• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 11 Mai 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 6 Iulie , 2013

Parlament mare, remuneraţie mare… muncă puţină

Prima sesiune parlamentară al celui mai extins Parlament din istoria recentă a ţării s-a dovedit a fi pierdere de timp, de bani şi de resurse.

 
 

Cât au muncit aleşii noştri în primele şase luni de mandat? Păi doar 60 de zile. Deputaţii şi senatorii au început sesiunea parlamentară cu o vacanţă de iarnă mai lungă decât cea a elevilor şi au continuat cu mai multe mini-vacanţe: de Rusaliile catolice şi ortodoxe, de Paştele catolic, de 1 mai şi Paştele ortodox.

 

Prima sesiune parlamentară ordinară a anului 2013, începută în 4 februarie, trebuia să se încheie la 1 iulie, dar    s-a prelungit puţin cu o sesiune extraordinară. Oricum, aleşii au reuşit însă să-i micşoreze durata prin mai multe perioade de „lucru în teritoriu”, adică de vacanţă. Prima zi liberă a venit o dată cu Paştele Catolic, parlamentarii neprezentându-se la muncă pe 1 aprilie. A urmat perioada 29 aprilie-7 mai, în care Legislativul s-a bucurat de 1 Mai şi de Paştele ortodox. Luni, parlamentarii Buzăului vor fi liberi din nou, pentru Rusaliile catolice, iar în 24 iunie povestea se va repeta, atunci fiind sărbătorită a doua zi a Rusaliilor ortodoxe. Iar acum parlamentarii se pregătesc pentru o nouă vacanţă. Cea de vară, de data aceasta, care va începe luni şi se va termina la 31 august, când începe o nouă sesiune parlamentară. Evident, camera va plăti cazarea aleşilor la hotel şi pe timpul vacanţei.

Preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, spune că a apelat la buna credinţă a parlamentarilor şi că o parte au renunţat la camerele de la hotel, dar majoritatea şi le-au menţinut.

Dacă ar fi să se reţină cele mai importante legi adoptate în sesiunea februarie-iunie 2013, după toate probabilităţile nu ar fi posibil să se menţioneze mai mult decât trei: cele două legi bugetare şi Legea privind retrocedarea proprietăţilor naţionalizate.

 

Cum stau lucrurile în Maramureş?

 

De departe, cea mai productivă activitate a avut-o deputatul Cornelia Negruţ cu 50 de interpelări punctuale, 11 propuneri legislative semnate, 17 declaraţii politice, 18 luări de cuvânt în plen.

Suprinzător, dacă ne raportăm cantitativ la activitatea aleşilor, următorul pe listă e Nuţu Fonta cu 12 interpelări, 5 luări de cuvânt, 4 declaraţii politice, 11 propuneri legislative şi o moţiune.

Şi Mircea Man are 10 luări de cuvânt, 6 declaraţii politice, 8 propuneri legislative, 3 interpelări şi 5 moţiuni.

Florin Tătaru a avut şi el o activitate susţinută, bifând la final de sesiune parlamentară: 4 luări de cuvânt, 2 declaraţii politice, 7 propuneri legislative şi trei interpelări.

Un alt pesedist, Călin Matei, are o luare de cuvânt în plen şi patru propuneri legislative.

Mircea Dolha a înregistrat în cele şase luni: 7 luări de cuvânt, 2 declaraţii politice, 9 propuneri legislative şi 3 interpelări.

Boniş Istvan a fost ca şi în mandatele trecute un parlamentar activ: 3 luări de cuvânt, 5 propuneri legislative şi o interpelare.

Deputatul ŞIMON Gheorghe are o luare de cuvânt în plen şi două propuneri legislative semnate.

Iar Vasile Berci: 2 interpelări, două iniţiative legislative şi o luare de cuvânt în plen.

Deputatul ucrainean Ion Morocico a avut 12 luări de cuvânt în plen, 7 declaraţii politice, 6 propuneri legislative şi 31 interpelări şi întrebări.

În schimb, cel puţin până acum, parlamentarii maramureşeni n-au reuşit să se coaguleze într-un proiect major pentru Maramureş, lăsând de-o parte orgoliile şi culorile politice.

 
 

La senat, situaţia e cam la fel. Senatorul Sorin Ovidiu Bota are 12 iniţiative legislative, 14 întrebări, 6 interpelări şi trei luări de cuvânt în plen.

Senatorul Liviu Titus Paşca a semnat 8 iniţiative legislative, o întrebare, o interpelare şi a vorbit în plen de 12 ori.

Ceva mai vocal, Liviu Marian Pop are 12 iniţiative legislative semnate, 5 declaraţii politice, 29 de întrebări, 23 de interpelări, o interpelare adresată Primului Ministru, 47 de luări de cuvânt în plen.

Ciprian Rogojan a semnat doar patru iniţiative legislative, 5 declaraţii politice, 9 întrebări, 11 luări de cuvânt în plen.

 
 

Bilanţul senatului

 

Senatul a adoptat în această sesiune parlamentară un număr de 193 de iniţiative legislative din cele 259 dezbătute şi a respins 66, a declarat miercuri preşedintele Senatului, Crin Antonescu, cu prilejul prezentării raportului de activitate. “Principala activitate a Senatului a fost cea de legiferare. Astfel, din totalul de 403 iniţiative legislative depuse la Senat la începutul lunii februarie a acestui an au fost dezbătute 259, dintre acestea 193 au fost adoptate, 66 respinse şi trimise Camerei Deputaţilor în calitate de Cameră decizională. Poate că numărul acestor acte normative în sine nu spune foarte mult. Dincolo de aceste cifre care permit o evaluare sub aspect cantitativ al activităţii legislative desfăşurate de Senat, cred că mai relevante decât numărul actelor adoptate sunt domeniile în care reglementează iniţiativele legislative dezbătute în această perioadă. Astfel, în cadrul sesiunii care se încheie, Senatul a acordat o atenţie specială adoptării unor proiecte de lege care vizează reformarea sistemului judiciar precum şi cel al administraţiei publice locale, reorganizarea unor instituţii şi autorităţi publice, protecţia mediului”, a declarat Crin Antonescu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.