scădea preţurile, astfel încât să fie pentru 100 de parlamentari în plus.

Cât priveşte internet, menajeră şi alte servicii de astea, nici până acum nu am avut nevoie şi nici de acum încolo nu voi avea. Pe mine mă interesează cel mai mult deplasările în teritoriu. Ştiţi că în 2004 – 2008 am avut foarte multe ieşiri în teritoriu şi de la discuţiile cu oamenii am strâns datele din care s-au născut proiecte, iniţiative legislative, declaraţii politice, întrebări şi interpelări. Asta mă interesează şi în continuare, să mă pot întâlni cu oamenii. Problemă ar fi dacă mi-ar delimita sau micşora munca în teritoriu. Cât priveşte cazarea nu e o problemă, că eu stau acolo 4 zile, iar în vacanţa parlamentară tot acasă sunt. Mă interesează doar ca hotelul să fie cât mai funcţional, să pot ajunge la Palatul Parlamentului, la Gara de Nord sau la Otopeni, să vin acasă. Nu mă interesează pe mine luxul”.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.