• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 26 Aprilie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 August , 2018

Parcare şi drum de acces la Teiul Unirii din Băseşti

Localitatea maramureşeană Băseşti are o rezonanţă istorică datorită lui George Pop de Băseşti. Aici s-a născut şi a trăit marele om de stat, cel care a condus Marea Adunare de la Alba Iulia, la 1 Decembrie 1918. Conacul lui George Pop de Băseşti se află într-o situaţie de degradare şi necesită lucrări ample de reabilitare. Recent s-au primit de la gu­vern 5 milioane de lei pentru aceste lucrări.

Dar în localitate mai sunt locuri încărcate de istorie şi simboluri ale Marii Uniri. Pe deal, în apropierea Casei Memoriale, pe un deal frumos se află Mănăstirea greco-catolică, locul în care George Pop de Băseşti a avut grădină, livadă.
Lângă biserica de pe deal se află Teiul Unirii, un tei care are peste 270 de ani, un tei minunat la umbra căruia se află o masă şi băncuţe, locul în care se întâlneau George Pop de Băseşti, Vasile Lucaciu, Vasile Goldiş, Ioan Raţiu şi mulţi alţi demnitari români.
Este locul unde s-au născut iniţiativele care au împlinit visele neamului românesc.
Biserica şi Teiul Unirii sunt vizitate de turişti, dar şi de localnici care vin la sluj­bele ce au loc aici. Ar fi nevoie de anumite modernizări. În acest context, primarul Ioan Călăuz a depus un proiect de finanţare la GAL Maramureş-Vest pentru a obţine banii necesari unor modernizări.
„Am depus proiect pe GAL pentru realizarea unei parcări cu 20 de locuri şi modernizarea drumului de acces la Teiul Unirii. Am trecut de cele două evaluări şi vom primi aproape 30 de mii euro pentru aceste lucrări. Puteam depune pentru pistă de biciclete sau acces al monumentele istorice.
Am ales monumentul deoarece este nevoie de o parcare şi de acces mai bun la Teiul Unirii. Este bine!”, a spus Ioan Călăuz.
În scurt timp, primarul maramu­reşean speră să se poată apuca de lucru. El crede că într-o lună cele două obiective vor fi terminate, spre bucuria localnicilor, dar şi a turiştilor ce vor vizita localitatea Băseşti.
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.